fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Használd Te is mobil applikációnkat, segítünk biztonságos tisztítószereket választani

Tudatos Vásárlók Egyesülete szja 1%

Már letölthető Magyarország első háztartási vegyszer applikációja, a Tudatos Vásárló mobil app. Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

Ma már tudjuk, milyen komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak. Tudományos kutatások sora bizonyította, hogy veszélyes lehet a hormonháztartásra, növelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel. A takarító és tisztítószereink nem csak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a szabadtéri légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot.

Csak néhány adat:

 • Az Eurobarometer legutolsó adatai szerint a magyarok 69-88%-a tart a hétköznapi vegyszerek hatásaitól, 31% kifejezetten nem gondolja, hogy ezek biztonságosak lennének az egészségre és a környezetre.

Tudatos Vásárló mobil applikáció

 • A Nielsen és a TVE 2018-as felmérése szerint az ember háromnegyedének fontos, hogy a tisztítószerek ne legyenek károsak az egészségre,
 • 63% a környezetbarát tulajdonságokat is fontosnak tartja.
 • Ugyanakkor 87%-uk nem tudta felidézni, hogy találkozott-e minősített környezetbarát termékkel.
 • A márkahűség mellett a termékek nehéz elérhetősége vagy észrevehetősége a fő oka annak, hogy nem is vásárolnak ilyeneket – ezt mintegy 30% állította.

Még mindig nagyon sok olyan termék van a piacon, amelyek összetevői allergizáló hatásúak, károsítják a hormonrendszert vagy akár a termékenységet.

Ezeknek az összetevőknek a hatása lehet minimális egy-egy termékben, de senki nem tudja megbecsülni, hogy az akár egész életen át mindennap használt vegyszerek összeségéből ezek a hatások hogyan adódnak össze és hogyan fokozódnak. Ezért szükséges a fokozott elővigyázatosság.

Innen töltheted le az alkalmazást:

Google Play        App Store

A háztartási vegyszerek csomagolását beborítják a különféle logók, címkék, minősítések. Zöld, öko, környezetbarát, vegán – állítják termékeikről leggyakrabban maguk a gyártók. Ebben az információ-zajban nem elvárható a vásárlótól, hogy minden egyes ilyen minősítésnek utánanézzen. Hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos.

Mire jó?

A Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában. Használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait.

Az appal egy olyan eszközt hoztunk létre, amivel bárki már ott, a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat) magának, családjának és a Földnek.

Kihívások

A tisztítószerek zöldítése belépő szint a fenntartható otthon felé: vannak egészségre kevésbé káros, környezetbarát alternatívák, az app-pal könnyebb lesz megtalálnod őket. Ha valaki már váltott hiteles környezetbarát szerekre, további lépéseket is tehet, például csökkentheti az általános vegyszerhasználatot vagy szép lassan átállhat arra, hogy 2-3 minimális hatású szerrel tartsa tisztán az otthonát  – ebben a változási folyamatban segít a Tudatos Vásárló applikáció kihívások funkciója.

Milyen termékek szerepelnek az applikációban?

A termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, 2021-ben további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz”, és hivatalos ökocímkés termékek is.

Tudatos Vásárló mobil applikáció

Hogyan segít abban, hogy egyszerűbb legyen környezetbarát háztartási tisztítószereket választanunk?

Hogyan működik? A legegyszerűbb, ha a boltban a telefonunkkal leolvassuk a háztartási tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott tisztítószer adatlapjára, és az applikáció megmondja a háztartási tisztítószerről:

 • az összetevőit a termék biztonsági adatlapja alapján – ez részletesebb, mint a terméken feltüntetett összetevő-lista,
 • hogy kockázatos-e az egészségre,
 • hogy kockázatos-e a környezetre,
 • hogy van-e hiteles környezetbarát minősítése,
 • ha a terméket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte, a teszt részletes eredményeihez egy kattintással hozzá is férhetünk
 • a termék végső értékelését – az összetevők egészségi- és környezeti hatása alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete három ajánlási kategóriába sorolja a termékeket (lásd később).

Tudatos Vásárló mobil applikáció

A Tudatos Vásárló applikációval jobban megismerhetik a termékeket a felhasználók, mintha csak elolvasnák a címkét. A termékekről szerepelnek olyan információk is, amelyek a címkén nem, hanem csak a külön és sokszor hosszadalmas úton elérhető termékbiztonsági adatlapon érhetőek el egyébként. Emellett az applikáció kiemeli, rendszerezi és értékeli a legfontosabb egészségi és környezeti információkat – időt és utánajárást spórolva meg a felhasználóknak.

Kedvet kaptál? Töltsd le:

Google Play        App Store

Az app-pal tájékozódhatunk vásárlás előtt vagy közben, a terméktalálatokat szűrhetjük egészségi vagy környezeti kockázatosság, környezetbarát minősítés, terméktesztelés, a TVE értékelése vagy márka szerint.

Háztartási tisztítószert nem vásárolunk nap mint nap, emiatt könnyen elfelejtjük, melyik volt az a mosószer, felmosó- vagy mosogatószer, ami legutóbb bevált.

Ha az app segítségével rátalálunk egy kíméletes és hatékony zöld termékre, akkor 

 • elmenthetjük a kedvencek közé, hogy legközelebb már tudjuk, mit keressünk,
 • ajánlhatjuk másoknak is.

Az app-ból azt is megtudhatjuk, melyek a népszerű zöld termékek: a más felhasználók által leginkább kedvelt, kedvező környezeti hatású, kisebb egészségi kockázatú termékek.

Mit jelent a három kategória?

A háztartási tisztítószerek kiválasztásában a közúti jelzőlámpákhoz hasonlatos besorolási rendszer segíti a vásárlót. Az adott kategóriában legjobb eredményt elért termék mindig zöld színt kap. A többi termék besorolásának alapja, hogy a legjobb termékhez képest milyen eredményt ért el.

Jó választás!

Jó választás  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Ezeket válaszd, ha minimalizálni akarod a környezeti és egészségi kockázatokat. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek.

Válts zöldebbre!Óvatosan! Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé enyhe, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ritkán, de előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

    Válts! Az itt szereplő termékekkel érdemes körültekintően bánni, elgondolkodni a szükségességükön vagy a cserélhetőségükön. Az összetevőik általában jóval komolyabb környezeti vagy egészségi hatásúak mint a zöld termékeké. Kockázatosak és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet a terméken.

Min múlik, melyik termék milyen pöttyöt kapott?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az applikációban szereplő terméket egy szakértők részvételével kidolgozott egységes módszer alapján értékelte, majd három kategóriába sorolta.

Az értékelés során figyelembe vették a tisztítószer összetevőinek tulajdonságait. Pontoztuk:

 • a gyártók, forgalmazók által bejelentett egészségi és környezeti hatásokat;
 • ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
 • ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett;
 • A termékjellemzők közül figyelembe vették a termékcímkén szereplő veszélyességi jelzéseket;
 • Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul független minősítő által minősített környezetbarát termékek jobb értékelést kaptak. Ha a terméknek jogszabályszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzése van, jobb besorolási pontot kap, mint az ugyanolyan vagy hasonló összetevőjű más termék Ennek oka, hogy a hiteles ökocímke az összetevők mellett más terméktulajdonságok környezeti előnyeit is elismeri.

Háztartásunk zöldítése nem egy hatalmas ugrás, sokkal inkább egy kisebb lépésekből álló utazás. Hogy motiváltak maradjunk, a Tudatos Vásárló app ezeket a lépéseket segíti egyszerű, de hatékony kihívásokkal, amelyek eredményeit másokkal is megoszthatjuk.

Innen töltheted le az alkalmazást:

Google Play        App Store

Tudatos Vásárló mobil applikáció


 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok