fbpx
kulacs palack iszik gyerek

| Tudatos Vásárló / Simon Gergely

Miben vigyük magunkkal az italunkat? Melyik palackba, kulacsba mit és hányszor tölthetünk?

Ha sok éven át használjuk, mindig újratöltjük és megfelelően tisztítjuk, a saját kulacs garantáltan fenntarthatóbb választás annál, mintha minden alkalommal elbobható palackos vagy dobozos italt veszünk. Mivel azonban többféle kulacsból is juthatnak kockázatos anyagok, mikroműanyagok az italunkba, érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagból készült, mennyire jó tisztítható a kulacs, amit veszünk. Fontos az is, mit tölthetünk és mit nem tölthetünk bele.  

Nemrég részletesen foglalkoztunk azzal, milyen egészségi kockázatai lehetnek – az egyértelmű hulladéktermelési probléma mellett – annak, ha PET-palackban, alumínium dobozban vagy italos kartondobozban vásárolt italt iszunk.

Ha ennél környezettudatosabbak vagyunk, és nem akarunk hulladékot termelni, viszünk magunkkal innivalót. De miben?

Toxfree bugyi teszt

A biszfenolok teljes betiltását követeljük az Európai Uniótól!

A hormonkárosító BPA-t már több termékcsoportban is betiltották, ezért a gyártók egyéb típusú biszfenolokkal váltják ki a BPA-t, amelyek hasonlóan kockázatosak lehetnek az egészségre.

Most alsónemükben teszteljük, mennyi biszfenolt tartalmaznak. Ha tudod, támogasd Te is, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba a biszfenolokkal kapcsolatban!

Baj-e, ha újra töltjük a PET palackot?

Az alu-doboz vagy az italkarton doboz újratöltése nem túl megvalósítható, viszont adja magát, hogy a PET palackot vagy a csavaros üveg palackot használjuk kualcsként.

Legyen szó akár kulacsokról, akár otthon újratöltött palackokról, ha többször használjuk újra az italcsomagolást, egyre nagyobb az esélye, hogy baktériumok vagy penészgombák szaporodnak el a belső falán. Különösen akkor, ha nem tisztítjuk őket alaposan, vagy hosszabb ideig hagyjuk benne állni az italunkat. A baktériumok fertőzéseket okozhatnak, és toxikus anyagok felszabadulását is okozhatják. A nem megfelelően szárított palackokban penészgombák is megtelepedhetnek, amelyek spórái allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat idézhetnek elő.

Nem elég, ha a BPA-ra figyelünk

A PET palackok újratöltésével még több baj is van. A baktériumok és penészgombák mellett gond az újrahasználattal az is, hogy gyakorlatilag minden műanyag italcsomagolás, akár többször használt PET palack vagy a műanyagkulacsok, mikroműanyagok forrásai. A legtöbb műanyag, akár PET, de például a polipropilén kifejezetten idővel elhasználódik és mikrorepedések jelenhetnek meg rajtuk, amelyek mikroműanyagokat bocsáthatnak ki, ezekbejuthatnak az italba és végül a szervezetbe is.

1. Ne töltsük többször újra a PET palackot.
2. Csak hideg italt tegyünk bele! A magas hőmérsékletű folyadék, például forró tea gyorsíthatja az adalékok vagy a gyártás során bejutott anyagok (antimon, ftalátok) kiszivárgását a palackokból.
3. Ne legyen savas! Ugyanígy hatnak a PET palackra a savas folyadékok, ilyen például a citromlé, de a szénsavas üdítők is. A savasság miatt a polimer gyorsabban lebomlik, ami növelheti a kémiai anyagok felszabadulását a palackban.

Milyen kulacsot kerüljünk?

Kerülendő anyagok

 • Polikarbonát (PC) kulacsok: az átlátszó, plexi szerű polikarbonát műanyag kulacsokból kijuthatnak biszfenolok, különösen forró vagy savas folyadék hatására.
 • Alumínium kulacsok: az epoxigyanta bevonatú alumínium kulacsokból BPA szivároghat ki, ami szintén egészségkárosító.

Elővigyázatossággal kezelendő anyagok

 • PET-ből készült kulacsok: bár ritkák, de ezek is aprózódnak és szivároghatnak ki belőlük kockázatos anyagok.
 • Polipropilén (PP) kulacsok: a polipropilén bár biztonságos műanyag, viszonylag hamar elkezd kopni és így mikorműanyag kerülhet az italunkba. Ha látjuk, hogy kopott, ne használjuk többet ivásra!
 • Egyes biztonságosnak jelölt műanyag kulacsok: sok új BPA-mentesnek jelölt új műanyag kulacs terjedt el. Ma már tudjuk, hogy a biszfenolok közül nem csak a BPA veszélyes az egszségre. Több más anyag jelenleg biztonságosnak tűnik, például a tritan műanyag kulacsok, ám még nincs sok információ a lehetséges kockázataikról.

Biztonságosabb választások

 • Üveg kulacsok: az üveg kulacsok biztonságosak, ám mivel törékenyek, fontos, hogy legyen rajtuk valami a törési kockázatot csökkentő, például textilbevonat.
 • Rozsdamentes acél kulacsok: a bevonat nélküli, élelmiszer csomagolásra alkalmas rozsdamentes acél kulacsok a legbiztonságosabbak, mivel ezekből nem szabadna vegyi anyagnak az italba jutnia.

A rozsdamentes acél kulacsoknál fontos, hogy
– kerüljük a savas italok (pl. citromos tea) tárolását, mert ezek fémek kioldódását okozhatják.
– A rozsdamentes acél kulacsok nikkelt tartalmazhatnak, ami az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki.
– Ne legyen műanyag vagy egyéb bevonat a palack belsejében.

Összefoglalva: a hő és a savas ital a legtöbb palackban nem jó

 • Érdemes kerülni mind környezeti, mind egészségügyi szempontból az eldobható csomagolást. Fontos tapasztalat, hogy ha az eldobható műanyag italcsomagolást más eldobhatóval váltjuk ki, az nemcsak a környezetünket terheli, de fokozott egészségi kockázatot is jelenthet.
 • Az eldobható csomagolás rendszeres újratöltése nem igazán biztonságos megoldás.
 • A hőhatás semmilyen italcsomagolásnak nem jó.
 • Az üvegen kívül a savas közeget sem bírják jól az italcsomagolások és egyes anyagok kioldódását az alkohol is segíti.
 • Mikrohullámú sütőben is lehetőleg üvegben, kerámiában melegítsünk, mert a műanyagokból sok problémás anyag juthat ki.

A papír és a műanyagok újrahasznosítása környezeti szempontból kívánatos – bár a hulladékhierarchiában a megelőzés (pohár-, kulacshasználat) és az újrahasználat (betétdíjas, újratölthető palack) előrébb van —, de az újrahasznosított műanyagok és újrahasznosított papírok rendszeresen tartalmaznak szennyező anyagokat, így nem feltétlenül előnyös, ha ezekből készül az italcsomagolás.

Összefoglalva, bár az eldobható italcsomagolások – legyen az műanyag, papír vagy alumínium – kényelmesek, ám terhelik a környezetet és különböző egészségügyi kockázatokat jelenthetnek. A többször használatos italcsomagolásra, italos poharakra pedig a műanyagoknál eggyel biztonságosabb alternatívának tűnnek a hagyományos anyagból, így a rozsdamentes acélból, üvegből készült termékek.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EU LIFE logoEM logoToxFree Life logoToxfree LIFE for All projektet az Európai Unió LIFE alapja (LIFE22-GIE-HU-ToxFree LIFE for All, 101114078) és az Energiaügyi Minisztérium társfinanszírozza (Z1230232). A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a Tudatos Vásárlók Egyesületének álláspontját képviselik, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás