

Gazdaság neve | Termékek | Átvevőpontok | Díj |
---|
| Tudatos Vásárló
Aki friss, helyi bio minőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz! Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeállítottuk a gazdaságok listáját, sőt, már térkép is segíti a választásotokat.
A közösségi gazdaságok biztos pontot jelentettek a fogyasztóknak a járvány idején egész Európában és Magyarországon is. Ilyenkor tél végén, tavasszal lehet tagként csatlakozni hozzájuk, ráadásul most egy kivételével minden gazdaság vár új csatlakozókat.
A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottuk a listát arról, mely gazdaságokhoz lehet csatlakozni. Ebben az évben ráadásul egy térkép segítségével is kereshettek magatoknak gazdaságot amin azt is jól látszik, hol lehet átvenni heti zöldség-gyümölcs dobozotokat.
Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találtok csatlakozási lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton, Kőszegen, Kecskeméten vagy Zalaegerszegen. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön és Gyömrőn.
A térképhez csatolt táblázatban azon is végigfuthattok, melyik gazdaság milyen terméket kínál, hol lehet tőlük átvenni és mennyi a tagdíj. Az első oszlopban található ˅ jelre kattintva érhetitek el a részletes infókat, például a gazdaságok bemutatkozóját, elérhetőségét, a szállítási időszakot, az átvétel idejét, átvevőpontjaik helyét. Itt ellenőrizhetitek azt is, rendelkezik-e a gazda hivatalos bio-minősítéssel.
Gazdaság neve | Termékek | Átvevőpontok | Díj |
---|
A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.
A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1000 családot látnak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.
Az év eleje a gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napja.
16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent – tudhatjuk meg a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci legutóbbi, 2014-es adataiból. Becslésük szerint ma a világon 2 milliót is eléri azoknak a fogyasztóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.
Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, munkájukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze. Jelenleg nagyjából 15 ilyen gazdasággal működünk együtt Szigetmonostortól Hajdúböszörményig.
Ételfelhalmozás, online rendelés, fagyasztott élelmiszer, kenyérsütés és sok főzés: a 2020-as év sok kihívást hozott a családoknak az élelmiszer beszerzés terén, és a 2021-es is hasonlónak ígérkezik. Sokan most jöttek rá igazán, mennyire fontos a megbízható forrásból származó élelmiszer.
A közösségi gazdaságok tagjai ebben a nehéz időszakban kivételes helyzetben voltak: a gazdák a koronavírus időszakában is zökkenőmentesen ellátták vásárlóikat friss, helyi szezonális élelmiszerrel egész Európában és Magyarországon is – derült ki az Urgenci által végzett felmérésből. Meg is növekedett az érdeklődés irányukban, egyre többen keresik a megbízható forrásból származó, helyi élelmiszerek forrását.
Aki egy közösségi gazdaság tagja, annak biztosított a heti friss zöldség, gyümölcs, tojás vagy épp húsadagja egész évben. A közösségi gazdaságok rugalmasságuknak és tagokkal való közvetlen kapcsolatnak köszönhetően könnyen alkalmazkodtak a megváltozott egészségügyi és biztonsági előírásokhoz, az élelmiszerátadás zökkenőmenteses és biztonságosan zajlik.
A tapasztalataink szerint a közösségi gazdaságok vásárlóinak igazán pozitív élmény volt a karantén idején, hogy legalább heti egyszer találkozhattak a gazdálkodóval, ha csak távolról is, de odaintegethettek a közösség többi tagjának és a különféle közösségi platformokon keresztül rengeteg receptet, tippet tudtak megosztani egymással a megváltozott helyzetben.
A gazdáknak hasonlóan örömteli, hogy ismerik a fogyasztóikat, pontosan tudják, mennyire fontos szerepük van a velük kapcsolatban álló családok életében, különösen most, a járvány idején.
„Amit a legjobban szeretünk az nem is a zöldség, hanem maga a közösség.
Amikor csütörtökön elvisszük a zöldséget az átadópontra, az nekünk a heti ünnepnap” – mondta el nekünk Szekeres Nikolett, az ópusztaszeri Esőleső Ökotanya gazdája.
A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az ilyen élelmiszer mindenképpen Magyarországon termett, leggyakrabban a közelben termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos biominősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek.
„Itt tudom, hogy melyik gazdaságból származik az élelmiszer, amit megeszünk. Biztos lehetek benne, hogy biozöldséget kapok, vegyszermenteset”
– magyarázta nekünk Lazsádi Klementina, a Kertvárosi Kamra rákospalotai közösségi átadópontján, ahol a Szandaszögi Ökokertészet és a Táncoskert Biogazdaság tagjai veszik át hetente friss zöldség, tojás és hús adagjukat.
Ha kedvet kaptál és csatlakoznál egy ilyen zöldség- vagy húsközösséghez, fusd át listánkat, amiből kiderül, kinek való biztosan ez a vásárlási forma. A közösségi gazdasághoz tartozás akkor fog bejönni Neked, ha
Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2021-ben várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján találjátok meg. Amikor sorra felkerestük a gazdákat kiderült, hogy idén egy kivételével valamennyiükhöz lehet csatlakozni. Ha kedvet kaptál, érdemes minél előbb érdeklődni a gazdáknál, mert gyorsan betelnek a helyek.
Idén egyesületünk egy térképpel is segíti a tájékozódást, amin jól látszik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is itt kereshetőek.
Idén sajnos nincs lehetőség meglátogatni a gazdaságokat vagy személyesen megismerkedni a gazdálkodókkal. A legtöbb közösségi gazdaság online hirdet tagtoborzó alkalmakat, ahol tájékozódhatsz a csatlakozási lehetőségről. Ha szeretnéd a közösségeket és a gazdálkodókat jobban megismerni, alábbi cikkek is segíthetnek. (Az összeállításba idén is azok a gazdaságok kerültek be, amelyek együttműködnek a Tudatos Vásárlók Egyesületével.)
A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért idén újra alapképzést szervez azoknak a gazdálkodóknak és közösségszervezőknek, akik közösségi gazdaságot indítanának. Az időpontot sajnos most még nem tudjuk megmondani, mivel a háromnapos képzést személyesen szeretnénk megtartani. Ha érdekel, jelentkezz már most Perényi Zsófinál, a közösségi mezőgazdálkodás programunk vezetőjénél a zsofi@tve.hu címen.
A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.