fbpx
családi nap 2023

Családi Nap a Közösségi Mezőgazdálkodásról 2024-ben is

Újra izgalmas szakmai előadásokkal, érdekes beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok forgatagával és családi programokkal várunk mindenkit február 24-én. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi az a közösségi mezőgazdálkodás, vagy már tudod is, melyik gazdasághoz csatlakoznál, csak előtte megismernéd a gazdát személyesen is, itt a helyed!

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a termést egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. 

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, hús) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

CSA Pallagvölgyi Niki

Február végén ünnepeljük a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél hagyományszerűen, idén is egy családi napon népszerűsítjük a közösségi mezőgazdálkodást, bemutatjuk azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak pedig, akik már tagok egy ilyen gazdaságban, lehetőséget teremtünk a találkozásra és a tapasztalatcserére.

csa családi nap 2023

MIKOR? 

2024. február 24-én szombaton, 14:00 és 18:00 óra között.

HOL? 

A Budapesti Corvinus Egyetem C épületében, 1093 Budapest, Közraktár utca 4-6. 

A helyszín pár perc sétára van a Fővám tértől, a Bálna felé.  

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Budapesti Corvinus Egyetemnek, hogy a helyszínt ingyen a rendelkezésünkre bocsátotta! 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött,itt tudsz regisztrálni.

Fontos! A rendezvényen a gyerekprogramok kivételével minden eseményről kép- és hangfelvétel készül majd, amelyek később elérhetőek lesznek saját felületeinken. A rendezvényen részt venni csak az tud, aki hozzájárul, hogy ezeken esetlegesen szerepel.

családi nap 2024 közösségi gazdálkodás

 

PROGRAM 

Előadások, beszélgetések 

Előadások és beszélgetések a közösségi mezőgazdálkodáshoz kapcsolódóan. 

 • 14.15-14.25 A rendezvény megnyitója – Zsóka Ágnes professzor, Akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes, Corvinus Egyetem
 • 14.25-14.30: A program ismertetése – Perényi Zsófia, Közösségi Mezőgazdálkodás Programvezető, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 • 14.30-15.40: A közösségi mezőgazdálkodás a jövő? Előadás és kerekasztal beszélgetés 

Hogyan küzdhetnek meg a közösségi gazdálkodók az újabb és újabb gazdasági nehézségekkel? Megoldást kínálhat a közösségi értékesítés – akár hosszabb távon, kiégés nélkül? Lesz elég tag, aki megengedheti magának a jó minőségű élelmiszert? Erről beszélgetünk majd több, mint 10 éves tapasztalattal a hátunk mögött és előre tekintve.  

14:30-14:55: A közösségi gazdaságok pénzügyi sajátosságai 2024 – ben 

Dr. Havran Dániel, Rektori Szervezet / Oktatási rektorhelyettes – Oktatásmenedzsment, Budapesti Corvinus Egyetem 

közösségi gazdaság MagosVölgy14:55-15:40: Kerekasztal beszélgetés. A témáról beszélgetnek Dr. Havran Dániel a Budapesti Corvinus Egyetemtől, Dezsény Zoltán a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság közösségi gazdája és Magyari Ildikó a Kertvárosi Kamra szervezője. 

 • 15.45-16.40: A klímaváltozás kihívásai a mezőgazdálkodásban 

Aszály, fagy, szélvihar, özönvíz, változó évszakok. Nehéz úgy gazdálkodni, hogy egyre kiszámíthatatlanabb a környezet. Melyek azok a gazdálkodási módszerek, amelyek még így működnek és megoldást kínálnak? Milyen irányba induljon a gazda, ha egy közösségnek szeretne kiszámíthatóan termelni az év során?  

15:45-16:05: Gazdálkodói válaszok a klímaváltozásra  – felvezető előadás. Révai Mátyás – Magyar Agroökológia Hálózat

16:05-16:40: Kerekasztal beszélgetés. Vendégeink lesznek: Lengyel Zoltán a Táncoskert közösségi gazdálkodója, Payr Anna a Dunaszigeti Zöldségközösség gazdálkodója és Szilágyi Alfréd a Pallagvölgyi Biokert közösségi gazdálkodója.

 • 16:45-17.40: Finom, jó minőségű és egészséges 

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. De hogyan tudunk egészségesen táplálkozni, ha fontos számunkra a szezonalitás, a helyi élelmiszer és a jó minőség? Mely zöldségekben és gyümölcsökben találják a legtöbb vegyszermaradványt? Tényleg több a tápanyag a bioélelmiszerekben? Nyáron még könnyű, de mi a helyzet télen?

16:45-17:05: Mitől értékesek a bioélelmiszerek? – előadás. Györéné Kis Gyöngyi, az Ökológiai Mezőgazdálkodás Kutatóintézet kutatója, környezetgazdálkodási agrármérnök.

17:05-17:40: Kerekasztal beszélgetés a témáról Györéné Kis Gyöngyi kutató, Szabó Adrienn klinikai dietetikus, fenntartható táplálkozás szakértő és Szatmári “Főzelékes” Feri gasztroblogger részvételével.

 • 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni. 

 Aula – közösségi tér 

A standnál tapasztalt közösségi gazdákat lehet kérdezni. Ha érdekel, hogy milyen zöldséget termelnek a közösségi gazdaságokban; hogyan alakul egy év és ezt a gazdák miként tervezik meg; hogyan érdemes a vetéstervet összeállítani; hogyan számolják ki a gazdák az árat/megéri-e egy közösségi gazdasághoz csatlakozni vagy kinek való ez a modell; akkor kérdezz nyugodtan!

Nagy terem 

 • 14:00 -17:30 Vidd magaddal! kreatívkodás felnőtteknek és gyerekeknek 
 • Hozz magaddal üres mini befőttes üveget és saját vászonszatyrodat/pólódat 
 • fűszersó készítés 
 • téli teakeverék készítés 
 • szatyor és pólófestés 

Táncterem

 • 14:00 – 17:30 Kreatív gyerekprogramok 

Ragasztás-nyomdázás technikával gyümölcsöstál készítése Huzián Zsófi vezetésével.

ÉTKEZÉS

Idén is batyus alapon szeretnénk megosztani egymással azt a sok finomságot, amelyet a gazdák terményeiből és amennyire csak lehet szezonális, helyi élelmiszerből készítünk. Így arra kérünk, hogy Te is hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd frissítővel (víz és szörp).

Mivel ez egy közösségi kóstoltatás, az ételallergiásokat és a speciális diétát követőket arra kérjük, hogy saját felelősséget vállalva kóstolják meg a hozott ételeket.

Az épületben büfé áll rendelkezésére azoknak, akik ezen kívül mást fogyasztanának (pl. kávé, ételek).

TÁMOGATÓ JEGY 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel  hasznos tudást nyújt a témában, és izgalmas programot az egész családnak, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal, melynek javasolt összege 2.000 Ft, vagy 3.000 Ft vagy 5.000 Ft. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni készpénzben vagy bankkártyával. A befolyt adomány azért fontos, mert idén a rendezvény költségeinek csak egy kisebb részére kaptunk támogatást.  

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ 

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keress minket a tve@tve.hu email címen.

Képek forrása: Tudatos Vásárlók/canva.com

nka_2023ff logo

 

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap – www.nka.hu, támogatásával valósul meg.

 

Médiapartnerünk:

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás