fbpx
öko címke menstruációs kehely

Még biztonságosabbá válhat a menstruáció

Egy most hozott szigorítás még biztonságosabbá fogja tenni az öko-címkés egészségügyi vagy tisztasági betéteket, tamponkat. Újdonság még, hogy a környezetbarát és egészségre nézve az elérhető legbiztonságosabb termékeket minősítő öko-címke megjelenik egy új, népszerű termékcsoporton is.

A tisztálkodószereken és általában mindenen, amerre nézünk, egymást érik a valós vagy ál-környezetbarát jelölések, az önkényesen adott címkék beborítják a termékeket. Eközben időről-időre bebizonyosodik, hogy az ilyen termékekben az egészségre és a környezetre is káros anyagok lehetnek.

A legújabb ilyen vizsgálat eredményét az Amerikai Kémiai Társaság publikálta augusztus 13-án: örök vegyi anyagokat (PFAS) mutattak ki több menstruációs termékben. Az örök vegyi anyagok rendkívül tartósan megmaradnak, súlyos egészségügyi és környezeti problémákkal is összefüggésbe hozták őket, például rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel, meddőséggel, csökkent születési súllyal és károsodott immunrendszerrel.

öko címke menstruációs kehely

A zöldre festés megállítására a megoldás az lehet, ha fogyasztóként ismerjük, és mindenből választhatjuk is a valós, hiteles minősítéssel bíró termékeket.

ÖkocímkeAz EU-Ecolabel, azaz az EU-ökocímke megmutatja, mely termékek biztonságosak, melyek azok, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros pl. hormonrendszert károsító, allergiát kiváltó összetevőket. Néhány, az uniós ökocímkével egyenértékű, erős nemzeti ökocímkék is léteznek – ilyen például a magyar Környezetbarát Termék, a Nordic Ecolabel/Északi hattyú vagy a Blauer Engel/Kék angyal.

Az itthon kapható öko-címkés termékeket megtalálod oldalunkon itt, vagy az ingyenesen letölthető Tudatos Vásárló mobil applikációban:

Google Play        App Store

Mindezek miatt az EU egyre jobban szabályozza, és több termékcsoportra terjeszti ki az EU-ökocímke minősítés lehetőségét. 2021-től láthatjuk az összes kozmetikai terméken, de választhatunk már ökocímkést a pelenkától kezdve az irodaszerekig. A tervek szerint a textiltermékekre vonatkozó ökocímke-kritériumokat még ez évben kiterjesztik a mosható pelenkákra is.

Mi változik?

Idén nyáron frissítette a nedvszívó higiéniai termékekre vonatkozó uniós ökocímke-kritériumokat az Európai Unió. Ez azt jelenti, hogy a frissen hatályba lépett új kritériumok még

 • szigorúbb környezetvédelmi és egészségügyi garanciákat biztosítanak ezekre a termékekre.
 • Újdonság, hogy a környezetbarát és egészségre nézve az elérhető legbiztonságosabb termékeket minősítő öko-címke megjelenik egy új népszerű, újrahasználható termékcsoporton is: a menstruációs kelyhekből is választhatunk öko-minősítettet.

Miért jobb az öko-címkés betét vagy intimtölcsér?

Jobb az egészségünknek:

Egy nő élete során átlagosan mintegy 12 ezer tampont vagy betétet használ fel.

A kritériumok nagyon szigorú követelményeket támasztanak a veszélyes vegyi anyagokkal szemben.

A követelményeket szigorították a legveszélyesebb anyagok teljes körű korlátozásával és a fel nem használható konkrét anyagok vagy vegyszercsoportok átfogó listájával.

Az EU ökocímkét viselő nedvszívó termékek/mentsruációs tölcsérek (többek között) nem tartalmaznak:

Endokrin rendszert károsító vegyi anyagokat (EDC-ket) – beleértve a feltételezetteket is: Mivel képesek utánozni, akadályozni és blokkolni a természetes hormonokat, az EDC-knek való kitettség még kis mennyiségben is súlyos és visszafordíthatatlan hatásokat okozhat az emberi egészségre, például meddőséget, rákot, nemi szervi rendellenességeket, IQ-csökkenést vagy elhízást.

Parabéneket: kizárásuk azért fontos, mert a parabének megzavarhatják hormonrendszerünket, és olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a hormontermelés megzavarása vagy a reproduktív rendszer befolyásolása.

Formaldehidet: gyakran használják ragasztóként, de szem-, orr- és torokirritációt, valamint bőrirritációt okozhat. A magas formaldehidszintnek való kitettség a gyanú szerint rákot okozhat.

Illatanyagokat és testápolókat: gyakran kozmetikai okokból adják az egészségügyi termékekhez, de nem töltenek be semmilyen szükséges funkciót. Jó, hogy az uniós ökocímke kizárja ezeket, mivel így elkerülhető a bőrirritációt és allergiát okozó, szenzibilizáló anyagoknak való felesleges kitettség.

Ftalátokat: Egyes ftalátok endokrin károsítók, vagy gyaníthatóan azok, illetve egyéb veszélyes tulajdonságokkal rendelkeznek. Bár néhányukról még mindig korlátozottak az ismereteink, mindegyiküknek ugyanaz a kémiai szerkezete, ezért az uniós ökocímke az elővigyázatossági megközelítést követve korlátozta az egész csoportot.

Új követelmény a végtermék veszélyes anyagokra vonatkozó vizsgálata is. Ez extra biztonsági hálót jelent az olyan anyagokkal szemben, amelyeket nem szándékosan adnak hozzá, de amelyek a gyártási folyamatok során bekövetkező szennyeződés következtében jelen lehetnek a pelenkákban vagy a női betétekben (például dioxinok, formaldehid, ftalátok, peszticidek, pl. glifozát vagy nehézfémek).

Ezen túlmenően a laboratóriumi, valamint a fogyasztói elégedettségi teszteken elért jó eredmények megkövetelésével biztosítják, hogy a tanúsított termékek megfeleljenek a minőségi követelményeknek.

öko címke menstruációs kehely

Jobb a környezetnek:

Fenntartható anyagbeszerzés: minden pelyhes cellulózpép és cellulózszál nyomon követhető a felügyeleti láncon keresztül, növelve a fenntarthatóan kezelt erdőkből származó szálak arányát az FSC és a PEFC szabványnak megfelelően. Minden pamutnak biotermesztésűnek kell lennie. A bioalapú műanyagok használata esetén a fenntartható beszerzésre vonatkozó követelmények vannak érvényben.

– Szigorúbb követelmények a gyártási folyamat során a vízbe és levegőbe történő kibocsátásokból eredő környezetszennyezés további csökkentésére. Például tisztább fehérítési eljárások megkövetelésével, vagy a gyártás során megengedett CO2-kibocsátás korlátozásával.

– A termékeket a környezetet károsító, például a vízi élővilágra mérgező vegyi anyagok felhasználása nélkül kell előállítani.

– Új követelmények a csomagolás hatásának és a csomagolási hulladék mennyiségének korlátozására, például a papír és a műanyag esetében az újrahasznosított anyagok használatának előírásával.

– Kevesebb hulladék keletkezik a gyártás során az egységenkénti maximálisan megengedett hulladékmennyiség bevezetésével.

Intim tudatosság – egyre népszerűbb a mosható betét és a menstruációs kehely

Mennyire biztonságosak a nem minősített betétek, tamponok?

Ami a potenciális egészségügyi hatásokat illeti, a Tudatos Vásárlóknál 2014-ben teszteltük intimbetétek és a tamponok ftalát-tartalmát és a ftalátok kioldódását, valamint a parabén- és triklozán-tartalmát. Akkor azt találtuk, hogy sok termékben 4-5 féle ftalát is volt egyszerre, és igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Triklozánt egy betét és két tampon tartalmazott. Parabént egy betétben találtunk.

Az is biztos, hogy a nyálkahártyával közvetlenül érintkező termékek használata a káros anyagok felszívódása miatt fokozott kockázatot jelent: a női nemi szervek nyálkahártyáján például 10-80-szor jobban felszívódnak a hormonhatású anyagok, mint szájon át.

Vannak-e mérgek a tamponokban és betétekben?

Az eldobható egészségügyi termékek esetében a környezeti hatások főként a gyártási fázishoz (pl. energiafogyasztás és vegyszerhasználat), valamint a nyersanyagfogyasztáshoz (pl. a pelyhes cellulózpép vagy más cellulózszálak, amelyekből a termékek nagyrészt készülnek) kapcsolódnak.

Mennyire biztonságosak a nem minősített intimkelyhek?

Az eldobható termékekkel szemben környezetvédelmi szempontból egyértelműen jobb alternatívát jelentenek az újra használható eszközök, például az intimkehely avagy menstruációs tölcsér.

Néhány éve teszteltük, hogy okozhatnak-e egészségügyi problémát ezek a termékek, mennyire tartósak és mennyire kényelmes, praktikus a használatuk. Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a termékek tartalmaznak-e potenciális rákkeltő vagy hormonháztartást megzavaró anyagokat: nitrozamint, klórozott paraffinokat, ftalátokat, PAH-ot (policiklusos aromás szénhidrogéneket), formaldehidet, potenciálisan allergizáló fehérjét, kioldódó festékanyagot.

Teszt: Intimkelyhek, menstruációs tölcsérek

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
Kép: canva.com
234

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás