• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

„Nem szívesen eszem már ételt más forrásból” – most csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, ha friss, minőségi élelmiszert akarsz!

2020.02.12. /

Az a tudatos vásárló, aki friss, biominőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz. Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeállítottuk a gazdaságok listáját, emellett február 22-én családi nappal is várunk Benneteket, ahol személyesen is megismerkedhettek a gazdákkal.

közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják

 

Európában február 22-én tartja a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci. A szervezet legutóbbi, 2014-es felmérése alapján 16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent.

Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, de még nincs pontos nyilvántartás arra, hogy hány közösségi gazdaság működik. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél nagyjából 15 ilyen gazdasággal működünk együtt, amelyek  mintegy 2-3000 ezer embert  látnak el zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.

Pitypang Biokert - 55 családnak termelnek ketten, gépek nélkül

 

Idén a nemzetközi naphoz kapcsolódva február 22-ére egy családi rendezvénnyel is készülünk, ahol a gazdák személyesen várják az új tagokat. Az érdeklődőket emellett szakmai és ismeretterjesztő előadások, családi programok - például bringaturmix - és magcsere is várja. A családi napunk részletes programja itt érhető el.

 

A közösségi gazdaság Neked való

A TVE kutatásai szerint közösségi gazdaságokhoz leginkább olyan fogyasztók csatlakoznak, akik

  • szeretnek főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;
  • fontosnak tartják, hogy támogassák a közelben élő gazdálkodókat;
  • környezettudatosak;
  • fontosnak érzik, hogy egy olyan közösség tagjai lehetnek, ahol mások is keresik a jó minőségű, egészséges bioélelmiszert;
  • készen állnak arra, hogy hetente vegyék át az idényterményeket.

TápióDoboz dobozrendszer - zöldség-gyümölcs Gyömrőn, Mendén és egész Budapesten

 

"Nagyobb felelősségvállalást érzek a gazdáért és az ételemért is. Kicsit olyan ez, mint amit gyerekkoromban a nagymamám tyúkjával kapcsolatban éreztem. Nagyobb tisztelet és sokkal több alázat van bennem amellett, hogy nagyságrendekkel jobb minőségű élelmiszert fogyasztok és adok a gyerekeimnek. Nem szívesen eszem már ételt más forrásból" – meséli Pestovics Ágnes vásárló, aki évről-évre a Táncoskert gazdaságtól szerzi be a tojást és a húsárut.

 

Idén az összeállításba olyan gazdaságok kerülhettek csak be, amelyek együttműködnek a civil szervezettel. A kínálatot böngészve megtudhatjuk, hogy melyik gazdaság milyen termékeket kínál, hol lehet átvenni tőlük a kosarat, mennyi a tagdíj.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találunk lehetőséget, például Mosómagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton vagy Kecskeméten. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén és Dunakeszin.

Táncoskert - tojás, baromfi, marha, bárány, birka és mangalica húsok

 

2020 tavaszán az alábbi közösségi gazdaságokhoz tudsz csatlakozni:

 

Dobozrendszer, a rugalmas alternatíva  

Ha nem tudod beilleszteni az életedbe az egész éves elköteleződést, akkor a közösségi gazdaságokhoz hasonló dobozrendszerek jó alternatívát kínálhatnak számodra. Kétféle dobozrendszert ismerünk. A "fix dobozrendszer" lényege, hogy hasonlóan egész szezonra csatlakozol a gazdasághoz, de a gazda nem rak bele mindent a dobozba, ami megterem, hanem feltölti a dobozokat és máshova is értékesít emellé. A rendszer hasonló, finom élelmiszerek, heti vagy kétheti átadások és megbízható lelkiismeretes gazdák.

Ha a "rendeléses dobozrendszerekhez" csatlakozol, eldöntheted, hogy rendelsz-e az általában fix áron kínált, szezonális termékekből. Ha pedig rájössz, hogy nem bírod a heti dobozod nélkül elképzelni a főzést, akár hosszabb távra is csatlakozhatsz, hogy így támogasd a termelőt.

 

 

Ismerd meg a gazdákat!

A legtöbb közösségi gazdaság meghirdet tagtoborzó alkalmakat, ahol a gazdát személyesen is megismerheted, és közvetlenül tőle tájékozódhatsz a csatlakozási lehetőségről. Ha szeretnél egy-egy gazdát jobban megismerni, alábbi cikkeink is segíthetnek

Képek: Szandaszögi Ökokertészet, Pitypang Biokert, Táncoskert, TápióDoboz, freepik.com

A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében