fbpx
autós gyerekülés teszt

A legnagyobb márkáknál is lehet hiba. Autós gyerekülések tesztösszefoglaló

Az autós gyerekülések használata kötelező, hiszen a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve utazhat autóval. Elsősorban mégse azért használjuk, mert jogszabály írja elő, hanem azért, hogy valóban megvédje a gyerekeket egy esetleges autóbaleset következményeitől. Hogy erre melyik gyerekülés alkalmas, melyik a legbiztonságosabb, megmutatjuk. Sajnos több autós gyerekülés is rosszul teljesített a tesztelésen.

 • A hazai piacon is kapható autós gyerekülések közül 143 autós gyerekülést teszteltünk nemzetközi fogyasztói szervezetekkel együttműködve.
 • Vizsgáltuk a termékeket biztonsági szempontból frontális és oldalirányú ütközés esetén.
 • Néztük, hogy mennyire könnyen használhatók,
 • milyen kényelmesek,
 • tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat a gyerekek bőrével érintkező, s így a szervezetükbe könnyen bejutó részeken.

teszt oldal címlapi nyitókép

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!

Teszteremények a Tudatos Vásárlón

Összesen 23 márka (ABC Design, Avionaut, Avova, BeSafe, Britax Römer, Bugaboo, Casualplay, Chicco, Cybex, FreeOn, Graco, Inglesina, Jané, Joie, Kinderkraft, Lionelo, Maxi-Cosi, Nuna, PegPerego, Recaro, Renolux, Silver Cross, Stokke) különböző kategóriájú termékeit teszteltük, melyek között találunk minden korosztálynak való típust, újszülött kortól 12 éves korig (0-36kg).

A gyerekülések biztonsági szempontoknak való megfelelése számított bele legnagyobb arányban a végső értékelésbe.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el.

Az eredmények azt mutatták, hogy sajnos vannak olyan gyerekülések, amelyek teljesen elbuktak a teszteken, ami érthetetlen, hiszen ez volna ezeknek az üléseknek az elsődleges funkciója.

Ilyen értelemben megkérdőjelezhető például a Kinderkraft Comfort Up 9-36 kg gyerekülés létjogosultsága, amely utolsó helyen végzett 0 ponttal, mivel oldalirányú ütközésnél nem biztosította a tesztbábu fejének védelmét.

Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazott töréstesztek szigorúbb kritériumokat (nagyobb sebesség, nagyobb erőhatás) támasztottak az ülésekkel szemben, mint a forgalomba kerüléshez szükséges szabványok. Így fordulhat elő, hogy az említett típus is évek óta megvásárolható.

A másik gyerekülés, amelyik a tesztelt biztonsági szempontok miatt megbukott a teszten a Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist 0-18 kg. Támasztólába ugyanis frontális ütközésnél nem bírta a terhelést. Kiszakadt az Isofix rögzítésből, és az ülés elszabadult. Itt látható videón, mi történt vele a tesztelés során.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el.

A biztonsági szemponton túl vizsgálták azt is, hogy tartalmaznak-e ezek a termékek olyan vegyi anyagokat a gyerekek bőrével érintkező részeken, amelyek a szervezetükbe jutva különböző, az egészségükre káros folyamatokat indíthatnak el.

Kiderült, hogy akadnak ilyenek. Népszerű márkák egyes termékei is tartalmaztak határérték felett például naftalint. A naftalin a legegyszerűbb molekula a policiklusos aromás szénhidogének csoportjában (PAH-ok), melyek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatású, köztük a naftalin is feltételezett rákkeltő. Ma festékek, műanyagok, gyógyszerek gyártásában alkalmazzák. Megengedett felső határértéke 1.0 mg/kg.

Persze, a könnyű használhatóság és a gyerekek kényelme is fontos szempont ezért e szerint is értékelték a tesztelt gyereküléseket. Ne e szempontok mentén kezdjük a válogatást az üzletben. Előbb bizonyosodjunk meg a termékek biztonságos voltáról törésteszt és káros vegyi anyag tartalom szempontjából.

A választást nehezíti, hogy olyan hibák is előfordulnak a gyártás során, amelyek ugyan nem érintik a gyerekek biztonságos utazását az autóban, annál inkább azon kívül. A Britax Römer például most tavasszal hívta vissza BABY-SAFE 5Z és BABY-SAFE 5Z2 típusú, 2023. október 21. előtt gyártott üléseit, mivel azok hordozó fogantyúja leválhat. Márpedig ha leválik, a kezünkben marad, az ülés pedig gyerekestül leesik.

Mennyibe kerül egy megbízható gyerekülés?

Az autós gyerekülések egyáltalán nem olcsó termékek. A tesztelt darabok átlagára 31 000 Ft- és 300 000 Ft között mozgott. Az első 5 helyen a Cybex, a Nuna, a Maxi Cosi és a Bugaboo márkák egy-egy terméke végzett, melyek átlagára 150 000 Ft – 212 000 Ft között mozog. Az említett márkák közül kettőnek is végzett terméke a lista végén is, mert biztonsági vagy káros vegyi anyag tartalom szempontjából nem kapott jó értékelést. S ezek még csak nem is a márkák olcsóbb termékei.

Mivel a gyermekeink 12 éves koráig 2-3 gyerekülést is el fogunk fogyasztani, hiszen mindig a magasságához és súlyához igazodó méretet kell használnunk, legalább valóban minden szempontból kielégítő darabot válasszunk, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk őket. Ebben segít a termékteszt, ahol a vizsgált szempontok alapján láthatjuk melyik termék miben teljesített jól vagy rosszul.

Miért érdemes fizetni a teszteredményért?

 • Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezek az értékelések inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
 • A Tudatos Vásárlók terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sajnos sok pénzbe kerül az elkészítésük.
 • Tesztjeinkben több tízmillió Ft összértékű, anonim módon vásárolt gépeket vizsgálunk.
 • A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás