fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezért dolgozunk – Ügy, misszió, társadalmi jövőkép

Az ügy 

Fenntartható, azaz környezetbarát és etikus fogyasztás és életmód.

Társadalmi jövőkép (amiért dolgozunk)

  • Megvalósul az igazságos és szolidáris társadalom, az élhető környezet és a gazdaság összhangja.
  • Alacsonyabb anyagi fogyasztási szinten, de jó életminőségben élünk.
  • A társadalom tagjai kritikusan gondolkodnak és felismerik egyéni felelősségüket és közösségi szerepüket a fenntarthatóság megvalósításában, fogyasztási szokásaik és életmódjuk fenntarthatóvá tételével aktívan részt vesznek benne.
  • A fenntartható megoldások és életmód az egész társadalom számára elérhető és hozzáférhető. Biztosítottak azok a társadalmi feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek fenntartható életformát és fogyasztási szokásokat válasszanak.
  • A különböző társadalmi szereplők egymással együttműködésben tesznek a fenntartható fogyasztásért.  

Misszió, küldetés (azaz mit vállalunk a jövőkép eléréséért) 

A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy a magyar társadalom életmódja fenntarthatóvá és etikusabbá váljon, a társadalom tagjai elkötelezetté váljanak e célok elérése iránt. Célunk továbbá, hogy tudatosítsuk az egyéni és közösségi felelősséget a fenntartható életmód megvalósulásában 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ennek érdekében innovatív programokkal tájékoztatja a fogyasztókat a tudatos vásárlás, a fenntartható életmód mibenlétéről, megvalósítási lehetőségeiről. Ösztönzi, támogatja a magatartásváltozást, képessé tesz a fenntartható életmód kialakítására és fenntartására egyéni és közösségi szinten. Mindezt pozitív szemlélettel, támogató hozzáállással, az egyénekkel szemben nem ítélkező módon teszi. 

A fogyasztók tájékoztatása és közösségépítő tevékenységei mellett az Egyesület programjait kutatásokkal alapozza meg, illetve érdekérvényesítő, nyomásgyakorló tevékenységet folytat. Az egyesület együttműködik az érintett szereplőkkel és csoportokkal. Tudását megosztja a hasonló célokért dolgozó hazai és nemzetközi szereplőkkel, céljainak elérése érdekében tanul tőlük.

Identitás, függetlenség

Függetlenségünk biztosítása érdekében a Tudatos Vásárlók Egyesülete (és így projektjei, a tudatosvasarlo.hu és a tesztek.tudatosvasarlo.hu) nem fogad el semmiféle támogatást vagy adományt üzleti vállalkozásoktól vagy politikai pártoktól. (lásd: Szerkesztőségi alapelvek).

A függetlenség fenntartása érdekében nem fogadunk el vállalati támogatást azoktól a cégektől, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete kritikai tevékenysége érint(het), nem reklámozunk (gazdasági reklámtevékenység) vállalkozásokat a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek kivételével, amelyek önbevallásos fenntarthatósági értékelésnek vetették alá magukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kidolgozott szempontrendszer alapján. 

A reklámmentesség nem jelenti azt, hogy nem írunk és közlünk adatokat termékekről, forgalmazókról – ám ezek a kritikák, értékelések (legyenek pozitívok vagy negatívak), nem reklámok. Egyesületünk célja a vásárlók támogatása vásárlási vagy életviteli döntéseik meghozatalában, nem pedig bizonyos termékek, márkák népszerűsítése.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok