fbpx
európai zöldség gyümölcs vegyszerszennyezettség

Simán lehet 12 féle vegyszer is a határérték közelében. Aggasztó az európai zöldségek-gyümölcsök vegyszerszennyezettsége

Első ránézésre akár megnyugtató is lehet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2023-as elemzése: a vizsgált zöldségek, gyümölcsök mindössze körülbelül 2 százalékában volt csak kimutatható növényvédőszer maradék a határérték fölött. Jogilag tehát a minták döntő része megfelelt az előírásoknak, ám tudományos szempontból mégis azt állíthatjuk, hogy a 2 százaléknál sokkal nagyobb arányú a kockázat. A hormon- és az idegrendszer károsító anyagok a mai napig nincsenek kitiltva, pedig ilyen hatású szereknek semmi keresnivalója nem lenne az élelmiszereinkben. Emellett a minták több mint negyede többféle vegyszermaradékot tartalmazott, ezek együttes hatását pedig sohasem vizsgálta ki senki. Simon Gergely környezetkémikus, a PAN Europe munkatársa értelmezi az eredményeket.

Összességében 87 863 élelmiszermintát elemeztek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Security Agency, EFSA) legújabb, 2023-ban megjelent, de a 2021-es évre vonatkozó elemzésében az uniós országok plusz Izland és Norvégia területén.

A grapefruit dobta meg az eredményt?

Az EU által központilag koordinált vizsgálati program (EU-coordinated control programme – EUCP) keretében  részletesen 13 845 mintát vizsgáltak. Ezen minták 58,1 százaléka nem tartalmazott a kimutatási határ felett peszticid maradékot. 39,8 százaléka a mintáknak, azaz 5507 minta tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédő szert, és 295 mintában (2.1%) volt vegyszermaradék a határérték (MRL) felett. Az MRL-t meghaladó minták aránya 2018-ban még csak 1,4% volt, ám ez az emelkedés a közlemény szerint kizárólag a grapefruit minták fokozott ellenőrzésének volt köszönhető.

A vizsgálatok alapján

 1. az EU-n kívülről származó minták jellemzően sokkal szennyezettebbek. MRL túllépés ötször gyakrabban (10,3%) tapasztalható, mint az EU-s termékeknél (2%).
 2. Szintén gyakrabban, szinte minden 20. termék (4,5%) esetén volt határérték túllépés feldolgozott élelmiszerek esetében.
 3. A teljes vizsgált tétel 44,3 százaléka tartalmazott egy vagy többféle kimutatható  vegyszermaradékot.
 4. Ami komoly aggodalomra ad okot, hogy a termények több mint negyedéből (26,4%) többféle szermaradékot is kimutattak, úgy hogy a szerek együttes hatása még alapvetően nem ismert.
 5. A bio élelmiszerekben még mindig csak elhanyagolható a kimutatott tiltott vegyszertartalom.

Végre betiltották Európa egyik legmérgezőbb növényvédőszerét

Sok, jelenleg szabályosnak minősített minta jelenthet kockázatot

A minták 97,9 százaléka (a teljes 87 386 mintának pedig a 96,1 százaléka) tehát elvben megfelelt a jogszabályi előírásnak, mert nem volt bennünk -vagy csak a határértéken belül- kimutatható vegyszermaradék, ám tudományos adatok alapján kijelenthetjük, hogy sok, jelenleg szabályosnak minősített minta is jelenthet kockázatot.

A határértékek, az MRL-ek eleve úgy vannak kiszámítva, mintha semmilyen más vegyszerrel nem találkoznánk, se más peszticiddel, se egyéb szennyezésekkel.

Még ha képzeletben leszámítjuk a rengeteg vegyi anyagot, ami károsít minket a mindennapokban, akkor sem védenének meg az élelmiszer határértékek minket a peszticidek kockázataitól. Egyfelől

 • a határérték-számításhoz számos károsító hatást nem vettek figyelembe megfelelően a vegyszer engedélyezésnél, mint például az idegrendszer károsító hatás.
 • A hormonkárosító anyagok továbbra is jelen vannak a földeken majd az ételünkben azt ezt tiltó szabályozás ellenére.
 • A jogszabály lassú végrehajtása miatt sok-sok évvel el van maradva az EU ezen anyagok kivonásával, csak idén, 2023-ban kezdődtek meg az első hormonkárosító anyag kivonások.

kaliforniai paprika

A kaliforniai paprikában 3,44 százalék volt a határérték feletti szennyezettség

Az sem mindegy, milyen terméket vizsgálnak

Modernebb, érzékenyebb vizsgálati módszerekkel nem az élelmiszerminták 60 százaléka tűnne vegyszermentesnek, hanem például friss zöldség-gyümölcsöknél maximum 10-15 százalék, és 85-90%-ban kimutathatóak lennének vegyszermaradékok. Persze az sem mindegy, milyen terméket vizsgálunk, hisz például az idén pulikált vizsgálatok szerint míg az étkezési szőlők 18,23 százaléka, a grapefruit mintáknak pedig a 18,73 százaléka nem tartalmaz vegyszert a kimutathatósági határ felett, addig ez a arány a kaliforniai paprika esetén 46,99%, padlizsánoknál 50,5%, brokkoli esetén pedig 60,1% volt.

A határérték feletti szennyezettség brokkoli esetén a minták 1,66 százalékát, a kaliforniai paprika minták 3,44 százalékát, míg a grapefruit minták 9,92 százalékát érintette.

A legutóbbi európai felmérésben a legtöbbféle vegyszerrel szennyezett termék egy kambodzsai eredetű paprika volt 28, és egy török szőlő 19 féle vegyszermaradékkal.

Kiderült, vannak-e káros szermaradványok a rizstejben. Rizsitalok tesztösszefoglaló

A leggyakrabban többféle szermaradékkal szennyezett friss termékek:

 1. alma
 2. csemege szőlő
 3. eper
 4. banán
 5. grapefruit
 6. narancs
 7. körte
 8. barack
 9. kaliforniai paprika

A leggyakrabban szennyezett feldolgozott termékek:

 1. bor szőlő
 2. mazsola
 3. szárított zellerlevél, majoránna és egyéb fűszerek

Nyugodtan lehet akár 12 féle vegyszer is a határérték közelében

A jelenlegi szabályok szerint bármennyi peszticid lehet egy termékben a határérték 99,9 százalékában. Azaz

ha például egy szőlőben van 12 féle vegyszer, mind a határérték közelében, akkor az teljesen szabályosnak számít annak ellenére, hogy az nyilvánvalóan sokkal jelentősebb kockázatot jelent, mintha csak egy vegyszer lenne benne.

A jelenlegi szabályozás és az egészségügyi vizsgálatok egyáltalán nem veszik figyelembe a vegyszerek összeadódó vagy sokszor egymás erősítő hatását.  Magyar kutatók is igazolták, hogy rendszeresen használt vegyszerek együttes hatása például sokkal nagyobb kockázatot jelent a környezetre, mint azok hatása külön-külön.

Különösen aggasztó, hogy a gyerekek körében népszerű gyümölcsök, mint az eper, szőlő, bogyós gyümölcsök esetén a többféle vegyszert tartalmazó termékek aránya kiemelten jelentős.

A PAN Europe, az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat korábbi jelentése kiemeli, hogy tudományos összefüggést mutattak ki a jelentősebb szermaradékot tartalmazó élelmiszer fogyasztása és alacsonyabb női termékenység valamint gyengébb spermium minőség között.

Magyar eredmények

Az EFSA jelentés kitér a magyar eredményekre is. A Magyarországon vizsgált zöldség-gyümölcs minták 56,1 százaléka volt hazai termesztésű, 27,2 százaléka EU-s és 16,7 százaléka EU-n kívüli eredetű.

A vizsgálatban

 • a magyar zöldség-gyümölcsök 61,9 százalékából (1582 minta) nem volt a kimutathatósági határ felett vegyszermaradék,
 • 36,8 százalékában a határérték (MRL) alatti szennyezttséget mértek,
 • a minták 1,3 százalékában volt MRL felett peszticid maradvány.

Hazánkban a legtöbb féle vegyszert, 18 szermaradékot egy török, 16 féle peszticid maradékot pedig egy magyar mazsola mintában találtak.

Ha azt szeretnénk, hogy sokkal kisebb kockázatot jelentsenek az élelmiszerek, akkor próbáljuk rávenni a döntéshozókat, hogy végre a független tudományos eredmények alapján szülessenek meg a peszticidekkel kapcsolatos döntések. A határértékek meghatározásánál vegyék figyelembe a vegyszerek együttes hatását és minden egészségügyi kockázatot bemutató független információt. A hatóanyagok engedélyezése során pedig ne döntően a vegyszergyártó cégek adataira támaszkodjnak, hisz számos engedélyezett szerről mutatták be tudósok, hogy elfogadhatatlan kockázatot jelentenek.

Amíg viszont ez nem történik meg, próbáljunk lehetőleg minősített bio termékeket venni, különösen a leggyakrabban szennyezett termények esetén.

Képek forrása: canva.com

FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C  jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás