fbpx
CSA Ezerjó Zsolt Viki

„Már februárban tudjuk, kinek vetjük a zöldségeket” Közösségi gazdaság a Kemeneshát déli lankáin

Dudás Zsolt és felesége, Viktória a Vas megyei Csehiben gazdálkodnak és 43 családnak szállítanak vegyszermentes zöldségeket. Az Ezerjó Farm közösségi gazdaságában a szezon tavasztól télig tart, és a kosarakba a zöldségek mellett gyümölcs, tojás és eltett finomságok is kerülnek.

Név: Dudás Zsolt – Ezerjó Farm és Vendégház
Kedvenc évszakod? A július közepétől augusztus közepéig tartó időszak, ilyenkor teljes pompájában virít a kert és csúcsra ér a nyár.
Miben vagytok jók? Az alkalmazkodásban 🙂
Miért szereted csinálni? A kert szeretete és a kiszámíthatóság miatt.
Mi a legnagyobb kihívásotok?
A munkaerőhiány és annak a következményei.
Mi a legnagyobb kihívásotok? A logisztika, előre látni, hogy mi lesz 2-3 hónap múlva.
Mi a tagok abszolút kedvence? A paradicsom.
Mi a te abszolút kedvenced? A szeder.
Kipróbáltál valami újat idén? Igen, az ökörszív paradicsomot.
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? Építenénk még további 2 nagy fólia sátrat.

 

CSA Ezerjó gazda

Dudás Zsolt és felesége Viktória 2015-ben költöztek haza Ausztriából, ahol vendéglátással foglalkoztak. Egy romos házat és a hozzá tartozó területet még 2009-ben vásárolták meg a Vas megyei Csehiben, ahol később létrehozták az Ezerjó Farmot. 2016-ban kezdek el zöldségeket szállítani az első pár családnak, jelenleg 43 családot látnak el friss, vegyszermentes zöldségeikkel. Zala és Vas megyében házhozszállítással dolgoznak, míg Budapesten, Budakeszin, Várpalotán és Törökbálinton átadópontjaik vannak. Kis és nagy zöldségdobozra fizethetünk elő náluk az áprilistól decemberig tartó szezonra.

CSA Ezerjó gazdaság

Gazdaság a Kemeneshát déli csücskében

Az Ezerjó Farm a Kemeneshát déli csücskében található, a 250 főt számláló Csehiben. Összterülete 1 hektár, amiből 7000 m2-ren termelnek zöldségeket és a fennmaradó 3000 m2 a gyümölcsösé. Tartanak állatokat is, például tyúkot, libát, nyulat, kecskét és disznót. Ezeket elsősorban saját célra tartják, kicsit gazdaság bemutató jelleggel is a készülő vendégházukhoz, és kicsit oktató jelleggel, családos tagjaik számára.

Viki dísznövénykertészként végzett, míg Zsoltnak szakirányú végzettsége ugyan nincs, de a szülei is gazdálkodtak, így nem volt teljesen új számára a zöldségtermesztés. Jelenleg 30-40 féle zöldséget termelnek egy szezonban.

CSA Ezerjó Zöldségek

Színes zöldségdobozok

A heti dobozokba a következő kerül az Ezerjó Farmnál: 6-7 féle szezonális zöldség; szezonális gyümölcs (ez tavasztól őszig, a teljesség igénye nélkül lehet eper, szeder, málna, sárgabarack, őszibarack vagy alma); és tojás, hiszen Zsolték tojóikat a közösségnek tartják. A szerényebb őszi és téli hónapokban a nyáron eltett savanyúság, csalamádé, lecsó és házi ketchup is gazdagítja a heti dobozokat.

A lenti képen az egyik júliusi kis zöldségdoboz látható, amibe a következők kerültek: újburgonya, cukkinik, csillagtök, paradicsom mix, nyári alma, szeder, paprikák, kígyó uborka.

CSA Ezerjó Doboz

Nincs pazarlás, és nem vész kárba a munka

A gazdálkodást Zsolték 2016-ban kezdték el, ketten végzik a gazdasággal és a tagok menedzselésével kapcsolatos összes feladatot. Viki felel az állatokért és a könnyebb kerti munkákért, míg Zsolt a nehezebb kerti- és gépi munkákat viszi, valamint a kiszállítást és az átadásokat. Kettejüknek ez így a jelenlegi formában megterhelő, ezért szeretnék a tagságot növelni. A méretbeli ugrás lehetővé tenné számukra, hogy bevonjanak állandó segítséget a feladatokba és fellélegezzenek kicsit.

A kert szeretete, a hálás tagok és a kiszámíthatóság az, ami hajtja őket. Nagyon szeretem ebben a gazdálkodási formában a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. Hogy már februárban tudjuk, kinek, hány családnak vetjük a zöldségeket.”

CSA Ezerjó zöldség

 2012 környékén ismerkedtek meg a közösségi mezőgazdálkodással mint termelési formával, és ami megfogta Zsoltot benne a tervezhetőségen túl, az az volt, hogy nincs pazarlás és nem vész kárba a munka. „Ha leszedek 20 fej salátát, kiviszem a piacra és 10 fejet visszahozok, utána már nem tudok vele mit kezdeni, megfonnyadt. Tetszett, hogy itt gyakorlatilag nincs pazarlás, minden megtermelt zöldség az asztalra kerül.”

Tervek

Zsolt és Viki tervei között szerepel a tagság növelésén túl az is, hogy meghosszabbítsák a szezont és egész évben szállítsanak, összesen 31-32 alkalommal. Ha minden jól megy, ezt már a 2023-ban meg is lépik. A gazdasághoz tartozik egy présház, aminek a felújítását már elkezdték, ha elkészül, vendégfogadással is foglalkoznak majd.

Csatlakoznál?

Itt találod az összes hazai közösségi gazdaságot egy helyen! 

Ha az Ezerjó Farm érdekel, keresd Zsoltot a 06 30 856 2291-es telefonszámon, vagy az ezerjofarm@gmail.com emailcímen. Ha szeretnél többet megtudni az Ezerjó Farm és Vendégházról, keresd fel Facebook oldaluk vagy weboldaluk.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás