fbpx

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jó és veszélyes naptejek – mennyire biztonságosak az európai napvédők?

Egy friss amerikai fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint a naptejek, fényvédő termékek 75%-a nem biztosít kellő védelmet, vagy aggodalomra okot adó összetevőt tartalmaz. Vegyianyag szakértő szerzőnk, Pál János körüljárta, kell-e aggódnunk az eredményeket látva itt Európában a naptejek minősége miatt. Jobban véd-e minket, fogyasztókat az uniós szabályozás? Mire figyeljünk, amikor naptejet veszünk?

Az amerikai  környezet- és fogyasztóvédő szervezet (Environmental Working Group, EWG) idén is közzétette naptej vizsgálatának eredményét. 1850 fényvédő készítményt teszteltek, és azt találták, hogy

 • a készítmények 3/4-e nem biztosít kellő védelmet, vagy aggodalomra okot adó összetevőt tartalmaz,
 • a készítmények UV-A sugarak elleni védelme lényegesen kisebb (fele-negyede), mint amennyi várható lenne a faktorszám alapján.
 • Az UV-B sugarak felelősek a leégés kialakulásáért, márpedig a termékek többsége ez ellen sem nyújtott kellő védelmet.

A faktorszám meghatározásának amerikai szabályozása a leégést közvetlenül kiváltó UV-B elleni védelem nagyságát veszi figyelembe, pedig az UV-A sugarak szintén egészségkárosító hatásúak, hiszen gyorsítják a bőr öregedését, károsítják az immunrendszert és a bőrrák kialakulását is elősegíthetik.

Milyen az uniós szabályozás?

Az európai uniós szabályozás több pontban is lényegesen eltér az amerikaitól. Egyrészt a faktorszám megállapításakor nem csak a leégésért felelős UV-B sugarak elleni védelmet veszik figyelembe. A faktorszám az EU-ban is az UV-B elleni védelem mértékét mutatja, de a termékeknek ennek a védelemnek a harmadát az UV-A sugarak ellen is biztosítaniuk kell. Így a hazai piacon elérhető termékek a káros sugarak szélesebb spektruma ellen nyújtanak védelmet.

Másrészt az uniós fényvédők azért is képesek jobb védelmet biztosítani, mert eltér az UV-védelemért felelős engedélyezett anyagok köre a két régióban. Míg az EU-ban hét olyan vegyület használható, amelynek erős az UV-A elleni védelme is, addig az USA-ban csak két ilyen összetevő – az avobenzon (avobenzone) és a cink-oxid engedélyezett. Az EWG szerint az amerikai hatóság (FDA) tart az új összetevők engedélyezésétől, bár a fogyasztóvédő szervezet szakértői szerint több, az EU-ban évek óta használt anyag biztonságosabb lenne, mint az USA-ban jelenleg használhatók.

Top 4 illóolaj utazáshoz, nyári bajokra

Az amerikai vizsgálatban a problémás készítmények egy része olyan összetevőket tartalmazott, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek. Ilyen anyag például a lehetséges hormonális hatású oxibenzon (oxybenzone). A nem ásványi eredetű fényvédő hatóanyagot tartalmazó termékek 30 százalékában találták meg a több szempontból is problémás oxibenzont.

A felmérésben legjobb eredményt elérő termékek cink-oxidot (zinc oxide) és/vagy titán-dioxidot (titanium dioxide) tartalmaznak. Ezek az összetevők általában kisebb egészségügyi kockázatot jelentenek és emellett jó védelmet biztosítanak nem csak az UV-B, hanem az UV-A sugarak ellen is.

Milyenek az európai naptejek?

2019-ben az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (BEUC) készített felmérést az uniós fényvédőkről. A vizsgálat szerint a termékek 15 százalékánál gyengébb volt a fényvédelem mértéke, mint a csomagoláson jelölt faktorszám. A legnagyobb eltérés az ISDIN márkanevű fényvédőnél volt, amely az ígért 50+-os faktoraszám helyett csak 15-ös értéket teljesített.

A Tudatos Vásárlóknál legutóbb 2021-ben teszteltünk a hazai piacon elérhető 25 fényvédő terméket. A lista végén szereplő három terméknél a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérésünk kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Nem volt akkora az eltérés, hogy azt mondjuk, a termékek “elbuktak” a teszten, de azt tanácsoljuk, hogy ezekkel a készítményekkel körültekintőbben, gyakrabban kell kennünk magunkat.

Itt mutatjuk, mely naptejek hol végeztek tesztükben, és azt is, ár-érték arányosan mi lett a legjobb a felnőtteknek és mi a gyerekeknek szánt termékek között.

napozas_legjobb_naptej_teszt

Jobb, ha ezt a 4 összetevőt kerüljük

1. Oxibenzon (oxybenzone)

A fényvédők hatóanyagai közül a leginkább vitatott az oxibenzon. Ez a vegyület könnyen felszívódik a szervezetbe, amerikai felmérések szerint szinte mindannyiunk szervezetében kimutatható, megtalálható a vizeletben, a vérszérumban és az anyatejben is. Amerikai állatkísérletekben a vegyület növelte a pajzsmirigydaganatok kialakulási esélyét. A vegyület bőrt károsító hatásai is ismertek, sőt lehetséges hormonhatású vegyület.

A kockázatok miatt az Unióban 2017-től korlátozták az oxibenzon felhasználásának lehetőségét: a fényvédő termékek legfeljebb 6 százalékos koncentrációban tartalmazhatják. Az EU a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (SCCS) 2021-es vizsgálata szerint azonban

az oxibenzon az engedélyezett 6 százalékos koncentrációban sem biztonságos: a fényvédő krémekben csak 2,2 százalékos koncentráció tekinthető biztonságosnak.

A fényvédelemre használt vegyület egy kellemetlen mellékhatása, hogy a bőrben fényallergiás reakciót okozhat. A vegyület lehetséges rákkeltő hatása szintén aggodalomra ad okot. Az oxibenzon hormonális hatásait mutatja, hogy állatkísérletekben befolyásolja a nemek arányát a növelve a nőnemű egyedek számát az utódok között – írja az SCCS jelentése. Az oxibenzon szervezetben való jelenléte befolyásolhatja a vese működését, sőt a pubertás idejét is befolyásolhatja.

Az oxibenzon nem csak egészségügyi kockázatot jelent, hanem a vízi élővilágot is károsítja. A vegyületnek szerepe van a korallok pusztulásában, de mérgezi a halakat és a tengeri emlősöket is. A káros környezeti hatások miatt 2021-től Hawaii és számos tengeri nyaralóhely – más hatóanyagok mellett – betiltotta az ilyen összetevőt is tartalmazó naptejek használatát területén.

2. Homoszalát (homosalate)

Egy másik igen vitatott fényvédő hatású anyag a homoszalát (homosalate). Ezt a vegyületet is értékelte az SCCS, és az oxibenzonhoz hasonlóan arra jutott, hogy az engedélyezett koncentráció (10 tömegszázalék) nem biztonságos a fogyasztók szempontjából.

Ez a vegyület is felszívódik a bőrön át, szintén kimutatták az anyatejből és itt is felmerült a hormonális hatás lehetősége.

3. Oktinoxát (octinoxate)

A korábban említett fényvédő hatású anyagok mellett problémás vegyületnek tekinthető az oktinoxát (octinoxate) is. Ez az anyag is képes felszívódni a bőrön keresztül (bár az oxibenzonhoz képest kisebb mértékben) és hormonális hatásokkal rendelkezikAz oktinoxát is károsítja a vízi élővilágot, így annak használatát szintén betiltották Hawaiiban és több más trópusi tengeri turistaparadicsomban.

4. Oktokrilén (octokrylene)

Az oktokrilén (octokrylene) is azon vegyületek közé tartozik, amelyekről az EU-s SCCS 2021-ben jelentést készített a lehetséges egészségügyi hatások értékelése érdekben. A szabályozás szerint ez az anyag is 10 százalékos koncentrációban alkalmazható a fényvédőkben, de ez egyes esetekben nem tekinthető biztonságosnak a hivatalos értékelés szerint sem. A zsíroldékony vegyület gyakori használata problémát jelenthet, bőrallergizáló hatása mellett a  hormonrendszer működését is befolyásolhatja. A vegyület gyártása során gyakran található meg benne szennyezőanyagként a kockázatosabb oxibenzon.

A fenti kockázatos összetevők mellett azok a termékek, amelyek a fényvédelmet kémiai módszerekkel biztosítják, gyakrabban tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek irritálják a bőrt, vagy felszívódnak azon keresztül.

Milyet vegyünk?

A fentiek tükrében érdemes olyan 30-50 közötti faktorszámú termékeket választani, amelyek ásványi összetevőkkel, az UV-sugarak elleni fizikai védelemmel biztosítják a fényvédelmet. Ilyenek a cink-oxidot és/vagy titán-dioxidot tartalmazó készítmények – ezek az anyagok mikroméretű darabokban vannak a fényvédő készítményekben megfelelő védőhatást biztosítva. Olyan készítmények is elérhetőek a piacon, amelyekben még jobb UV-védelmet biztosító, kisebb nanorészecskéket használnak.

A kémiai fényvédőket tartalmazó termékeken gyakran olvasható, hogy “azonnal felszívódó”, “gyorsan felszívódó”, “nem zsíros”, “nem képez zsíros réteget az arcbőrön”.

Titán-dioxidos sprayt jobb, ha nem használunk

2021 szeptemberétől hatályos uniós értékelés szerint a nanoméretű titán-dioxid belélegezve rákkeltő hatású lehet. Ez csak a fényvédő spréknél jelent valós kockázatot, a krémek összetevői az EWG vizsgálatok szerint legfeljebb igen kis mértékben képesek átjutni a bőrön. Az amerikai értékeléssel egyezik az EU tudományos biztottságának elemzése, amely szerint még a spray kiszerelésú termékek esetében is csak minimális a kockázat, hiszen a környezetből nagyságrendekkel több nanorészecske kerül a tüdőnkbe.

Az EU mindenesetre néhány éve olyan szabályozást készített elő, amely alapján figyelmeztető jelzéssel kellett volna ellátni a titán-dioxid tartalmú termékeket, pontosabban azokat, amelyek a titán-dioxid folyékony oldatát permet formában szórják –  például festékszóró sprayk vagy akár a pumpás napvédők. A brit és az amerikai kormány támogatását is élvező lobbisták azonban lesöpörték az asztalról a szigorítást: a titán-dioxidra vonatkozó figyelmeztetést továbbra sem kell feltűntetni az ezt permet formájában szóró sprayken.

Mit tehet a fogyasztó? Mivel egy része elszáll a levegőben, a spray amúgy is kevésbé hatékony felviteli módja a krémezésnek, és esetleges titán-dioxid tartalma miatt is kerülendő.

(Az Európai Bizottság 2022 januárjában tiltotta be a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyagként történő használatát, a tilalom 2022 július elején lép életbe.)

Veszélyes gyerekételek – két rákkeltő anyagról szavazott az uniós Parlament

Kép: canva.com


LIFE ITM logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás