fbpx

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Intim tudatosság – egyre népszerűbb a mosható betét és a menstruációs kehely

Megszavaztattuk a Facebookon, és az újrahasználatos megoldások nyertek az eldobhatókkal szemben. Megkérdeztünk néhány kereskedőt, és ők is azt mondják, hogy az intim ökotermékekre, vagyis a mosható betétekre és az intim kehelyre az elmúlt években rohamosan nő a kereslet.

„Az elmúlt egy év alatt a mosható betétek iránt szinte háromszorosára nőtt az igény. Kétféle megközelítés miatt szokták keresni ezeket a termékeket. Az egyik a hulladékcsökkentés, a másik a vegyszermentesség. Az eldobható higiéniás termékek ugyanis sokszor tartalmaznak valamilyen parfümöt vagy nedvszívó réteget, ami irritációt okozhat” – magyarázza Mezei Mary, az egyik legnépszerűbb hazai zöld webáruház, a ZöldBolt üzletvezetője.

Hasonló trendeket lát Farkas Veronika, a TeMiTi webshop tulajdonosa is. Ő 2014-ben kezdett mosható termékeket, először pelenkát, majd intim betéteket árulni, de mára már intim kehely is kapható nála. Úgy tapasztalja, mindkét termékre, a mosható betétekre és az intim kelyhekre is nőtt a kereslet, körülbelül egyformán.

Kíváncsiak voltunk, mennyire ismertek a TVE közössége körében az alternatín intim megoldások, ezért feltettük a kérdést a Facebookon: környezetbarát megoldást vagy egyszerhasználatos, eldobható terméket használnak-e. Több mint 200-an szavaztak, és a válaszadók 56%-a a környezetbarát megoldásra kattintott.

A mostani eredmény egybecseng azzal, amikor a TVE támogató tagjai néhány éve mosható betéteket teszteltek. Önkéntes tesztelőinket arra kértük őket, hogy a betéteket otthon napközben és éjszaka, illetve lakáson kívül és sportolásnál is vessék be, ha van rá lehetőségük. A tapasztalatok megosztották a tesztelőket, többen kifejezetten pozitívan csalódtak, mások nagyon rossz élményekről számoltak be. A tesztelő 3/4-e úgy nyilatkozott, hogy használná a jövőben is ilyen terméket.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Eldobható vagy környezetbarát – melyik az egészségesebb?

Ez év elején a francia környezetvédelmi hivatal mérgező anyagokat mutatott ki eldobható pelenkákban. Először végeztek ilyen vizsgálatokat, ezért utánajártunk, veszélyes-e egy hasonlóan működő termékcsoport, a hagyományos, egyszer használatos női higiéniai termékek, intimbetétek és tamponok.

Kiderült, hogy mivel a tamponok közvetlenül érintkeznek a nyálkahártyával, ezek használata a káros anyagok felszívódása miatt fokozott kockázatot jelent. Ennek ellenére a női higiéniai termékekre nem kell ráírni, hogy milyen kisebb mennyiségben előforduló vegyi anyagokat tartalmaznak, emellett a gyakorlatban nem vizsgálják a bennük lévő szennyezéseket. Számos vizsgálat mutatott ki rákkeltő, hormonkárosító anyagok bennük, alacsony mennyiségben.

2014-ben mi is teszteltük az intimbetétek és a tamponok ftalát-tartalmát és a ftalátok kioldódását, valamint a parabén- és triklozán-tartalmát. Sok termékben 4-5 féle ftalát is volt egyszerre, és igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Triklozánt egy betét és két tampon tartalmazott. Parabént egy betétben talált a TVE tesztje.

Az eldobható betétek, tamponok használata a szennyezettség mellett hosszú távon költségesebb is

Bár környezeti szempontból az újra használható termékek egyértelműen jobbak, felmerülhet a kérdés, hogy ezek a termékek okozhatnak-e egészségügyi problémát. Erre kerestük a választ, amikor néhány hete hazai drogériákban, gyógyszertárakban és webáruházakban kapható 9 különböző márkájú menstruációs tölcsért teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a termékek tartalmaznak-e potenciális rákkeltő vagy hormonháztartást megzavaró anyagokat: nitrozamint, klórozott paraffinokat, ftalátokat, PAH-ot (policiklusos aromás szénhidrogéneket), formaldehidet, potenciálisan allergizáló fehérjét, kioldódó festékanyagot. Azt is mértük, hogy mennyire strapabírók, hiszen több gyártó akár 10-15 éves élettartamot is ígér egy-egy termékre, és azt is, mennyire kényelmes, praktikus a használatuk.

Jó hír, hogy a TVE által tesztelt 9 menstruációs tölcsér közül mindegyik átment a terhelés teszten. A vegyi anyag szennyezettséget tekintve viszont már árnyaltabb volt a kép.

 

Min múlik, hogy ki melyiket választja?

Ha megérett bennünk a gondolat, hogy öko-teremékre váltunk, még mindig kérdés, a mosható betétet vagy az intim kelyhet válasszuk. Farkas Veronika szerint megfigyelhető az a tendencia, hogy aki korábban eldobható betétet használt, annak általában a mosható betét a komfortosabb. Aki viszont a tamponra esküdött, az szívesebben próbálkozik az intim kehellyel.

Mosható betétek

Mi a váltás tipikus útja? „Általában először tisztasági betétet rendelnek és jellemző, hogy ezt nagyon hamar kiegészítik az intim betéttel. Ugyanannyit bír, mint egy hagyományos betét és van éjszakai is, ez hosszabb, több rétegből áll. Környezetbarát és hosszú távon sokkal olcsóbb megoldás, mint az eldobható betét, akár 7-8 évig is használható. Szeretjük ezeket a termékeket, minden nap látjuk, tapasztaljuk, hogy mennyire komfortosabbá teszik a mensest, és ugyan kell hozzá szemléletváltás, de nagyon megéri” – teszi hozzá.

“Ahogy a hagyományos betéteknél, itt is vannak különböző méretek, illetve külön az éjszakai használathoz. Úgy tapasztalom, nedvszívás tekintetében nincs különbség a hagyományos betétekhez képest, vagyis nem kell többet használni.

Aki ki szeretné próbálni, annak elég 1-2 tiszatsági betét, 3 nagyobb és 2 éjszakai, de ezeket szépen lassan is meg lehet venni.

Bár az elején van egy nagyobb kiadásunk, legalább 7-8 évig nem kell majd erre költenünk” – magyarázza Farkas Veronika.

A ZöldBolt üzletvezetője úgy látja, náluk az intim kelyhekre kicsit kisebb a kereslet, de ennek valószínűleg csak az az oka, hogy a megfelelő típus kiválasztásához érdemes először a nőgyógyásszal konzultálni a méhmagasság megállapítása miatt.

 

Hogyan tartsam tisztán?

A mosható betéteknek nem olyan bonyolult a tisztítása, mint ahogyan azt sokan elképzelik: használat után hideg vízben kell kiöblíteni, majd ezután bármilyen más ruhanemű mellé be lehet dobni a mosógépbe. Sokan számolnak be arról, hogy az öblítés után kézzel kimossák, így gyorsabban tudják újra használni, és csak a menstruáció végeztével mossák ki a gépben. 40 fokon ajánlatos mosni, és aki szereti, az öko fertőtlenítőt is használhat a mosásához.

 

Hogyan válassz intim kelyhet?

Másfél éve forgalmaz intimkelyhet Ay-Nagy Szilvia, a ladycup.hu üzemeltetője. Sikerült a patikákba is bevinnie a terméket, egyértelműen úgy látja, hogy nőtt a kereslet, egyre többen választják a tampon vagy a betét helyett.

A választához fontos tudni, hogy milyen magasan van a méhszáj. Akinek alacsonyan, annak érdemes egy rövidebb, kerek formájú kelyhet választania, de vannak már univerzális termékek is, amelyek mind a két típushoz használhatóak.

Ha méhszájad kimondottan alacsonyan fekszik (<3cm), akkor a harang alakú általában jobban beválik – maximum 50mm hosszúságú kelyhet keress. Ha a 3-6cm mélyen fekszik, könnyű helyzetben vagy, itt a legnagyobb a választék. Ha magasan helyezkedik el a méhszájad (>6cm), olyan kelyhet válassz, amit könnyen ki tudsz majd szedni. A kelyhek hajlamosak “felmászni”, és ha nem elég hosszúak, vagy nehéz elérni a szárukat, elég nehéz tud lenni a kivétel – olvasható az Ökoanyu oldalán, ahol részletesen olvashatunk tanácsokat a nekünk megfelelő intim kehely kiválasztásáról és használatáról.

Az öko higiéniai termékek használatához kell egyfajta nyitottság, érettség, fejlett testtudat. A hagyományos betétek, tamponok sok mindent elnyelnek, a mosható betét és az intim kehely viszont sok információt szolgáltat a testünk működéséről, így ha valami nincs rendben, azt is sokkal hamarabb látjuk – teszi hozzá Farkas Veronika.

Az eldobható betétek, tamponok használatakor lényegesen több hulladékot
termelünk, mint ha az újrahasználható verziójukat használjuk 


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás