fbpx
CSA Birs paprika

Birs Közösség: “Azért csinálom, hogy csütörtökön felmehessek a tagokhoz”

Héjjas Szilvi és párja Farkas Csaba Kunszálláson gazdálkodnak és 60 budapesti családot látnak el egész évben minősített biozöldségekkel. A munkaerőhiány nem könnyíti meg a mindennapjaikat, de nem adják fel, mert a tagok nagy motivációt jelentenek a 10 éve működő közösségi gazdaságban.

Név: Héjjas Szilvi, Birs Közösség
Kedvenc évszakod? A tavasz, amikor elindul az élet.
Miben vagytok jók?  A tavaszi leveles zöldségekben és a paprikában.
Mi a legnagyobb kihívásotok? A munkaerőhiány.
Mi a tagok abszolút kedvence? A paradicsom.
Kipróbáltál valami újat idén? Igen, hamarosan elvetem a zöld amarántot.
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? Vennék egy új traktort.

CSA Birs Szilvi Csaba

A közösség, aki gazdát keresett magának

Szilvi Kertészeti szakközépben végzett és kisebb kitérők után 2000-ben kezdett biogazdálkodásba apukájával, majd 2007-től egyedül folytatta. Sokáig a budapesti biopiacon értékesítette a zöldségeit, ott ismerkedett meg Pető Áronnal (Biokert Szigetmonostor), aki akkoriban kezdett közösségi gazdálkodásba. Szilvi tőle hallott először erről a modellről és Áronon keresztül kereste meg őt egy baráti társaság, hogy szeretnék, ha nekik termelne. A Birs Közösség 2013-ban indult, és itthon ritkaság számba megy, hogy azt fogyasztók kezdeményezték és szervezték meg, nem a gazda.

10 év távlatában

Szilviéknek ez a tizedik évük közösségi gazdaságként, és amikor a tapasztalatokról kérdeztem azt mondta, hogy „Mindennél jobban szeretem. Úgy érzem több a munka, és nagyobb a felelősség is, mintha például csak a piacra termelnénk. De sokkal tervezhetőbb és kiszámíthatóbb pénzügyileg is, a kertbe is vissza tudunk forgatni és tudunk fejlődni.” Szilvinek a tagok is rengeteget adnak, és igazán közeli a kapcsolat, hiszen vannak hárman is, aki már az indulás óta vele tartanak.

„Imádok beszélgetni és az emberek nekem rengeteget számítanak. Nem szeretek a fóliában egyedül kapálni, azért csinálom, hogy csütörtökön felmehessek a tagokhoz” – mesélte nevetve. „Az emberi kapcsolatok sokkal jobban motiválnak, mint az, hogy termelnem kell.”

 

CSA Birs Szilvi locsol

Budapesti családok

2022-ben 60 családot látnak el, amiből nyolcan nagy zöldség csomagra, a többiek pedig a feles csomagra fizettek elő. Az átadások Budapesten vannak 5 különböző helyszínen csütörtökönként. A szezon áprilistól következő év áprilisáig tart, idén összesen 36 átadással. Tavasztól december végéig szinte hetente, majd azt követően kéthetente. A zöldségek mellett a téli időszakban a nyáron eltett lecsó, savanyúságok és befőttek is színesítik a kosarakat. A lenti képen az egyik aktuális kosár tartalma látható, amiben a következők voltak: cukkini, patiszon, főzőtök, uborka, bazsalikom, erős paprika, hagyma és újkrumpli.

CSA Birs Kosár

Színes gazdaság két hektáron

Szilviék minősített biogazdasága 2 hektár összterületű, és Kunszállás határában található. A terület legnagyobb része a zöldségkertészeté, ahol egy évben több mint 50 féle zöldséget termelnek és vannak fajták, amikből 5-6 félét is. A tagok abszolút kedvence a paradicsom, de a paprikák is népszerűek, azokból idén 8 félét kóstolhatnak majd. A hagyományosabb zöldségek mellett náluk aránylag sok tavaszi salátaféle van, és megterem a rebarbara és porcsin is. Idei újdonság a zöld amaránt lesz, aminek húsos levelei a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatók.

A gazdaság része a 4 éve telepített 5000 m2-es gyümölcsös és szőlő is, amik hamarosan termőre fordulnak. Szilviék a tagok segítségével gyümölcsfákat (körtét, almát, meggyet, cseresznyét, őszibarackot, sárgabarackot, szilvát, birs körtét és almát), és bogyósokat (szedret és jostát) is telepítettek. Ezek néhány éven belül termőre fordulnak, és azon túl, hogy válozatosabbá tegyék a kosarakat Szilviék ezzel is szeretnék növelni az évelők arányát a kiszámíthatóbb termésért, és a tagok folyamatos ellátásáért.

CSA Birs gyümölcsös

Stabil tagságméret és a munkaerőhiány

A gazdaságot és a 60 családot Szilvi és párja Csaba, ketten látják el, külső segítség nélkül. Nem is szeretnének növekedni, mert ez az a méret, amit ketten nehezen, de külső segítség nélkül el tudnak látni. A munkaerőhiány náluk is nagy probléma, szeretnének külső segítséget, de évek óta nem találnak. Családon belül néha van segítség, Szilvi nagyobbik fia a traktoros munkákba szokott besegíteni, a kisebbik pedig profi paradicsomkötöző.

Pár éve bevezették, hogy havonta van egy hét a nyári időszakban, amikor nem szállítanak, így egy picit tudnak szusszanni, vagy utolérni magukat az elmaradt munkákkal. Szilvi azt mesélte, hogy most épp ilyen hét van, így holnap pihennek és a strandra mennek 14 és 17 éves fiaival, ami egyszer szokott előfordulni nyaranta.

CSA gyerekek Birs

Rájuk is fér egy kis lazítás, hiszen a gazdaság működtetése mellett év elején építkezésbe is kezdtek. A gazdaságban is vannak részek, amit még idén szeretnének átszervezni és fóliasátrak telepítését is tervezik az őszi-téli szezonra.

Szeretnél csatlakozni?

Ha megtetszett a Birs Közösség és szeretnél csatlakozni, keresd Szilvit a 06 20 215 9353-es számon vagy emailen a  hejjasszilvia@gmail.com A szezon jövő áprilisban indul majd, de a várólistára már most fel tudsz iratkozni.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás