fbpx
naptej napozás gyerek

Sokan használják rosszul a naptejet. Így kenjük be jól a gyereket, hogy ne legyen baj

Hívhatjuk akár napvédő paradoxonnak is: sokan gondolják tévesen azt, hogy a fényvédő krémen lévő magas faktorszám avagy SPF-szám nagyobb védelmet nyújt. Pedig könnyen lehet, hogy a naptejek, ha rosszul használjuk, a hamis biztonságérzet miatt csak növelik a napkárosodás esélyét. Összeszedtük, hol lehet hibázni a napvédelemben, mire figyeljünk, ha gyerekeket akarunk védeni a káros sugárzástól, a leégéstől. Ingyenes tesztünkben a legjobb gyerek naptejeket ajánljuk.

A magas SPF-értékű, nagyjából 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krémek használata a legyőzhetetlenség hamis érzetét keltheti, és arra késztetheti az embert, hogy tovább maradjunk a napon anélkül, hogy újra bekennénk magunkat. Számos vizsgálat alátámasztja, függetlenül attól, hogy milyen fényvédő faktorszámot használnak az emberek, két klasszikus hibát rendszeresen elkövetünk:

 1. kevesebb naptejet használunk, mint amennyi az optimális védelemhez szükséges (legyen az krém, spray vagy stick),
 2. nem használjuk őket elég gyakran újra.

A naptej a napvédelem második védelmi vonala

Ahogy dr. Lengyel Boglárka részletesen összefoglalta, a naptejek hatékony használatának egyetlen és legjobb módja, ha a fényvédőket, naptejeket, krémeket a napvédelem kiegészítő eszközének tekintjük. A legbiztosabb napvédelmet valójában nem a naptej, hanem elsősorban más megoldások biztosítják:

 • tűző napra ne menjünk 11 és 15 óra között, ezen felül fontos az
 • árnyék,
 • kalap,
 • napszemüveg,
 • ruházat.

Mit kell betartanunk, ha babával megyünk nyaralni? A legfontosabb szabály kisgyermekeknél, hogy 1 éves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére, náluk kizárólag az első védelmi vonal jöhet szóba.

Baba és utazás, baba és nyaralás, mire figyeljünk? Babaápolás természetesen

Mennyiség és gyakoriság

Azt is fontos tudnunk, hogy az alkalmazás mennyisége és gyakorisága szinte többet számít, mint a faktorszám. Ez annyit jelent, hogy a gyakorlatban egy SPF 15-ös krém, amelyet bőségesen és gyakran használunk gyermekünkre vagy magunkra, jobban véd, mint egy SPF 50+-os krém, amelyet csak nyolc óránként egyszer kenünk föl.

legjobb gyerek naptej tesztA gyermekek számára forgalmazott legjobb fényvédők

Legfrissebb ingyenesen elérhető gyerek naptej tesztünkben 50 és 50+-os naptejek szerepelnek.

Az 50-es és 50+ védelmi faktorúgyermekeknek szánt fényvédő termékek tesztjében azt ellenőriztük, hogy a csomagoláson hirdetett módon, megfelelően védik-e a gyermekek bőrét; önkéntesek segítségével értékeltük, milyen jól használhatók a gyakorlatban; megnéztük, tartalmaznak-e nemkívánatos anyagokat. Vizsgáltuk környezeti hatásukat is, és ellenőriztük a termékek címkéjén található információtartalmat.

Mikor kell fényvédő krémet használni és újra használni?

De mit is jelent pontosan a “bőségesen” és a “gyakran”, amikor a naptejről van szó?

A legjobb, ha a naptejet még a szabadban való tartózkodás előtt, legalább 15-20 perccel a napozás előtt alkalmazzuk, mert a leghatékonyabb hatás eléréséhez időre van szüksége ahhoz, hogy beszívódjon. Ez a szabály attól függetlenül érvényes, hogy milyen típusú fényvédőt használunk, legyen az kémiai vagy ásványi készítmény. Az újbóli bekenést vízben tartózkodás, izzadással járó tevékenység vagy egy-két óra elteltével kell elvégezni attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Ha azonban kint vagyunk, a gyerek után kell futkározni a strandon, vízparton, vagy sportolunk, nehéz lehet észben tartani és betartani a fényvédő krém újbóli felvitelét. Ha egyszerűbb módszerre van szükségünk ahhoz, hogy ne felejtsük el újra bekenni magunkat és a gyereket, íme egy bár nem tökéletes, de viszonylag jól működő kétlépcsős terv:

 1. Az első réteget 15-20 perccel a napozás előtt vigye fel.
 2. A második réteget a napozás utáni első órában vigye fel. (Beállíthatunk egy időzítőt a telefonon, hogy emlékeztessen az újbóli felvitelre).

Bár ez a stratégia kielégítő fedettséget biztosít, a szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb, ha rendszeresen és bőségesen, egy-két óránként újra bekenjük magunkat a napon, illetve izzadás vagy vízzel való érintkezés után.

Mennyi fényvédő kell és hova?

Mennyi naptej, krém kell ahhoz, hogy a legtöbb felnőtt teljes testét megfelelően fedje? Nagyjából 2 evőkanálnyi, gyereknél ez természetesen kevesebb. Ez a mennyiség magába foglalja az arcra felvitt fedettséget is. Ami a fényvédelmet illeti, a “hagyományos” fényvédők és az arcvédő fényvédők ugyanazok, ha az arcot külön fényvédő krémmel kenjük be, negyed ekkora mennyiség elegendő az arcra, a nyakra és a fülekre.

És mi a helyzet a nehezen elérhető helyekkel? Ez egy régimódi tanács, de igaz: ha valaki más keni be a hátunkat naptejjel, az jelentősen jobb védelmet nyújt, mintha magunk próbáljuk elérni az elérhetetlen helyeket, például a hátunk közepét. Talán meglepő, de egy tanulmány szerint a test azon részei, amelyek jellemzően a legrosszabb fényvédő védelmet kapják, a fülek és a lábfej, tehát ne feledkezzünk meg róluk sem!

Naptej kisokos: SPF, UVA, UVB, D vitamin

Amit a naptej felviteléről tudni kell a gyerekeknél

Kevés olyan frusztráló szülői feladat van, mint amikor egy olyan gyereket próbálunk bekenni naptejjel, aki semmi mást nem akar, mint azonnal kiszabadulni a markunkból és berohanni a vízbe. Itt jegyezzük meg azt is, hogy bár csábító lehet a permetszerű, spray csomagolású fényvédők használata, ezt sem a hatékonyság sem pedig a biztonság miatt nem ajánljuk. Ráadásul, a folyamatos permetezéssel sokkal nehezebb felmérni, hogy mennyi naptejet vittünk fel.

Ha mégis a spray-t választjuk, a megfelelő fényvédelem elérése érdekében szélcsendes, de jól szellőző helyen permetezzük. Azt javasoljuk, hogy először fújjuk a terméket a tenyerünkbe, majd kenjük be magunkat vele – így elkerülhető a pazarlás és a szemmel való érintkezés.

Szintén fontos: a fényvédő krémet a befújás után azonnal és határozottan kenjük szét, még akkor is, ha a reklámok szerint nem szükséges.

Ha a gyerek már elég idős ahhoz, hogy maga kenje be magát naptejjel, tartsuk szem előtt: egy 5 és 12 év közötti gyermek bevonásával készült tanulmány szerint a gyerekek nagyobb valószínűséggel visznek fel több fényvédő krémet, ha pumpával adagolták a terméket, mintha tubusból nyomnák ki.

Napvédelem egész évben

Egészségük és jólétük érdekében a kicsiknek egész évben szükségük van napvédelemre, nem csak nyáron. Váljon szokássá, hogy gyermekei 30 és 50 közötti fényvédő faktorszámú naptejet viselnek, amikor a szabadban tartózkodnak, függetlenül az évszaktól.

235

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás