fbpx

Ezért dolgozunk – Ügy, misszió, társadalmi jövőkép

Az ügy 

Fenntartható, azaz környezetbarát és etikus fogyasztás és életmód.

Társadalmi jövőkép (amiért dolgozunk)

 • Megvalósul az igazságos és szolidáris társadalom, az élhető környezet és a gazdaság összhangja.
 • Alacsonyabb anyagi fogyasztási szinten, de jó életminőségben élünk.
 • A társadalom tagjai kritikusan gondolkodnak és felismerik egyéni felelősségüket és közösségi szerepüket a fenntarthatóság megvalósításában, fogyasztási szokásaik és életmódjuk fenntarthatóvá tételével aktívan részt vesznek benne.
 • A fenntartható megoldások és életmód az egész társadalom számára elérhető és hozzáférhető. Biztosítottak azok a társadalmi feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek fenntartható életformát és fogyasztási szokásokat válasszanak.
 • A különböző társadalmi szereplők egymással együttműködésben tesznek a fenntartható fogyasztásért.  

Misszió, küldetés (azaz mit vállalunk a jövőkép eléréséért) 

A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy a magyar társadalom életmódja fenntarthatóvá és etikusabbá váljon, a társadalom tagjai elkötelezetté váljanak e célok elérése iránt. Célunk továbbá, hogy tudatosítsuk az egyéni és közösségi felelősséget a fenntartható életmód megvalósulásában 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ennek érdekében innovatív programokkal tájékoztatja a fogyasztókat a tudatos vásárlás, a fenntartható életmód mibenlétéről, megvalósítási lehetőségeiről. Ösztönzi, támogatja a magatartásváltozást, képessé tesz a fenntartható életmód kialakítására és fenntartására egyéni és közösségi szinten. Mindezt pozitív szemlélettel, támogató hozzáállással, az egyénekkel szemben nem ítélkező módon teszi. 

A fogyasztók tájékoztatása és közösségépítő tevékenységei mellett az Egyesület programjait kutatásokkal alapozza meg, illetve érdekérvényesítő, nyomásgyakorló tevékenységet folytat. Az egyesület együttműködik az érintett szereplőkkel és csoportokkal. Tudását megosztja a hasonló célokért dolgozó hazai és nemzetközi szereplőkkel, céljainak elérése érdekében tanul tőlük.

Identitás, függetlenség

Függetlenségünk biztosítása érdekében a Tudatos Vásárlók Egyesülete (és így projektjei, a tudatosvasarlo.hu és a tesztek.tudatosvasarlo.hu) nem fogad el semmiféle támogatást vagy adományt üzleti vállalkozásoktól vagy politikai pártoktól. (lásd: Szerkesztőségi alapelvek).

A függetlenség fenntartása érdekében nem fogadunk el vállalati támogatást azoktól a cégektől, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete kritikai tevékenysége érint(het), nem reklámozunk (gazdasági reklámtevékenység) vállalkozásokat a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek kivételével, amelyek önbevallásos fenntarthatósági értékelésnek vetették alá magukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kidolgozott szempontrendszer alapján. 

A reklámmentesség nem jelenti azt, hogy nem írunk és közlünk adatokat termékekről, forgalmazókról – ám ezek a kritikák, értékelések (legyenek pozitívok vagy negatívak), nem reklámok. Egyesületünk célja a vásárlók támogatása vásárlási vagy életviteli döntéseik meghozatalában, nem pedig bizonyos termékek, márkák népszerűsítése.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás