fbpx
Tudatos Vásárlók Egyesülete szja 1%

Használd Te is mobil applikációnkat, segítünk biztonságos tisztítószereket választani

Már letölthető Magyarország első háztartási vegyszer applikációja, a Tudatos Vásárló mobil app. Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

Ma már tudjuk, milyen komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak. Tudományos kutatások sora bizonyította, hogy veszélyes lehet a hormonháztartásra, növelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel. A takarító és tisztítószereink nem csak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a szabadtéri légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot.

Csak néhány adat:

 • Az Eurobarometer legutolsó adatai szerint a magyarok 69-88%-a tart a hétköznapi vegyszerek hatásaitól, 31% kifejezetten nem gondolja, hogy ezek biztonságosak lennének az egészségre és a környezetre.

Tudatos Vásárló mobil applikáció

 • A Nielsen és a TVE 2018-as felmérése szerint az ember háromnegyedének fontos, hogy a tisztítószerek ne legyenek károsak az egészségre,
 • 63% a környezetbarát tulajdonságokat is fontosnak tartja.
 • Ugyanakkor 87%-uk nem tudta felidézni, hogy találkozott-e minősített környezetbarát termékkel.
 • A márkahűség mellett a termékek nehéz elérhetősége vagy észrevehetősége a fő oka annak, hogy nem is vásárolnak ilyeneket – ezt mintegy 30% állította.

Még mindig nagyon sok olyan termék van a piacon, amelyek összetevői allergizáló hatásúak, károsítják a hormonrendszert vagy akár a termékenységet.

Ezeknek az összetevőknek a hatása lehet minimális egy-egy termékben, de senki nem tudja megbecsülni, hogy az akár egész életen át mindennap használt vegyszerek összeségéből ezek a hatások hogyan adódnak össze és hogyan fokozódnak. Ezért szükséges a fokozott elővigyázatosság.

Innen töltheted le az alkalmazást:

Google Play        App Store

A háztartási vegyszerek csomagolását beborítják a különféle logók, címkék, minősítések. Zöld, öko, környezetbarát, vegán – állítják termékeikről leggyakrabban maguk a gyártók. Ebben az információ-zajban nem elvárható a vásárlótól, hogy minden egyes ilyen minősítésnek utánanézzen. Hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos.

Az applikáció további bővítéséhez és ahhoz, hogy az adatbázis továbbra is ingyenes maradjon most a Te segítségedet is kérjük. Minden kis adomány egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy anyagi lehetőségeitől függetlenül mindenkit támogathassunk a tudatos vásárlásban.támogatom gomb

Mire jó?

A Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában. Használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait.

Az appal egy olyan eszközt hoztunk létre, amivel bárki már ott, a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat) magának, családjának és a Földnek.

Kihívások

A tisztítószerek zöldítése belépő szint a fenntartható otthon felé: vannak egészségre kevésbé káros, környezetbarát alternatívák, az app-pal könnyebb lesz megtalálnod őket. Ha valaki már váltott hiteles környezetbarát szerekre, további lépéseket is tehet, például csökkentheti az általános vegyszerhasználatot vagy szép lassan átállhat arra, hogy 2-3 minimális hatású szerrel tartsa tisztán az otthonát  – ebben a változási folyamatban segít a Tudatos Vásárló applikáció kihívások funkciója.

Milyen termékek szerepelnek az applikációban?

A termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, 2021-ben további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz”, és hivatalos ökocímkés termékek is.

Tudatos Vásárló mobil applikáció

Hogyan segít abban, hogy egyszerűbb legyen környezetbarát háztartási tisztítószereket választanunk?

Hogyan működik? A legegyszerűbb, ha a boltban a telefonunkkal leolvassuk a háztartási tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott tisztítószer adatlapjára, és az applikáció megmondja a háztartási tisztítószerről:

 • az összetevőit a termék biztonsági adatlapja alapján – ez részletesebb, mint a terméken feltüntetett összetevő-lista,
 • hogy kockázatos-e az egészségre,
 • hogy kockázatos-e a környezetre,
 • hogy van-e hiteles környezetbarát minősítése,
 • ha a terméket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte, a teszt részletes eredményeihez egy kattintással hozzá is férhetünk
 • a termék végső értékelését – az összetevők egészségi- és környezeti hatása alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete három ajánlási kategóriába sorolja a termékeket (lásd később).

Tudatos Vásárló mobil applikáció

A Tudatos Vásárló applikációval jobban megismerhetik a termékeket a felhasználók, mintha csak elolvasnák a címkét. A termékekről szerepelnek olyan információk is, amelyek a címkén nem, hanem csak a külön és sokszor hosszadalmas úton elérhető termékbiztonsági adatlapon érhetőek el egyébként. Emellett az applikáció kiemeli, rendszerezi és értékeli a legfontosabb egészségi és környezeti információkat – időt és utánajárást spórolva meg a felhasználóknak.

Kedvet kaptál? Töltsd le:

Google Play        App Store

Az app-pal tájékozódhatunk vásárlás előtt vagy közben, a terméktalálatokat szűrhetjük egészségi vagy környezeti kockázatosság, környezetbarát minősítés, terméktesztelés, a TVE értékelése vagy márka szerint.

Háztartási tisztítószert nem vásárolunk nap mint nap, emiatt könnyen elfelejtjük, melyik volt az a mosószer, felmosó- vagy mosogatószer, ami legutóbb bevált.

Ha az app segítségével rátalálunk egy kíméletes és hatékony zöld termékre, akkor 

 • elmenthetjük a kedvencek közé, hogy legközelebb már tudjuk, mit keressünk,
 • ajánlhatjuk másoknak is.

Az app-ból azt is megtudhatjuk, melyek a népszerű zöld termékek: a más felhasználók által leginkább kedvelt, kedvező környezeti hatású, kisebb egészségi kockázatú termékek.

Mit jelent a három kategória?

A háztartási tisztítószerek kiválasztásában a közúti jelzőlámpákhoz hasonlatos besorolási rendszer segíti a vásárlót. Az adott kategóriában legjobb eredményt elért termék mindig zöld színt kap. A többi termék besorolásának alapja, hogy a legjobb termékhez képest milyen eredményt ért el.

Jó választás!

Jó választás  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Ezeket válaszd, ha minimalizálni akarod a környezeti és egészségi kockázatokat. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek.

Válts zöldebbre!Óvatosan! Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé enyhe, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ritkán, de előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

    Válts! Az itt szereplő termékekkel érdemes körültekintően bánni, elgondolkodni a szükségességükön vagy a cserélhetőségükön. Az összetevőik általában jóval komolyabb környezeti vagy egészségi hatásúak mint a zöld termékeké. Kockázatosak és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet a terméken.

Min múlik, melyik termék milyen pöttyöt kapott?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az applikációban szereplő terméket egy szakértők részvételével kidolgozott egységes módszer alapján értékelte, majd három kategóriába sorolta.

Az értékelés során figyelembe vették a tisztítószer összetevőinek tulajdonságait. Pontoztuk:

 • a gyártók, forgalmazók által bejelentett egészségi és környezeti hatásokat;
 • ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
 • ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett;
 • A termékjellemzők közül figyelembe vették a termékcímkén szereplő veszélyességi jelzéseket;
 • Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul független minősítő által minősített környezetbarát termékek jobb értékelést kaptak. Ha a terméknek jogszabályszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzése van, jobb besorolási pontot kap, mint az ugyanolyan vagy hasonló összetevőjű más termék Ennek oka, hogy a hiteles ökocímke az összetevők mellett más terméktulajdonságok környezeti előnyeit is elismeri.

Háztartásunk zöldítése nem egy hatalmas ugrás, sokkal inkább egy kisebb lépésekből álló utazás. Hogy motiváltak maradjunk, a Tudatos Vásárló app ezeket a lépéseket segíti egyszerű, de hatékony kihívásokkal, amelyek eredményeit másokkal is megoszthatjuk.

Innen töltheted le az alkalmazást:

Google Play        App Store

Tudatos Vásárló mobil applikáció


 

283
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


168
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás