fbpx
mérgező növényvédőszer napraforgó

Végre betiltották Európa egyik legmérgezőbb növényvédőszerét

Szakemberek szerint már 7 éve meg kellett volna lépni, az EU tagállamai mégis csak most fogadták el az egyik legmérgezőbb európai növényvédőszer betiltására irányuló javaslatot. A gombaölő szer használata hazánkban is engedélyezett, sőt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még a napokban is a használatát javasolta az esős időjárás miatt.

Bár a döntés óriási siker, a dimoxistrobin növényvédő szer már így is túl sokáig volt a piacon: összesen hét alkalommal hosszabbították meg a forgalmazását

– hívta föl a figyelmet a hír kapcsán Salomé Roynel, a PAN Europe szakpolitikusa. “Ha betartották volna a szabályokat, a dimoxistrobint már 2016-ban be kellett volna tiltani, a toxicitására vonatkozó legújabb kutatások tudományos következtetései alapján. A késedelem elfogadhatatlan, és nagy veszélynek teszi ki az emberi egészséget és a környezetet. Ez ellentétes az uniós növényvédőszer-rendeletben előírtakkal.”

“Védje meg a napraforgót a gombás betegségektől!”

A dimoxistrobint Észak- és Dél-Európában használt gombaölő szer, amelyet a mezőgazdaságban használnak a növényeket megtámadó különböző gombafajok ellen. Védi a növényeket például rozsdától, penésztől és lisztharmattól, gyakran használják gabonafélék, gyümölcsfák, zöldségek és egyéb mezőgazdasági kultúrák védelmére.

A kereskedelmi neveket természetesen a gyártó cégek adják meg a készítményeiknek, ezért a dimoxistrobin egyes termékekben különböző neveken is megtalálható lehet, ilyenek például egyes a repce és a napraforgó termesztésben használt termékek. Ami még meglepőbb, hogy maga a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik friss anyagában is nevesítve ajánlja a hatóanyagot a napraforgó védelmére, annak ellenére, hogy az uniós döntésről vélhetően ők is tudnak.

Pedig számos tudományos vizsgálat és értékelés előzte meg a dimoxistrobin tilalmát. A legveszélyesebb vegyi anyagok közé sorolt dimoxistrobint kutatások szerint veszélyes lehet az egészségre és a környezetre:

 1. Káros hatás a méhekre: A dimoxistrobinra vonatkozó kutatások kimutatták, hogy a méhek számára mérgező lehet. Ez kihatással lehet a beporzó rovarok populációjára és az ökoszisztémára. Bomlástermékei szennyezhetik a talajvizet.
 2. Lehetséges rákkeltő hatás: Kapcsolatot találtak a dimoxistrobin és a rák kialakulása között, különösen a szervezet hosszú távú expozíciója esetén.
 3. Hatás a légzőrendszerre: A dimoxistrobin belélegzése vagy a bőrrel való érintkezése esetén légzőszervi tünetek léphetnek fel, például köhögés, nehézlégzés vagy irritáció.
 4. A születendő gyermek károsodásának gyanúja: 2. kategóriájú reprodukciót károsító toxikus anyag.

Használata mindezek ellenére jelenleg még engedélyezett Magyarországon, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Lengyelországban, Horvátországban, Németországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

17 év folyamatos késedelem

A dimoxistrobin engedélye 10 évre szólt, és 2016-ban járt le. A jóváhagyást másfél évvel meghosszabbították az új szabályozási követelmények bevezetése miatt. Ezt követően 6 egymást követő évben további egy évvel meghosszabbították. Ráadásul az elmúlt években Írország és Magyarország volt a két tagállam, akik nem készítették el évekig a dokumentációt az újraengedélyezéshez, és emiatt éveken át újra meg újra meghosszabbították az engedélyét.

A jóváhagyási időszak így összességében 17 évre nőtt, miközben az új anyagokra vonatkozó maximális jóváhagyási időszak 10 év (és 15 év a megújítások esetében). Az ok? Az anyagok újraértékeléséért felelős tagállam(ok) nem juttatták el következtetéseiket az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökségnek (EFSA) a rendeletben meghatározott határidőn belül.

2022 júliusában a PAN Europe bírósági eljárást indított a dimoxistrobin engedélyének 6. meghosszabbítása ellen. Ezzel az üggyel az EU Bizottság azon gyakorlatát támadták meg, hogy a veszélyes növényvédő szerek engedélyét egymás után évekkel meghosszabbítja, mindenféle megfelelő újraértékelés nélkül. Ennek eredményeként az emberek és a környezet olyan káros hatású anyagoknak vannak kitéve, amelyeket el kellett volna kerülni.

A dimoxistrobin esete nem egyedi. A peszticidek késedelmes újraértékelése és a jóváhagyás meghosszabbítása a tagállamok késlekedése miatt uniós szinten megszokott minta

– írja a PAN Europe.

2021-ben 136 peszticid engedélyét hosszabbították meg a 17. cikk alapján, ami a jelenleg az EU-ban engedélyezett összes peszticid közel 30%-át teszi ki, míg ugyanebben az évben mindössze 10 határozatot fogadtak el a hatóanyagok (nem)megújításáról.

Még a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok, a “helyettesítésre jelöltek” esetében is a jóváhagyás meghosszabbítása a norma.

2011 óta – kizárólag a késedelmes értékelések miatt – már 108 alkalommal hosszabbították meg az EU helyettesítendő listáján szereplő 53 peszticid közül 39 peszticid engedélyét.

A PAN Europe Ban the Toxic 12 (Tiltsuk be a “12 mérgező anyagot”) kampány keretében azonosította a 12 legmérgezőbb, az EU-ban még mindig engedélyezett növényvédőszert.

Ezek az anyagok szerepelnek az EU 53 “helyettesítendő anyagot” tartalmazó listáján, és születési rendellenességeket, rákot, szívbetegséget, súlyos környezeti károkat vagy ezek kombinációját okozhatnak. Nyilvánvaló, hogy ilyen vegyi anyagok nem kerülhetnének az élelmiszereinkbe vagy a környezetünkbe.

Az EU tisztában van a problémával, és rendeletet hozott a legveszélyesebb vegyi anyagok kevésbé mérgező alternatívákkal való helyettesítésére. Az EU Bizottsága kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2030-ig 50%-kal csökkenti e veszélyes vegyi anyagok használatát. Ez azonban csak félmegoldás, és még sok-sok évet jelentene a nagyon veszélyes vegyi anyagoknak való szükségtelen kitettségben.

Nem helyettesített helyettesítő jelöltek

Az uniós rendeletek egy másik részét is elhanyagolják a hatóságok, amelyeknek az egészséget és a környezetet kellene védeniük. Az uniós rendeletek szerint a “helyettesítésre jelöltek” listáján szereplő peszticidet a tagállamok csak akkor engedélyezhetik a peszticidtermékekben, ha nem létezik biztonságosabb alternatíva. Az alternatívák lehetnek vegyi anyagok vagy nem vegyi módszerek. Ez a “helyettesítési elv” 2015 óta minden uniós tagállam számára kötelező. Nem vegyi alternatívával történő helyettesítésre azonban még soha nem került sor. A közelmúltban néhány ilyen növényvédő szert betiltottak, de nem a helyettesítés miatt, hanem mert bebizonyosodott, hogy túl mérgezőek ahhoz, hogy (újra) engedélyezzék őket.

Mi lesz a következő?

A Toxic 12 listán még szereplő 10 peszticid a tagállamok vagy az EFSA értékelésére várnak.

A következő vita a 8-hidroxikinolin nevű gombaölő szerről fog folyni, amelyet a születendő gyermeket feltételezhetően károsító (1B kategóriájú reprodukciót károsító) és a vízi élővilágra nagyon mérgezőnek minősítettek.

A 8-hidroxikinolin eredeti jóváhagyási időszaka 2021 decemberében járt volna le, de az értékelés befejezése érdekében a határidőt az egyik referens tagállam újabb késedelme miatt 2023 decemberéig meghosszabbították.

Képek forrása: canva.com

ofof, ökokörEz a tartalom az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje finanszírozásában készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás