fbpx
baba nyaralás nyár

Baba és utazás, baba és nyaralás, mire figyeljünk? Babaápolás természetesen

Nyáron felmerül a kérdés, mikor vihetjük ki az újszülött babát a levegőre, mikor és hogyan utazhatunk vele hosszabb utakra, mikor érheti nap a bőrét. Mivel kenjük, vagy szabad-e naptejjel kenni egyáltalán? És ha igen, a fizikai, a kémiai vagy melyik fényédő a jó? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos tanácsai babás nyaraláshoz, utazáshoz.

dr. Lengyel Boglárka babaápolásHa a nyaralás a téma, manapság legtöbbször az UV-védelemről esik szó. Pedig nyáron nemcsak a fényvédelem miatt, hanem a nagy meleg miatt is védeni kell a babákat, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.

(Télen, ha nincs nagyon hideg, és megfelelően fel van öltöztetve, babakocsiban betakarva, hordozóban “szállítva” védve a hidegtől, már egy hetes kortól is lehet a szabadban tartózkodni, sétálni, kirándulni, de fontos észben tartani, hogy a magasabban fekvő területeken, havas környezetben, napsütésben is gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről.)

A hűsítő izzadás csak később kezdődik

A gyerekek bőre vékony, könnyen megpirul, megég a napon, a csecsemők izzadni csak 7-8 hónapos koruk körül tudnak úgy, hogy ez valóban hűtse a testüket. Nagyon fontos tehát számukra nyáron a túlmelegedéstől való védelem. Ezért ahogy télen figyelni kell a réteges öltöztetésre, úgy nyáron arra, hogy ne öltöztessük túl a gyerekeket, és semmiképpen ne hagyjuk őket tűző napon, leparkolt zárt autóban egyedül. Tudom, hogy ez mindenkinek egyértelmű, amikor ezeket a sorokat olvassa, mégis van évről-évre olyan eset, amikor megtörténik.

 • Az útközben megfelelően használt légkondicionáló,
 • az autó szellőztetése,
 • a pihenőidők megtervezése,
 • és az, ha ezt a baba etetési idejéhez és alvási idejéhez igazítjuk, sokat segít abban, hogy minimális stressz kísérje a rövidebb vagy akár hosszan utazást is.

Mikor menjünk ki sétálni a babával?

Ha nyáron, nagy melegben indulnánk babakocsis sétára, inkább ne tegyük. Várjuk meg az esti enyhülést, vagy induljunk reggel korábban, mint a 10-11 óra körüli nagy melegben.

Felmerülhet a kérdés, mi legyen, ha van egy nagyobb gyermek, aki játszótérre szeretne menni, és ott van egy kicsi csecsemő is, akivel óvatosabban vágnánk neki a sétának. Mindkét gyereknek jót tesz, ha a nagy nyári hőségben a kritikus időszakban, 11 és 15 óra között nem indulunk útnak. 

Na, de akkor mégis, hogy legyen? Mi a helyzet a parkokkal, az árnyas fák alatt töltött idővel, vagy a saját kerttel? Oda sem lehet kimenni? Írhatok sok hasznos tanácsot, ajánlatot, a végén a józan ész és a mérlegelés dönt, de alapvetően a következőket tanácsolnám:

 • Tűző napra nem megyünk 11 és 15 óra között.
 • Ha 16 óra után is égető még a meleg, akkor lehetőleg akkor sem.
 • Ha van némi légmozgás és enyhébbnek érezzük a hőséget, akkor némileg jobb a helyzet.

baba nyár nyaralás

Hogyan menjünk ki a babával nyáron?

 • Ha kimegyünk a babával, maradjunk árnyékban,
 • gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről,
 • és legyen fényvédelem, mert az árnyékban is le lehet égni. Ha közvetlen vízparton lennének, akkor meg még inkább. A csecsemők bőre akár néhány perc után is megpirulhat a tűző napon.

Ha a fényvédelemre gondolunk, és azt írjuk be az internetes keresőkbe, hogy fényvédelem babáknak, biztos, hogy a legkülönfélébb naptejeket, krémeket fogják felhozni az oldalak.

Valójában 1 éves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére.

Náluk a már említett időkorlát, a napernyő, az árnyék, a megfelelő ruházat lesz a megoldás. A megfelelő ruházat a szellős, leginkább pamut öltözet, ami fed, de nem melegszik benne túl a baba. Pamut anyagból készült felső és kisnadrág, fejére éppen csak árnyékoló vékony sapka. A szabadon maradó arc, kezek, lábacskák bőrét, ha az árnyékban szűrt napfény éri, – ha nagyon fontos, óvatosan lehet kenni – de az a kevés napfény a bőrben termelődő D vitamin mennyiségéhez éppen elég.

Jó és veszélyes naptejek – mennyire biztonságosak az európai napvédők?

Hogyan vigyük a babát vízpartra?

Mi legyen a stranddal? Ha nyaralni megyünk, válasszunkk elő-vagy utószezoni időpontot, amikor kellemesebb, enyhébb, a babánk számára biztonságosabb az idő.

Érdemes beszerezni árnyékoló strandsátrat, napernyőt, vannak UV szűrős gyerekruhák, amelyeket a vízparton és az úszás során is lehet használni, védve ezzel a káros napsugaraktól a gyerekeket. Ha medencés strandolást választunk, ugyanezek az óvintézkedések.

Milyen naptejjel kenjük?

1 éves kor után ugyanezeket lehet alkalmazni, kiegészítve a “kenős” fényvédelemmel, de ezek kiválasztásában legyünk körültekintőek.

Új gyermek naptej tesztünkből kiderül, melyik mennyire megbízható.

És az egy éves kort se tekintsük úgy, mintha eldördülne a startpisztoly a betöltött 12 hónap után – legyen benne fokozatosság, meg kell tapasztalni, a gyerek bőre mit bír, bármennyire is csábítóak a krémes piaci ajánlatok.

Ahogy mondtam, az árnyékolás és a fedés a legjobb megoldás, de

ha bekenjük, akkor válasszunk káros anyagoktól mentes, lehetőleg fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt.

Olyat, aminél nem gond, ha a gyerek esetleg lenyalja a kezéről vagy a szemébe dörzsöli.

Kerüljük a fújós spray változatokat, amelyeket a gyerekek belélegezhetnek.

Hol kenjük be a testét? A pofijánál, ha nem rakja vízbe hasznos lehet a naptej, a többi testrész pedig maradjon a víz alatt a kritikus napszakban, este és reggel pedig nyugodtan lehet pancsizni.

A választásnál a fényvédők faktorszámát nézik a leginkább az emberek, de nézzük, mi is az a faktorszám, az a bizonyos SPF!

A fényvédő faktor, (SPF=Sun Protection Factor), jelöli, hogy az adott faktorszámú naptejjel mennyi időt lehet tölteni a napon leégés nélkül. A naptej választásánál gyerekek esetében úgy lehet számolni, hogy naptej nélkül napozással tölthető idő babáknál kb. 3 perc, ezt megszorozzuk a naptej faktorszámával, így megkapjuk az adott naptejjel napon tölthető időt a leégés veszélye nélkül, percben.

Tehát az, hogy naponta hányszor kell kenni a gyerekeket a naptejjel, az a készítmény faktorszámától függ. De egyéb tulajdonságuk is van, amelyek fontosak a választásnál, ez pedig az, hogy a kémiai, fizikai vagy biológiai napvédelmi csoportba tartoznak.

baba nyaralás nyár

A kémiai védelmet nyújtó naptejek felszívódnak a bőrbe és ott nyelik el a napsugarakat. Nagy előnyük a felszívódásban rejlik, mivel a víz nem mossa le és nagyon tartósak. Ezek oxibenzont és az octinoxátot tartalmaznak, amelyek nemcsak a környezetünkre, de az emberre is a veszély lehet. Felszívódik a bőrön keresztül, bejut a szervezetbe, és megzavarhatja a hormonháztartást, a nemi- és a pajzsmirigyhormonokat. Kerüljük a titán-dioxidot tartalmazó spray formájú naptejeket is, valamint az oktokrilén nevű gyakori fényvédőt, amely gyermekeknél fényhatására allergiás bőrtüneteket okozhat. Másik figyelmet igénylő és kerülendő összetevő lehet a retinil -palmitát, amelyre vonatkozó vizsgálatok azt valószínűsítették, hogy napfény hatására épp a rosszindulatú bőrelváltozásokért felelhet.

A fizikai fényvédők csoportjában olyan ásványi anyagokat vannak, amelyek a bőr felületén maradnak és visszaverik a káros napsugárzást. Mivel a bőrfelületen maradnak,  kevésbé tartósak, lemoshatók, viszont nem szívódnak fel a bőrbe, így kevésbé károsíthatják a szervezetet.

A biológiai napvédelem alapja az, hogy léteznek olyan növények , pl. a shea vaj, a kakaóvaj, a körömvirág stb., amik külsőleg védik a bőrt. És vannak olyanok is, amelyek magas karotintartalmuknál fogva belsőleg rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, mármint, ha megesszük őket. Ilyen a sütőtök, homoktövis, sárgarépa, így ezek kiegészíthetik a hatást. Fontos azonban, hogy ezek csak kiegészítésnek jók, önmagában a sárgarépa fogyasztása nem elég a napvédelemre!

Mit tegyünk, ha leégett a gyerek bőre?

Ha mégis megkapta a nap a gyerekek bőrét, mérlegelnünk kell a leégés, valójában a napégés mértékét. Őszintén remélem, hogy senki nem jut el a nagy felületű bőrégésig, mert annak ellátása orvosi feladat. Ha megpirul, feszül, húzódik a gyerek bőre, kiválóan használhatóak hűsítő, gyulladáscsökkentő, a hámszövetet regeneráló krémek, amelyek a napégésben jól használhatók.Ezek között van számos növényi kivonatot tartalmazó és ha szükséges, más gyulladáscsökkentőt is tartalmazó készítmény. Ilyen például a Naksol, amely gyulladáscsökkentő rózsakivonatot tartalmaz és patikában kapható.

Hogyan kezeljük a napszúrást?

A napon, a nagy melegben árnyékban is könnyen fölhevülhet a szervezet, kialakulhat az úgynevezett napszúrás, hőguta. A napszúrás tünete leginkább a fejfájás, hányinger, hányás, bágyadtság lehet. Ilyenkor ha gyerekről, ha felnőttről van szó, mindig hűvös, árnyékos szobába célszerű bevinni. Fontos, hogy nem jó légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe hirtelen vinni a nagy hőmérséklet-különbség miatt. Megfelelő folyadékpótlásról kell gondoskodni, és megfigyelni. Szükség esetén pedig orvossal konzultálni. Minél kisebb a gyermek, annál jobban kell figyelni kell a túlmelegedésre és a megfelelő folyadékpótlásra.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
Képek: canva.com
288
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


173
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EM logonyugat balkáni zöld központ logógreen and safe lifestylesEz a tartalom az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni  Zöld Központ Nonprofit Kft. Zöld forrás programja támogatásával valósult meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás