fbpx
CSA magosvölgy Zoli Judit paradicsom

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

„Nem tudok mást elképzelni, ez annyira adja magát”

A MagosVölgy ökológiai gazdaság a Cserhát lankáin terül el, a Nógrád megyei Terényben, ahonnan 130 budapesti családnak szállítnak friss, szezonális zöldséget bio minőségben. Az immár hetedik éve működő közösségi gazdaságot Dezsény Zoltán és felesége Dezsényné Boros Judit vezeti. Ismerjétek meg őket!

Név: Dezsény Zoltán – MagosVölgy
Kedvenc évszakod? A tavasz, amikor újjászületik az élet.
Miért szereted csinálni? Mert a lakóhelyemen értéket tudunk előállítani, a fenntarthatóság elemeit a gyakorlatba átültetve. És mindig van hova fejlődni!
Miben vagytok jók? A rendszerező gondolkodásban.
Mi a legnagyobb kihívásotok? A magánélet és munka egyensúlyának megteremtése.
A tagok mit szeretnek a legjobban? A koktélparadicsomot.
Mi az, amit a tagok legkevésbé kedvelnek? Régebben a mángold volt, de ma már vannak mángold rajongóink. Tavaly talán a fekete retek volt a legkevésbé népszerű.
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? Korszerűsítenénk és automatizálnánk az öntözőrendszert és kialakítanánk egy nagyobb kerti csapadékvíz gyűjtő tavat.

„Nem tudok mást elképzelni ez annyira adja magát – ott lakom, ahol dolgozom, szabad vagyok, szakmailag is kiteljesedhetek, mert annyi ága-boga van a gazdálkodásnak, hogy nem lehet megunni, mindig van benne valami új.”

Dezsény Zoltán és felesége Dezsényné Boros Judit a gödöllői Szent István Egyetemen ismerkedtek meg, ahol mindketten környezetgazdálkodási agrármérnökként végeztek. Közös álmuk volt, hogy az egyetem befejezése után vidékre költöznek és létrehozzák saját gazdaságukat. A Cserhát dombjai között húzódó 380 lelkes Terényben alapították meg a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot, ami 2016 óta közösségi gazdaságként működik.

A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése, amiben egy éven át a gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

CSA Magosvölgy Zoli gyomlál

Meredek kezdés

Zoli és Judit már az egyetemi évek vége felé tervezgették, hogy ha nagyok lesznek, akkor saját biogazdaságuk lesz. Évekig egy évfolyamtársuk induló állattartó gazdaságába terveztek becsatlakozni, végül egy saját, kisléptékű zöldségkertészet elindításába vágtak bele 2014-ben azzal a céllal, hogy idővel közösségi gazdasággá alakulnak.

Így pár év távlatában Zoli úgy fogalmaz, az indulásuk „kissé meredek volt több szempontból is”. Egyrészt gyakorlati tapasztalatok nélkül vágtak bele a zöldségtermesztésbe és a vállalkozás indításába, másrészt mindezzel párhuzamosan lakóhelyet- és életformát is váltottak: a városból két kisgyerekkel költöztek az alig 400 lelkes nógrádi községbe, és kicsivel a költözés utána megérkezett harmadik gyermekük is. Mindez rengeteg újdonságot és megoldandó feladatot hozott magával.

CSA Magosvölgy retek gyerek

Ma már olajozottan mennek a hétköznapok a gazdaságban, kialakult a rendszer, és egyre több szakmai programnak is helyt adnak, ahol a MagosVölgy eddigi tapasztalatait is megosztják. Zoli úgy érzi sok feszültséget, kudarcot és többletköltséget tudtak volna elkerülni, ha máshogy vágnak bele:

„Szerintem, ha valaki gazdálkodáson töri a fejét, rendkívül hasznos először gyakorlati tapasztalatokat szerezni. Mielőtt belevágsz, menj el és dolgozz 1-2 szezont máshol, ahol valami hasonlót csinálnak, mint amit te is szeretnél.”

Ami még ma is kihívást jelent számukra, ahogy sok más gazdálkodó család számára is, az a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása. Ahogy Zoli fogalmazott:

„Meg kell tanulni lerakni a munkát és kikapcsolni. El lehet fáradni benne lelkileg is, és kell a felfrissülés.”

CSA magosvölgy palánta zoli judit

Zöldségek 6000 négyzetméteren

A MagosVölgyben idén a kerti csapat 3,5 állásban segít, ők látják el a 6000 m2-es zöldségkertészet betakarítással és a szállítással kapcsolatos feladatait. A szezon áprilistól december közepéig tart, hetente szállítanak a zöldségközösség tagoknak.

A zöldséges kosárba évente a 40-50 féle termesztett zöldségen túl fűszernövények és a korábbi évek gyakorlata alapján a késő őszi, kora téli időszakban chutney, paradicsomlé és savanyúság is kerül. A nagy tagok kedvence a koktél paradicsom: idén 5-6 féle van belőle, de népszerű a méretes Herencsényi tájfajta is, amit egy korábbi cikkünkben már bemutattunk.

CSA Magosvölgy kertcsapat

Teremtés a természettel összhangban

Mikor Zolit arról kérdezem, miért szereti a gazdálkodást, azt meséli, szeret a természettel összhangban gazdálkodni, amiben szakmailag és lelkileg is kiteljesedhet. Judittal számukra egyértelmű volt, hogy vidéken szeretnének élni, és a biogazdálkodás egy szerves megoldása a vidéki létnek, ahol valami olyat csinálhatnak, ami helyben megoldható és értéket teremt a helyi erőforrások felhasználásával.

“Nagyon jó érzés létrehozni egészséges élelmiszert egy kis magból, közben embereknek adunk megélhetést, egészséges élelmiszert és talán sokaknak inspirációt is. Mindehhez pedig az ökológiai gazdálkodás, mint életforma adja a keretet.”

CSA magosvölgy zoli judit gazda

„Beépült” önkéntesek

Az idei szezonban 130, főként budapesti háztartás alkotja a MagosVölgy közösséget, akik a 2 budapesti átadópont egyikén, kis és nagy méretben veszik át a részesedésük. Zoli és Judit a kezdetek óta évi 3 gazdaságlátogatást szerveznek. Ezeken az eseményeken keresztül többen is akadtak, akiknek megtetszett a szemléletük, az életformájuk, és erőteljesebben elköteleződtek. Kialakultak barátságok többen Terénybe költöztek a tagságból. Több tag ma már fontos feladatokat vállal: egyikük a kommunikációban segít, egy másik tag viszi a pénzügyi és HR adminisztrációt, van, aki a gazdaságlátogatások bonyolításában segédkezik, és van tagi önkéntes, aki az átadópontok adminisztrációját vállalta magára. Nélkülük ma nem működhetne olajozottan a közösségi gazdaság.

CSA magosvölgy gazdaságlátogatás

Jószágok, gyümölcsfák és szakmai programok

Zoliék tervei között szerepel a gazdaság és a tevékenységek diverzifikációja. Szeretnének például kisebb jószágokat bevinni a gazdaságba, amelyeknek funkciójuk és hasznuk is van, például tyúkokat vándorólas tartásban. Gyümölcsfákat is telepítettek, így, ha azok termőre fordulnak, a közösség tagjai gyümölcsöt is kaphatnak majd. A gazdaságban több esemény van évente, ami nem csak a tagoknak szól. Ezt szeretnék tovább fejleszteni és rendszeresen helyet és keretet biztosítani szakmai és életmód programoknak MagosVölgyben.

Csatlakoznál?

A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején várnak új tagokat. Ha csatlakoznál vagy szeretnél többet megtudni, vedd fel Zolival a kapcsolatot. Elérhetőségét aktuális listánkon itt találod.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás