fbpx
naptej napozás káros összetevő

Kiszivárgott információk szerint egy naptejekben gyakori összetevő uniós tilalmát javasolják

Káros hatásai miatt az oktokrilén naptejekben való használatának uniós tilalmát javasolja a Francia Népegészségügyi Hatóság. A jelenlegi szabályozás szerint az anyag 10 százalékos koncentrációban alkalmazható a fényvédőkben, és számos népszerű, itthon is kapható naptejben, így gyerek naptejekben is jelen van.

A francia nemzeti élelmiszer-, környezeti és munkaegészségügyi ügynökség (ANSES) javasolni fogja az oktokrilén (octocrylene) tilalmát. A jelenlegi szabályozás szerint az anyag 10 százalékos koncentrációban alkalmazható a fényvédőkben, de ez egyes esetekben nem tekinthető biztonságosnak a hivatalos értékelés szerint sem.

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a széles körben elterjedt fényvédő hatóanyag rákkeltő kockázatú benzofenonná bomolhat, ami emellett károsíthatja a hormonrendszert, és több egyéb egészségügyi kockázata is lehet, például fény hatására allergizálhatja a gyerekek bőrét.

Az oktokrilénről a kutatások azt is megállapították, hogy szennyezi a környezetet, felhalmozódik a korallzátonyokban.

legjobb gyerek naptej tesztGyermek naptej teszt 2023

Legfrissebb ingyenes gyerek naptej tesztünkben 50 és 50+-os naptejek szerepelnek. Mutatjuk, melyikben van oktokrilén.

Az ANSES korlátozásra vonatkozó ajánlása szerepelt az anyagról szóló jelentésben, amely július 7-én kiszivárgott a francia médiához, és amely szerint az ügynökség arra vár, hogy a francia kormány Brüsszelhez vigye a korlátozásra vonatkozó kérelmét.

Sokan használják rosszul a naptejet. Így kenjük be jól a gyereket, hogy ne legyen baj

A francia ökológiai átállásért felelős minisztérium megerősítette a France Info francia közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy megkapta a kérelmet. Jelezték, hogy uniós szinten benyújtják a kérelmet “az összes lehetséges lehetőség elemzése érdekében, az oktokrilénnel kapcsolatos kockázatok kiküszöbölésére. A Franciaország által támogatott tilalom lesz az egyik vizsgált lehetőség“.

A FEBEA francia kozmetikai szövetség a médiajelentésekre reagálva közölte, hogy vitatja a vegyi anyag környezeti hatásaira vonatkozó állítást, és kijelentette, hogy a korallzátonyok fehéredését elsősorban a globális felmelegedésből eredő emelkedő óceáni hőmérséklet okozza. Hozzátették, hogy jelenleg nincs szabványosított módszer a fényvédő szerek tengeri környezetre gyakorolt lehetséges hatásának mérésére.

A probléma megoldása érdekében a kozmetikai ipar a Kozmetikai Biztonság Nemzetközi Együttműködésével (ICCS) együttműködve egy modellt dolgoz ki a tengeri környezet fényvédőszereknek való kitettségére vonatkozóan. Ez a modell várhatóan az év végére készül el, és valamennyi érdekelt fél, köztük a kozmetikai márkák és a kutatószervezetek számára elérhető lesz.

Itt nézheted meg, mely naptejek hol végeztek 2021-es naptej tesztükben, és azt is, ár-érték arányosan mi lett a legjobb.

Nem ez az első naptejekben jelen lévő összetevő, amit betilthatnak

Az oxibenzont és az oktinoxátot a világ számos turistaparadicsomában már betiltottak, mert károsítják a korallokat, veszélyesek a vízi élővilágra, és az amúgy is törékeny temgeri ökoszisztémákra.

 1. Az Egyesült Államokban a Virgin-szigeteken 2019 júliusa óta tilos az oxibenzon és az oktinoxát tartalmú napvédők importja és árusítása.
 2. Palau szigetállamban a tilalom 2020. január 1-jén lépett életbe, és minden olyan naptejre, illetve UV-szűrős kozmetikai készítményre vonatkozik, amelyben a 10 legkárosabb összetevő – köztük oxibenzon és az oktinoxát – megtalálható. Az ilyen teremékeknek egyaránt tiltják az árusítását, a gyártását és az importot is.
 3. A 2021. január 1-jén életbe lépett hawaii tilalom az oxibenzon és az oktinoxát tartalmú kémiai fényvédőt tartalmazó termékekre vonatkozik, kivéve azokat, amelyeket orvos írt fel használójának.
 4. Szintén az USA-beli Key West szigetén is hasonló döntést hoztak. Teri Johnston polgármester a döntésről akkor így nyilatkozott: “Többezer napvédő van a piacon, de zátonyunk csak egy.”
 5. A Hollandiához tartozó Karib-tengeri Bonaire szigetén szintén 2021-től tilos a kémiai fényvédők használata.
 6. Ha a teljes országban nem is, Mexikó számos turista paradicsomában, így Cancunban, a Playa del Carmen-en és a Riviera Maya-n kizárólag lebomló fényvédőket – titán-dioxid vagy cink-oxid tartalmú termékeket – szabad használni.
 7. Thaiföld szintén tiltja a kémiai napvédő összetevők – oxibenzon, oktinoxát, 4-methylbenzylidene camphor, butilparabén – használatát Thaiföld tengeri nemzeti parkjaiban.

Jobb, ha ezt a 4 összetevőt kerüljük

1. Oxibenzon (oxybenzone)

A fényvédők hatóanyagai közül a leginkább vitatott az oxibenzon. Ez a vegyület könnyen felszívódik a szervezetbe, amerikai felmérések szerint szinte mindannyiunk szervezetében kimutatható, megtalálható a vizeletben, a vérszérumban és az anyatejben is. Amerikai állatkísérletekben a vegyület növelte a pajzsmirigydaganatok kialakulási esélyét. A vegyület bőrt károsító hatásai is ismertek, sőt lehetséges hormonhatású vegyület.

A kockázatok miatt az Unióban 2017-től korlátozták az oxibenzon felhasználásának lehetőségét: a fényvédő termékek legfeljebb 6 százalékos koncentrációban tartalmazhatják. Az EU a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (SCCS) 2021-es vizsgálata szerint azonban az oxibenzon az engedélyezett 6 százalékos koncentrációban sem biztonságos: a fényvédő krémekben csak 2,2 százalékos koncentráció tekinthető biztonságosnak.

A fényvédelemre használt vegyület egy kellemetlen mellékhatása, hogy a bőrben fényallergiás reakciót okozhat. A vegyület lehetséges rákkeltő hatása szintén aggodalomra ad okot. Az oxibenzon hormonális hatásait mutatja, hogy állatkísérletekben befolyásolja a nemek arányát a növelve a nőnemű egyedek számát az utódok között – írja az SCCS jelentése. Az oxibenzon szervezetben való jelenléte befolyásolhatja a vese működését, sőt a pubertás idejét is befolyásolhatja.

Az oxibenzon nem csak egészségügyi kockázatot jelent, hanem a vízi élővilágot is károsítja. A vegyületnek szerepe van a korallok pusztulásában, de mérgezi a halakat és a tengeri emlősöket is. A káros környezeti hatások miatt 2021-től Hawaii és számos tengeri nyaralóhely – más hatóanyagok mellett – betiltotta az ilyen összetevőt is tartalmazó naptejek használatát területén.

2. Homoszalát (homosalate)

Egy másik igen vitatott fényvédő hatású anyag a homoszalát (homosalate). Ezt a vegyületet is értékelte az SCCS, és az oxibenzonhoz hasonlóan arra jutott, hogy az engedélyezett koncentráció (10 tömegszázalék) nem biztonságos a fogyasztók szempontjából.

Ez a vegyület is felszívódik a bőrön át, szintén kimutatták az anyatejből és itt is felmerült a hormonális hatás lehetősége.

Jó és veszélyes naptejek – mennyire biztonságosak az európai napvédők?

3. Oktinoxát (octinoxate)

A korábban említett fényvédő hatású anyagok mellett problémás vegyületnek tekinthető az oktinoxát (octinoxate) is. Ez az anyag is képes felszívódni a bőrön keresztül (bár az oxibenzonhoz képest kisebb mértékben) és hormonális hatásokkal rendelkezik. Az oktinoxát is károsítja a vízi élővilágot, így annak használatát szintén betiltották Hawaiiban és több más trópusi tengeri turistaparadicsomban.

4. Oktokrilén (octokrylene)

Az oktokrilén (octokrylene) is azon vegyületek közé tartozik, amelyekről az EU-s SCCS 2021-ben jelentést készített a lehetséges egészségügyi hatások értékelése érdekben. A jelenlegi szabályozás szerint ez az anyag is 10 százalékos koncentrációban alkalmazható a fényvédőkben, de ez egyes esetekben nem tekinthető biztonságosnak a hivatalos értékelés szerint sem. A zsíroldékony vegyület gyakori használata problémát jelenthet, bőrallergizáló hatása mellett a hormonrendszer működését is befolyásolhatja. A vegyület gyártása során gyakran található meg benne szennyezőanyagként a kockázatosabb oxibenzon.

A fenti kockázatos összetevők mellett azok a termékek, amelyek a fényvédelmet kémiai módszerekkel biztosítják, gyakrabban tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek irritálják a bőrt, vagy felszívódnak azon keresztül.

Kép: canva.com
533
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


367
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás