fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Friss, vegyszermentes, egészséges élelmiszer közvetlenül a gazdáktól – a közösségi gazdaságok 2022-ben is várnak

| Tudatos Vásárló

2022 várnak közösségi gazdaságok lista csatlakozás

Ha szeretnél megbízható forrásból zöldséget, hús vagy tojást vásárolni, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz! Magyarországon jelenleg 14 közösségi gazdaság működik Mosonmagyaróvártól Debrecenig, mi pedig mindet megkerestük, így friss összeállításunkból megtudhatod, melyik gazdasághoz tudsz idén csatlakozni. Keresd ki a neked megfelelőt térképünk segítségével!

SZJA adó 1% 2022

Magyarországon már több mint 10 éves a közösségi mezőgazdálkodás, és az elkötelezett gazdák és közösségeik idén 14 gazdaságba várják az új tagokat.  A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottuk a listát arról, melyek ezek a gazdaságok, hol, hogyan lehet csatlakozni. Térképünkön az átadópontok is jól látszanak, ahol a zöldség dobozotokat és hústermékeket hétről-hétre átvehetitek.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találtok csatlakozási lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Balatonfüreden, Szegeden, Balassagyarmaton vagy Debrecenben. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Gyömrőn vagy Maglódon.

térképhez csatolt táblázatban azon is végigfuthattok, melyik gazdaság milyen terméket kínál, hol lehet tőlük átvenni és mennyi a tagdíj. Az első oszlopban található ˅ jelre kattintva érhetitek el a részletes infókat, például a gazdaságok bemutatkozóját, elérhetőségét, a szállítási időszakot, az átvétel idejét, átvevőpontjaik helyét. Itt ellenőrizhetitek azt is, rendelkezik-e a gazda hivatalos bio-minősítéssel.  

GazdaságokGazdaságok
ÁtvevőpontokÁtvevőpontok
Gazdaság neve Termékek Átvevőpontok Díj Lokációk

Mit tudnak a közösségi gazdaságok?

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el  friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel a 2021-es szezonban,

ami becsléseink szerint, több mint 4000 fogyasztót jelent családtagjaikkal együtt.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs

Az év eleje a gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napja. Az Urgenci, a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet legfrissebb, 2021-es adatai szerint 18 európai országban több mint 4600 közösségi gazdaság működik, amelyek közel 500.000 fogyasztót látnak el. Becslésük szerint ma a világon 2 milliót is eléri azoknak a vásárlóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.

Magyarországon bő 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, munkájukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze.  Jelenleg 14 ilyen gazdasággal működünk együtt Dunaszigettől Polgárig.

CSA táncoskert marhák

Biztos forrás a járvány idején is

Az elmúlt két év sok kihívást hozott a családoknak az élelmiszer beszerzés terén, sokan ebben az időszakban jöttek rá igazán, mennyire fontos a megbízható forrásból származó élelmiszer. A közösségi gazdaságok tagjai ebben a nehéz időszakban kivételes helyzetben voltak:

a gazdák a koronavírus időszakában is zökkenőmentesen ellátták vásárlóikat friss, helyi, szezonális élelmiszerrel egész Európában és Magyarországon is

 – derült ki az Urgenci által végzett felmérésből. Meg is növekedett az érdeklődés irányukban, egyre többen keresik a megbízható forrásból származó, helyi élelmiszerek forrását. A közösségi gazdaságok a mellettük álló családoknak köszönhetően a mostani nehéz gazdasági helyzetben is kitartanak, és vállalják, hogy egész évben ellátják tagjaikat kiváló minőségű élelmiszerrel.

Jó a vásárlónak és a gazdának is

Aki egy közösségi gazdaság tagja, annak biztosított a heti friss, legtöbbször bio zöldség-, gyümölcs-, tojás- vagy épp húsadagja egész évben. A közösségi gazdaságok vásárlóinak igazán pozitív élmény a heti találkozás a gazdálkodóval és a gazdáknak hasonlóan örömteli, hogy ismerik a vásárlóikat. Van, aki már a termelés közben a tagokra gondol, például Keresztesiné Drevenka Orsolya a Szandaszögi Ökokertészet gazdája:

„Amikor a zöldségek közt vagyunk, szinte minden salátának van egy neve. Sokkal személyesebb így a termelés, mert ha ránézek a salátára a tagok jutnak eszembe, hogy ők fognak ebből enni.

Nem pedig az, hogy ezt most locsolni kell… teljesen más így a munka is.” Orsi emellett az is elmesélte, hogy mióta közösségi gazdaságként működnek sokkal biztosabb a megélhetésük és stresszmentesebb az életük. Korábban piacon próbálták értékesíteni termékeiket, de ott a forgalom nagyon kiszámíthatatlan volt.

CSA Drevenka Orsi gazda

Nem csak helyi, egészséges, többnyire bio is 

A közösségi gazdaságok által termelt élelmiszer a tökéletes választás, ha valaki a fenntarthatóságra törekszik. Az ilyen élelmiszer mindenképpen Magyarországon termett, leggyakrabban a közelben termesztik. A dobozban, kosárban mindig az épp termő, szezonális élelmiszer kap helyet. Az ilyen gazdaságok kisléptékű termesztési módszerekkel, családi összefogásként működnek. Ráadásul a legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos bio minősítésselés a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek. 

 „Az asztalunkra kerülő élelmiszerek frissessége és minősége mellett számomra nagyon fontos, hogy támogassam ezt a termelési formát, a családi gazdaságok fennmaradását.”

Ezen felül jó érzés olyan elkötelezett termelőhöz csatlakozni, akivel szoros személyes kapcsolatot is kialakíthatok. Mindezt megtaláltam Orsiék gazdaságában – mesélte nekünk Magyari Ildikó, a Kertvárosi Kamra rákospalotai közösségi átadópontjának szervezője, aki a Szandaszögi Ökokertészet tagja is egyben.

2022-ben is vár a Dunaszigeti közösségi gazdaság

 A közösségi gazdaság Neked való 

Ha kedvet kaptál és csatlakoznál egy ilyen zöldség- vagy húsközösséghez, fusd át listánkat, amiből kiderül, kinek való biztosan ez a vásárlási forma. A közösségi gazdasághoz tartozás akkor fog bejönni Neked, ha 

  • keresed a jó minőségű, egészséges bioélelmiszereket; 
  • szeretsz főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;
  • fontosnak tartod, hogy támogasd a közelben élő gazdálkodókat; 
  • környezettudatos vagy; 
  • szeretnél egy közösséghez tartozni; 
  • készen állsz arra, hogy hetente, ugyanabban az időpontban vedd át az élelmiszert.

 Ahol várják a tagokat 

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2022-ben várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján találjátok meg. Amikor sorra felkerestük a gazdákat kiderült, hogy idén kettő kivételével valamennyiükhöz lehet csatlakozni. Ha kedvet kaptál, érdemes minél előbb érdeklődni a gazdáknál, mert gyorsan betelnek a helyek. Térképpel is segítjük a tájékozódást, amin jól látszik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is itt kereshetőek.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs

Ismerd meg a gazdákat! 

A legtöbb közösségi gazdaság online hirdet tagtoborzó alkalmakat, ahol tájékozódhatsz a csatlakozási lehetőségről. Ha szeretnéd a közösségeket és a gazdálkodókat jobban megismerni, alábbi cikkek is segíthetnek. (Az összeállításba idén is azok a gazdaságok kerültek be, amelyek együttműködnek a Tudatos Vásárlók Egyesületével.)

2022 várnak közösségi gazdaságok lista csatlakozás paradicsom 2

Indíts közösséget Te is!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén tavasszal újra alapképzést szervez azoknak a gazdálkodóknak és közösségszervezőknek, akik közösségi gazdaságot indítanának. A pontos időpontot még nem tudjuk, de ha érdekel, jelentkezz már most Perényi Zsófinál, a közösségi mezőgazdálkodás programunk vezetőjénél a zsofi@tve.hu  címen.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok