fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Zöld Almárium – a gondoskodás íze

| Tudatos Vásárló

A Zöld Almárium közösségi gazdasága a zöldségkosarak mellett rendszeresen szállít fürjtojást és feldolgozott termékeket a tagoknak, és szárnyas- vagy sertéstagságra is elő lehet náluk fizetni. Klári és Björn 2012-ben kezdett gazdálkodni, tavaly már 20 családot láttak el. 

Strompf Klára és párja Björn a Csongrád megyei Csengelén élnek kisfiukkal, Mátyással. 2012 óta gazdálkodnak, eleinte önellátásra termeltek, majd a többletet barátoknak, ismerősöknek értékesítették, piacra jártak. A piacozást azonban nem nekik találták ki, inkább szerettek volna egy olyan értékesítési formát találni, amiben a vásárlóik értékelik a zöldségeiket és az azok előállításába fektetett munkát.

Téged is várnak a közösségi gazdaságok, itt lista, hol kihez tudsz csatlakozni!

Közösségi mezőgazdálkodás mint megoldás

Klári és Björn 2015-ben kezdett el megismerkedni a közösségi mezőgazdálkodással, ami egybeesett az éppen akkor induló, 4 alkalmas a Légy a részese! képzéssorozatunkkal. Klárinak egy ismerőse hívta fel a figyelmét a képzésre, amin végül részt is vett. A megszerzett tudás, valamint az Évkerék Ökotanya példája megerősítette őket abban, hogy a közösségi gazdaságok fogyasztói azok, akiket már régóta keresnek.

2016-ban bele is vágtak kicsiben és 7 budapesti családdal szerződtek le, akiknek heti rendszerességgel szállítottak zöldségeket. Az első év jól sikerült, így 2017-ben már 20 családdal nyitották az új szezont. A zöldségtagság áprilistól áprilisig tart és évi 43 szállítást jelent. A tagok 3 budapesti és egy Budakeszin található átadóponton veszik át a nekik megtermelt zöldségeket.

Ha szeretnél csatlakozni

A 2018-as szezon áprilisban indul, és még vannak helyek a zöldség- és a hústagságokra is. Ha szeretnél jelentkezni, keresd Klárit a 06 30 413 2617 telefonszámon vagy a zold.almarium@gmail.com email címen. Április 6-án személyesen is találkozhatsz Klárival és Björnnel a budapesti tagtoborzójukon, amelyről a fenti elérhetőségeken érdeklődhetsz.

A zöldségkosarak mellett Klári és Björn útjára indította tavaly a szárnyas-tagságot is, amihez 15 család csatlakozott és próba jelleggel elindult 3 családdal a sertéstagság is. A szárnyas tagságban a tagok csirkét és kacsát kapnak havi rendszerességgel, ami kiegészül az ünnepekhez kapcsolódóan Márton-napi libával, karácsonykor pulykával és gyöngytyúkkal. A sertés tagságban a tagok 10 részletben kapják meg a „fél disznó részük”, 10 hónap alatt, a havi vágásokat követően.

2017 mozgalmas és dolgos év volt számukra, hiszen a zöldségtagság bővítése mellett elindították a kétféle hústagságot is. De élvezik a munkát, úgy érzik, van értelme annak, amit csinálnak, és a munkájukat a tagok szívesen fogadják.

Biogazdaság a Dél-Alföldön

Kláriék 3 területen gazdálkodnak Csengelén, ezekből 2 már átállt ökológiai gazdálkodás alatt művelt terület a harmadik pedig átállás alatt áll. A zöldségtermesztés 2 hektáron folyik, és további 1,5 ha legelő tartozik a gazdasághoz. Egy szezonban átlagosan 50 minősített bio zöldségfajtát termelnek, amely közel 90 féle zöldséget jelent. A korai és kései zöldségek termesztését és a palántanevelést 3 kisebb fóliasátor segíti.

A fiatal pár nem szeretné bővíteni a fóliasátrakat, inkább megtermelik a zöldségeket szabadföldön a nyári szezonban és elraknak annyit, hogy a téli hónapokban a szegényebb termést ellensúlyozni tudják a feldolgozott termékekkel. Egyrészt szeretnek befőzni, másrészt a fóliákat 2-3 évente cserélni kell, ami rengeteg hulladékkal jár, és ezt szeretnék minimalizálni.

Zöld Almárium – a név kötelez

Klári elmondása szerint „Bennünk van ez a mentalitás, hogy akit szeretsz, azt etetsz. Szeretjük ellátni az embereket. Innen is jött a név, az Almárium egy olyan bútordarab, ami mindenféle kincset rejt. Ez fedi azt, amit mi elképzeltünk.”

Ez a gondoskodás érződik a heti átadásokon is, még az egyik tag óvodás korú kisfia is megjegyezte: „Klári nem zöldséget szállít nekünk, hanem gondoskodik rólunk.” A zöldségkosarak hétről-hétre finomságokat rejtenek és a téli hónapokban olyan érzés a tagoknak, mintha hazaugrottak volna a nagyihoz, aki a kamrából összeválogatott mindenféle finomságot nekik.

Az év során közel 20 féle feldolgozott termék kerül a kosarakba, a 2017 szezonban például ezek: paradicsomlé, paradicsomszósz, lecsó, chutney, reteksaláta, savanyú káposzta, csemege uborka, bodzaszörp. „Igyekszünk olyan dolgokat csinálni, aminek mi is örülünk, ha van otthon a kamrában, és feltételezzük, hogy más is örülne neki.”

Fotók: Zöld Almárium, Mayer Barbara


A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.  A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok