fbpx

Hazai közösségi gazdaságok

Az itthon is egyre népszerűbb közösségi gazdaságokból ma 19 működik, akik 2022-ban több mint 1000 tagot láttak el országszerte zöldséggel és további több mint 100 tagot hússal és tojással. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmát.

A közösségi mezőgazdálkodás egy olyan együttműködés, amelyben egy gazdálkodó és vásárlói alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszert kapnak.

CSA gazdák Biokert csapat

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem.

A hetente érkező, éppen szezonális, frissen termett, általában bio minőségű zöldséggel, gyümölccsel, tojással, hússal megrakott dobozokat a közösség tagjai gazdaságtól függően egy helyi átvevőponton vagy otthonukban vehetik át. A gazdaságok jellemzően az év 10 hónapjában biztosítják  a friss élelmiszert a családoknak. Néhány gazdaság a téli hónapokban szünetet tart.

A közösségi gazdaságok Budapest környékén és több vidéki kis-és nagyváros közelében működnek, így gyakorlatilag az ország bármely pontján csatlakozhatunk egy közelünkbe eső ilyen közösséghez. A jelenleg működő gazdaságok szállítanak árut többek között Mosómagyaróvárra, Szombathelyre, Kőszegre, Veszprémbe, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Miskolcra, Balassagyarmatra, Sezedre, Pécsre, Kecskemétre és Budapestre is.

A gazdaságok aktuális listáját, azt, hogy épp kik várnak csatlakozókat minden évben a Tudatos Vásárlók közli. A táblázatban a gazdaságok melletti nyílra kattintva fontos részletek derülnek ki.

 

GazdaságokGazdaságok
Gazdaság neve Termékek Átvevőpontok Díj Lokációk

Ha Te is szeretnél felkerülni a térképre, keresd Perényi Zsófit a zsofi(kukac)tve.hu-n!

Segíts Te is támogatásoddal, hogy még több közösségi gazdasággal bővülhessen a térképünk!

Támogatom

Gazdák és történetek

Az alábbi cikkeinkből jobban megismerhetsz néhányat a hazai közösségi gazdák közül.

Ismerd meg a gazdaságokat!

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás