fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Friss, egészséges, megbízható a járvány idején is – ezek a közösségi gazdaságok várják a tagokat 2021-ben

| Tudatos Vásárló

Idén is várnak a közösségi gazdaságok

Aki friss, helyi bio minőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz! Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeállítottuk a gazdaságok listáját, sőt, már térkép is segíti a választásotokat.

A közösségi gazdaságok biztos pontot jelentettek a fogyasztóknak a járvány idején egész Európában és Magyarországon is. Ilyenkor tél végén, tavasszal lehet tagként csatlakozni hozzájuk, ráadásul most egy kivételével minden gazdaság vár új csatlakozókat.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottuk a listát arról, mely gazdaságokhoz lehet csatlakozni. Ebben az évben ráadásul egy térkép segítségével is kereshettek magatoknak gazdaságot amin azt is jól látszik, hol lehet átvenni heti zöldség-gyümölcs dobozotokat.

Közösségi gazdaságok – ezt nem kapod meg a piacon

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találtok csatlakozási lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton, Kőszegen, Kecskeméten vagy Zalaegerszegen. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön és Gyömrőn.

térképhez csatolt táblázatban azon is végigfuthattok, melyik gazdaság milyen terméket kínál, hol lehet tőlük átvenni és mennyi a tagdíj. Az első oszlopban található ˅ jelre kattintva érhetitek el a részletes infókat, például a gazdaságok bemutatkozóját, elérhetőségét, a szállítási időszakot, az átvétel idejét, átvevőpontjaik helyét. Itt ellenőrizhetitek azt is, rendelkezik-e a gazda hivatalos bio-minősítéssel.  

 

GazdaságokGazdaságok
ÁtvevőpontokÁtvevőpontok
Gazdaság neve Termékek Átvevőpontok Díj Lokációk

Mik azok a közösségi gazdaságok?

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1000 családot látnak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.

Az év eleje a gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napja.

16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent – tudhatjuk meg a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci legutóbbi, 2014-es adataiból. Becslésük szerint ma a világon 2 milliót is eléri azoknak a fogyasztóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.

közösségi gazdaságok

Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, munkájukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze.  Jelenleg nagyjából 15 ilyen gazdasággal működünk együtt Szigetmonostortól Hajdúböszörményig.

Biztos forrás a járvány idején is

Ételfelhalmozás, online rendelés, fagyasztott élelmiszer, kenyérsütés és sok főzés: a 2020-as év sok kihívást hozott a családoknak az élelmiszer beszerzés terén, és a 2021-es is hasonlónak ígérkezik. Sokan most jöttek rá igazán, mennyire fontos a megbízható forrásból származó élelmiszer.

A közösségi gazdaságok tagjai ebben a nehéz időszakban kivételes helyzetben voltaka gazdák a koronavírus időszakában is zökkenőmentesen ellátták vásárlóikat friss, helyi szezonális élelmiszerrel egész Európában és Magyarországon is – derült ki az Urgenci által végzett felmérésbőlMeg is növekedett az érdeklődés irányukban, egyre többen keresik a megbízható forrásból származó, helyi élelmiszerek forrását. 

Jó a vásárlónak és a gazdának is

Aki egy közösségi gazdaság tagja, annak biztosított a heti friss zöldség, gyümölcs, tojás vagy épp húsadagja egész évben. A közösségi gazdaságok rugalmasságuknak és tagokkal való közvetlen kapcsolatnak köszönhetően könnyen alkalmazkodtak a megváltozott egészségügyi és biztonsági előírásokhoz, az élelmiszerátadás zökkenőmenteses és biztonságosan zajlik.

tapasztalataink szerint a közösségi gazdaságok vásárlóinak igazán pozitív élmény volt a karantén idején, hogy legalább heti egyszer találkozhattak a gazdálkodóval, ha csak távolról is, de odaintegethettek a közösség többi tagjának és a különféle közösségi platformokon keresztül rengeteg receptet, tippet tudtak megosztani egymással a megváltozott helyzetben.

közösségi gazdaságok

A gazdáknak hasonlóan örömteli, hogy ismerik a fogyasztóikat, pontosan tudják, mennyire fontos szerepük van a velük kapcsolatban álló családok életében, különösen most, a járvány idején.

Amit a legjobban szeretünk az nem is a zöldség, hanem maga a közösség.

Amikor csütörtökön elvisszük a zöldséget az átadópontra, az nekünk a heti ünnepnap – mondta el nekünk Szekeres Nikolett, az ópusztaszeri Esőleső Ökotanya gazdája.

közösségi gazdaság Esőleső Ökotanya

Nem csak helyi, egészséges is 

A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az ilyen élelmiszer mindenképpen Magyarországon termett, leggyakrabban a közelben termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos biominősítésselés a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek. 

 „Itt tudom, hogy melyik gazdaságból származik az élelmiszer, amit megeszünk. Biztos lehetek benne, hogy biozöldséget kapok, vegyszermenteset”

– magyarázta nekünk Lazsádi Klementina, a Kertvárosi Kamra rákospalotai közösségi átadópontján, ahol a Szandaszögi Ökokertészet és a Táncoskert Biogazdaság tagjai veszik át hetente friss zöldség, tojás és hús adagjukat.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs

 A közösségi gazdaság Neked való 

Ha kedvet kaptál és csatlakoznál egy ilyen zöldség- vagy húsközösséghez, fusd át listánkat, amiből kiderül, kinek való biztosan ez a vásárlási forma. A közösségi gazdasághoz tartozás akkor fog bejönni Neked, ha 

  • keresed a jó minőségű, egészséges bioélelmiszereket; 
  • szeretsz főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;
  • fontosnak tartod, hogy támogasd a közelben élő gazdálkodókat; 
  • környezettudatos vagy; 
  • szeretnél egy közösséghez tartozni; 
  • készen állsz arra, hogy hetente, ugyanabban az időpontban vedd át az élelmiszert.

közösségi gazdaság

 Ahol várják a tagokat 

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2021-ben várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján találjátok meg. Amikor sorra felkerestük a gazdákat kiderült, hogy idén egy kivételével valamennyiükhöz lehet csatlakozni. Ha kedvet kaptál, érdemes minél előbb érdeklődni a gazdáknál, mert gyorsan betelnek a helyek. 

Idén egyesületünk egy térképpel is segíti a tájékozódást, amin jól látszik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is itt kereshetőek.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs

Ismerd meg a gazdákat! 

Idén sajnos nincs lehetőség meglátogatni a gazdaságokat vagy személyesen megismerkedni a gazdálkodókkal. A legtöbb közösségi gazdaság online hirdet tagtoborzó alkalmakat, ahol tájékozódhatsz a csatlakozási lehetőségről. Ha szeretnéd a közösségeket és a gazdálkodókat jobban megismerni, alábbi cikkek is segíthetnek. (Az összeállításba idén is azok a gazdaságok kerültek be, amelyek együttműködnek a Tudatos Vásárlók Egyesületével.)

közösségi gazdaságok

Indíts közösséget Te is!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért idén újra alapképzést szervez azoknak a gazdálkodóknak és közösségszervezőknek, akik közösségi gazdaságot indítanának. Az időpontot sajnos most még nem tudjuk megmondani, mivel a háromnapos képzést személyesen szeretnénk megtartani. Ha érdekel, jelentkezz már most Perényi Zsófinál, a közösségi mezőgazdálkodás programunk vezetőjénél a zsofi@tve.hu címen.


 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára