fbpx
rúzs kozmetikumok triklozán

Év végén szigorítás jön két kozmetikumokban lévő veszélyes anyagra

Szigorítják két régóta vitatott anyag, a triklozán és a triklokarbán mennyiségét kozmetikumokban az Európai Unióban. A bejelentés a gyerekeket is érinti. A gyártók a végleges kivonásra haladékot kaptak.

A triklozán (triclosan) mint antibakteriális és gombaölő adalék kozmetikai termékek összetevője lehet, mint a fogkrémek, (folyékony) szappanok, dezodorok, borotválkozás utáni szerek, szájvizek. Élelmiszerrel érintkező termékekben és biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben már betiltották a triklozán használatát az Unióban.

A triklokarbánt szintén a mikroorganizmusok kifejlődésének gátlására használják a kozmetikai termékben.

Mi a baj velük?

A triklozánról több tanulmány is bizonyította, hogy megzavarhatja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Néhány kutatás összefüggésbe hozta egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is a triklozán-kitettséget.

Ha a fogkrémünk triklozánt tartalmaz, elpusztíthatja a szájflórát, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait.

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!

A triklokarbán szintén feltehetően endokrin károsító és rákkeltő hatású anyag. Valószínűleg a baktériumok antibiotikum-rezisztenciáját is elősegíti.

Ráadásul évtizedek óta tudjuk, hogy a triklozán tartalmú termékek nem távolítják el hatékonyabban a baktériumokat, mint a sima szappanos kézmosás.

Triklozán – lassan ható méreg a kozmetikumokban?

Rossz a környezetnek is

A triklozán súlyosan környezetkárosító is: mivel a triklozántartalmú termékek többsége használat után végül a szennyvízbe kerül, a természetes vizekben nagy mennyiségű triklozán halmozódik fel. Toxikus az algák számára, és nagy mennyiségben halmozódik fel halakban és más vízi fajokban.

A triklozán lebomlása során – UV-sugárzás hatására – egy ismert karcinogén, dioxin keletkezik. Az újabb kutatások szerint a csapvízben található triklozán reagálhat a víz fertőtlenítése során használt klórral, és így számos veszélyes klórvegyület keletkezhet, többek között kloroform, amit a humán karcinogének közé sorolnak.

Ha tirklozán vagy triklokarbán mentes terméket szeretnél, egyszerűen csak keresd itt vagy ingyenesen letölhető applikációnkban az EU-ökocímkés termékeket, ezekben ugyanis garantáltan nincs egyik sem.

A Tudatos Vásárló app segít megtalálni a fenntartható termékeket

Szinte mindenben ott lehet, de nem mindenre írják rá

A triklozán-tartalmat a hazai és uniós előírások szerint fel kell tüntetni a kozmetikumok címkéin, de jelen lehet pl. ruhákban, cipőkben, konyhai eszközökben, festékekben, linóleumban, bútorokban, ragasztókban, konyhai munkalapokban és szőnyegekben is, ezekre viszont nem kötelező ráírni.

A triklozán ezekkel a termékekkel bejut az emberi szervezetbe (szájon, száj-nyálkahártyán vagy a bőrön keresztül) és felhalmozódik. A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon súlyosan károsíthatja az egészséget: több tanulmány is bizonyította, hogy megzavarhatja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Néhány kutatás összefüggésbe hozta egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is a triklozán-kitettséget.

Az egészségügyi kockázatot látva a triklozánt az elmúlt években sok gyártó fokozatosan kivonta számos fogyasztási cikkből. Szúrópróba szerűen kerestük különböző termékekben a Tesco webáruházában, és 20 perces keresés alatt sem samponokban, sem fogkrémekben nem találtuk. Ez természetesen nem jelent ennél többet, könnyen lehet, hogy más boltban jelen lévő termékekben találtunk volna ilyen összetevőt.

Mi változik?

Visszás, hogy bár az EU-s szakértők is elismerik e két anyag hormokárosító kockázatát, továbbra is engedik a széleskörű használatot.

Az Európai Bizottság számára készített szakértői vélemény nyomán mindenesetre a következő szigorítások jönnek:

 • a triklokarbán maximális engedélyezett koncentrációja 0,2% lesz a kozmetikai termékekben,
 • a triklozán használatát betiltják a szájvizekben,
 • a triklozánt vagy triklokarbánt tartalmazó fogkrémek csomagolására rá kell írni, hogy 6 éves kor alatti gyermekek ne használják.

A fenti szigorítások várhatóan 2023 végén lépnek életbe. A gyártók türelmi időt kaptak az átállásra, így a már legyártott termékeket további 17 hónapig még árusítják majd az üzletekben.


EO logolife logoA Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles


533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás