Családi Nap a Közösségi Mezőgazdálkodásról 2024-ben is
Újra izgalmas szakmai előadásokkal, érdekes beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok forgatagával és családi programokkal várunk mindenkit február 24-én. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi az a közösségi mezőgazdálkodás, vagy már tudod is, melyik gazdasághoz csatlakoznál, csak előtte megismernéd a gazdát személyesen is, itt a helyed!
A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a termést egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.
A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, hús) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
Február végén ünnepeljük a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél hagyományszerűen, idén is egy családi napon népszerűsítjük a közösségi mezőgazdálkodást, bemutatjuk azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak pedig, akik már tagok egy ilyen gazdaságban, lehetőséget teremtünk a találkozásra és a tapasztalatcserére.
MIKOR?
2024. február 24-én szombaton, 14:00 és 18:00 óra között.
HOL?
A Budapesti Corvinus Egyetem C épületében, 1093 Budapest, Közraktár utca 4-6.
A helyszín pár perc sétára van a Fővám tértől, a Bálna felé.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a Budapesti Corvinus Egyetemnek, hogy a helyszínt ingyen a rendelkezésünkre bocsátotta!
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.
Fontos! A rendezvényen a gyerekprogramok kivételével minden eseményről kép- és hangfelvétel készül majd, amelyek később elérhetőek lesznek saját felületeinken. A rendezvényen részt venni csak az tud, aki hozzájárul, hogy ezeken esetlegesen szerepel.
PROGRAM
Előadások, beszélgetések
Előadások és beszélgetések a közösségi mezőgazdálkodáshoz kapcsolódóan.
- 14.15-14.25 A rendezvény megnyitója – Zsóka Ágnes professzor, Akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes, Corvinus Egyetem
- 14.25-14.30: A program ismertetése – Perényi Zsófia, Közösségi Mezőgazdálkodás Programvezető, Tudatos Vásárlók Egyesülete
- 14.30-15.40: A közösségi mezőgazdálkodás a jövő? Előadás és kerekasztal beszélgetés
Hogyan küzdhetnek meg a közösségi gazdálkodók az újabb és újabb gazdasági nehézségekkel? Megoldást kínálhat a közösségi értékesítés – akár hosszabb távon, kiégés nélkül? Lesz elég tag, aki megengedheti magának a jó minőségű élelmiszert? Erről beszélgetünk majd több, mint 10 éves tapasztalattal a hátunk mögött és előre tekintve.
14:30-14:55: A közösségi gazdaságok pénzügyi sajátosságai 2024 – ben
Dr. Havran Dániel, Rektori Szervezet / Oktatási rektorhelyettes – Oktatásmenedzsment, Budapesti Corvinus Egyetem
14:55-15:40: Kerekasztal beszélgetés. A témáról beszélgetnek Dr. Havran Dániel a Budapesti Corvinus Egyetemtől, Dezsény Zoltán a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság közösségi gazdája és Magyari Ildikó a Kertvárosi Kamra szervezője.
- 15.45-16.40: A klímaváltozás kihívásai a mezőgazdálkodásban
Aszály, fagy, szélvihar, özönvíz, változó évszakok. Nehéz úgy gazdálkodni, hogy egyre kiszámíthatatlanabb a környezet. Melyek azok a gazdálkodási módszerek, amelyek még így működnek és megoldást kínálnak? Milyen irányba induljon a gazda, ha egy közösségnek szeretne kiszámíthatóan termelni az év során?
15:45-16:05: Gazdálkodói válaszok a klímaváltozásra – felvezető előadás. Révai Mátyás – Magyar Agroökológia Hálózat
16:05-16:40: Kerekasztal beszélgetés. Vendégeink lesznek: Lengyel Zoltán a Táncoskert közösségi gazdálkodója, Payr Anna a Dunaszigeti Zöldségközösség gazdálkodója és Szilágyi Alfréd a Pallagvölgyi Biokert közösségi gazdálkodója.
- 16:45-17.40: Finom, jó minőségű és egészséges
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. De hogyan tudunk egészségesen táplálkozni, ha fontos számunkra a szezonalitás, a helyi élelmiszer és a jó minőség? Mely zöldségekben és gyümölcsökben találják a legtöbb vegyszermaradványt? Tényleg több a tápanyag a bioélelmiszerekben? Nyáron még könnyű, de mi a helyzet télen?
16:45-17:05: Mitől értékesek a bioélelmiszerek? – előadás. Györéné Kis Gyöngyi, az Ökológiai Mezőgazdálkodás Kutatóintézet kutatója, környezetgazdálkodási agrármérnök.
17:05-17:40: Kerekasztal beszélgetés a témáról Györéné Kis Gyöngyi kutató, Szabó Adrienn klinikai dietetikus, fenntartható táplálkozás szakértő és Szatmári “Főzelékes” Feri gasztroblogger részvételével.
- 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.
Aula – közösségi tér
- 14:00-18:00 Közösségi gazdaságok bemutatkozása
Akikkel személyesen is találkozhattok: Biokert Szigetmonostor, Birs Közösség, Dunaszigeti Zöldségközösség, Ezerjó Farm és Vendégház, Gyurgyalagos Tanya, Kertet Nevelek, MagosVölgy Ökológiai Gazdaság, Natúr Spájz, Nádland Farm, Ökokeszi Kisdomb, Pallagvölgyi Biokert, Panoráma Ökokert, Szandaszögi Ökokertészet, Tamás Gazda Vegyszermentes Gazdaság, Táncoskert, Terápiás kert, Vándorkovász Porta, Virágosélet Zöldségközösség és a Zöld Almárium Ökotanya - 14:00 – 17:30 Ismerd meg a gazdát! – nyomozós játék felnőtteknek
- 14:00 – 18:00 Tanácsadói pult- gyakorlati információk az érdeklődő gazdáknak és vásárlóknak tapasztalt közösségi gazdától
A standnál tapasztalt közösségi gazdákat lehet kérdezni. Ha érdekel, hogy milyen zöldséget termelnek a közösségi gazdaságokban; hogyan alakul egy év és ezt a gazdák miként tervezik meg; hogyan érdemes a vetéstervet összeállítani; hogyan számolják ki a gazdák az árat/megéri-e egy közösségi gazdasághoz csatlakozni vagy kinek való ez a modell; akkor kérdezz nyugodtan!
Nagy terem
- 14:00 -17:30 Vidd magaddal! kreatívkodás felnőtteknek és gyerekeknek
- Hozz magaddal üres mini befőttes üveget és saját vászonszatyrodat/pólódat
- fűszersó készítés
- téli teakeverék készítés
- szatyor és pólófestés
Táncterem
- 14:00 – 17:30 Kreatív gyerekprogramok
Ragasztás-nyomdázás technikával gyümölcsöstál készítése Huzián Zsófi vezetésével.
ÉTKEZÉS
Idén is batyus alapon szeretnénk megosztani egymással azt a sok finomságot, amelyet a gazdák terményeiből és amennyire csak lehet szezonális, helyi élelmiszerből készítünk. Így arra kérünk, hogy Te is hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd frissítővel (víz és szörp).
Mivel ez egy közösségi kóstoltatás, az ételallergiásokat és a speciális diétát követőket arra kérjük, hogy saját felelősséget vállalva kóstolják meg a hozott ételeket.
Az épületben büfé áll rendelkezésére azoknak, akik ezen kívül mást fogyasztanának (pl. kávé, ételek).
TÁMOGATÓ JEGY
Az eseményen való részvétel ingyenes, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel hasznos tudást nyújt a témában, és izgalmas programot az egész családnak, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal, melynek javasolt összege 2.000 Ft, vagy 3.000 Ft vagy 5.000 Ft. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni készpénzben vagy bankkártyával. A befolyt adomány azért fontos, mert idén a rendezvény költségeinek csak egy kisebb részére kaptunk támogatást.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keress minket a tve@tve.hu email címen.
Képek forrása: Tudatos Vásárlók/canva.com
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap – www.nka.hu, támogatásával valósul meg.
Médiapartnerünk: