fbpx

ZÖLD OTTHON

Fenntartható, biztonságos, vegyszermentes megoldások mindenkinek.

A tudatos mindennapokhoz vezető első lépés a tájékozódás. Ne vedd készpénznek, amit a cégek állítanak a tisztítószerekről! Igenis, természetes szerekkel is tisztán tudod tartani az otthonod! Ezen az oldalon rengeteg hasznos információval segítünk ebben.

Ezen az oldalon a zöld, vegyszermentes, az egészségre és a környezetre kevéssé kockázatos otthon kialakításában segítünk neked.

Mi mindent találsz itt?

 • Lakóhelyiség szerinti bontásan a tisztító szerek környezeti és egészségi szempontú ismertetői, tudnivalók és tippek.
 • Kereshetsz környezeti és egészségi szempontú termékértékeléseink között, megtalálhatod a kevésbé káros szereket.
 • Letöltheted a Tudatos Vásárlók applikációt, hogy vásárlás közben is veled legyen a segítség.
 • Megismerheted a legalapabb ökotisztítószereket, és olvashatsz más vegyianyagos témákról is.

Biztos, hogy jó vegyszerrel takarítasz?

Kattints a virtuális otthon helyiségeire, hogy megtudd, a családod egészségére nézve mennyire biztonságosak és környezetbarátak azok a mosó- és takarítószerek, amelyeket a lakásodban, a nappalidban, a konyhádban vagy a fürdőszobádban használsz.

A helyiségek képeire kattintva elérhetőek az ott tipikusan használt szerek környezeti és egészségi szempontú ismertetői, a szerek használatával, hatásaival kapcsolatos cikkek, tippek, tudnivalók és tapasztalatok a zöld megoldásokról.

 

 

A nappaliban találhatók a mindenhol használt, általános termékek is.

A fürdőben vannak például a mosószerek, wc tisztítók, zuhanytisztítók.

A konyhában a mosogatószerek.

Keresés a termékek között

Több száz mosó, felmosó- és mosogatószer, wc tisztító és sok más termék egészségi és környezeti hatásait értékeltük.

Ha beírod a keresőbe a termék nevét, rátalálsz a termékértékelésre, ami megmutatja:

 • Milyen veszélyekkel jár a háztartási vegyszerek, tisztítószerek használata?
 • Mivel helyettesítsük kockázatosabb terméket?
 • Melyek a minősített ökocímkés szerek?

Az értékelési módszert szakértőkkel dolgoztuk ki. Az adatokat a termékekről nyilvános forrásokból gyűjtöttük. A szereket három kategóriába soroltuk, az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul környezetbarát minősítéssel ellátott termékek jobb értékelést kapnak.

 

A termékértékelések a Tudatos Vásárlók applikáción keresztül is elérhetők.

A Tudatos Vásárló app segít megtalálni a legbiztonságosabb tisztítószereket

 1. Töltsd le a mobilodra!
 2. Olvasd le a vonalkódot vagy böngéssz a termékek között!
 3. Készíts listát kedvenc termékeidről!
 4. Csatlakozz kihívásainkhoz!
Google play
Google play
Tudatos Vásárló mobil applikáció

Tudatos Vásárlók tesztek

Még több teszt

Legfrissebb cikkeink

mikroszálak légszennyezés szárítógépek

Egy szárítógép 15 perc alatt több százezer mikroszállal szennyezi a környezetet

A szárítógépben szárítás súlyosan terheli mikroszálakkal a levegőt. Óriási különbség van ugyanakkor a műszálas és a pamutszálas szennyezés környezeti hatásai között.

Így lehet spórolni a mosógéppel, mosogatógéppel

Így lehet spórolni a mosógéppel, mosogatógéppel

Az LG felmérése szerint új mosógép vásárlásakor fontosnak tartjuk, hogy energiatakarékos modellt válasszunk, de nem biztos, hogy tudjuk mit kell tennünk azért, hogy gépünk keveset fogyasszon.

veszélyes vegyi anyagok

Hamarosan eldől, mennyi mérgező vegyi anyag kell nekünk

Az Európai Bizottság elindította a jogi értelmezését annak, milyen mérgező vegyi anyagot tekintsenek nélkülözhetetlennek. Érvek és ellenérvek, miért (nem) kellenek.

Klímaváltozás: időzített karbon-bomba ketyeg a vegyi anyagokban

Időzített klíma-bomba ketyeg a vegyi anyagokban

A klímaváltozás sorsdöntő probléma, akkor miért is aggódnánk a vegyi anyagok miatt? Az összefüggésre a Chemsec mutat rá.

Még több cikk

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek
Facebook

Instagram

❗️Ez az adat az Environmental Science & Technology Letters c. tudományos folyóiratban publikált tanulmányban olvasható, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a ruhaszárítógépek a légszennyezés komoly forrásai lehetnek. 
🧺Azt már tudjuk egy ideje, hogy a mosás során a ruhákról leváló szálak, azaz a mikroműanyagok miként kerülnek a vízhálózatba, majd a természet körforgása révén az emberi szervezetbe. A kutatók becslései alapján a mosógépek naponta két kukásautónyi mikroműanyagot eresztenek az európai tengerekbe. Most pedig nagyon úgy tűnik, hogy ennyiben nem áll meg a probléma.
👚A kutatók a kísérlet során külön-külön szárították a poliészterből készült, és a pamutból készült ruhákat, olyan ruhaszárítógépben, amelynek volt kivezető szellőzőcsöve. 15 perc szárítás után összegyűjtötték és megszámolták a levegőben lévő részecskéket, amelyek a kivezető szellőzőcsövön keresztül jutottak ki a levegőbe. A becslések szerint egy átlagos nyugati (ők kanadaira számolták ki) háztartás ruhaszárítógépe évente 90-120 millió mikroszálat ereszt a levegőbe.
👚Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét típusú ruhából szabadultak el mikroszálak: a kutatócsapat feltevése szerint ez a centrifugálásból, a ruhák súrlódásából fakad. Van egy óriási különbség azonban a pamutból, illetve a műszálas ruhákból kiszakadó mikroszálak között: a pamut mikroszálak alapvetően azért okoznak kisebb problémát, mert természetes anyag lévén viszonylag gyorsan bomlanak le a környezetben.
🌬Még egy fontos különbségre felfigyeltek a kutatók: minél nagyobb volt a ruhaadag, annál több poliészter mikroszálat bocsátott ki a gép a levegőbe. A pamut ruhák esetén a ruhaadag méretének nem volt jelentősége. A feltevések szerint ez azért van így, mert a pamut mikroszálak hajlamosak összetapadni, és így kevésbé könnyen szabadulnak el a levegőbe.
🔗A teljes cikket elolvashatod a bióban található linken!
#greenandsafe #LIFE #vegyszermentes #vegyszermentesháztartás #hulladékmentes #zöldjövő #hulladékcsökkentés #tudatosság #tudatoséletmód #fenntarthatóság #környezetvédelem #hulladékmentesháztartás #ecofriendly #takarítás #zöldháztartás #zöldotthon #haztartas #gogreen⁠
💚LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK RENDEZVÉNYÜNKRE!💚
Önkénteseket keresünk, akik tudnának nekünk segíteni február 13-i eseményünk lebonyolításában. 
💪Milyen feladatokra lehet jelentkezni? 
✅reggel- este pakolás segítség,
✅regisztrációs standhoz segítők,
✅kávé/tea főzéshez segítők, büfé működtetése,
✅gyerekprogramok segítői.
📆 A rendezvény 10.00-17.00 óra között tart, de a pakoláshoz 8.00-tól lesz szükség a segítségre és 18.00-ig kell elhagynunk a helyszínt.
📍Helyszín: TiT Studió Egyesület (1113 Budapest, Zsombolyai utca 6.)
📧Jelentkezéshez kérjük írj egy emailt a zsofi@tve.hu címre, amiben azt is leírod, hogy melyik feladatban vennél részt szívesen és mikor tudsz jönni (egész nap/csak délelőtt stb.)!
❗️A rendezvényen való részvételhez védettségi igazolvány szükséges!
#tudatosvásárló #önkéntes #önkéntesség #környezettudatosság #fenntarthatóság
💚KOMPOSZTOLJ VELÜNK!💚 - regisztrációhoz LINK A BIÓBAN!
Nem tétlenkedünk, az új évet máris egy kihívással indítjuk be, aminek a témája nem más, mint a komposztálás. Ezzel ugyanis rengeteget tehetsz azért, hogy kevesebb hulladékot termelj és fenntarthatóbb módon élj. Mit kell tudni a kihívásról?
📆A kihívás időtartama: január 19. - február 13.
Az egy hónapon át tartó kihívás során háromféle vállalást tehetsz:
✅ Otthon komposztálok
✅ Elviszem máshová!
✅ Komposzt-matekolok
📖 Regisztrált KomPosztolóink 1 alkalmas ingyenes online webináron vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a komposztálás alapjaival, aranyszabályaival és néhány praktikus jótanácsot is kapnak.
🔗 Regisztráció: LINK A BIÓBAN
📆 Jelentkezési határidő: január 18., éjfél
🎁 Azok között pedig, akik teljesítik a kihívást és az első 50 között fotóval együtt visszaküldik az értékelő kérdőívet, három darab Zöldbolt ajándékutalványt sorsolunk ki, 30 ezer, 20 ezer és 10 ezer forint értékben!
Humuszra fel!
#zuglo #enes #tudatosvásárló #komposzt #komposztálás #compost #composting #hulladékcsökkentés #zerowaste #körforgás #konyha #háztartás #fenntarthatóság #környezetvédelem #környezettudatosság #veggies #veggeiscraps

12 pont

Videók

Az oldal elkészültét a Green&Safe LIFE-styles projekt keretében az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622

Adatbázisok

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára