fbpx
CSA átadás Magosvölgy

Újra képzéssorozat indul a közösségi mezőgazdálkodásról

Gazdálkodsz és szívesen értékesítenél egy közösségnek? Fogyasztóként fontos számodra, hogy mit eszel és szívesen szerveznél közösségeket? Akkor épp Neked szól hamarosan induló Légy a részese! képzéssorozatunk, ami négy napban mutatja be, hogyan érdemes elindítani egy közösségi gazdaságot! Ezúttal többet foglalkozunk majd az agrobiodiverzitás és fajtaválasztás kérdésével.

A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése. A gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 2009 óta dolgozunk azon, hogy minél több ilyen gazdaság legyen Magyarországon.

CSA Pallagvölgyi gazdák

Az idén megújult Légy a részese! képzéssorozatunkra azokat várjuk, akik gazdálkodóként vagy szervezőként indítanának el egy közösségi gazdaságot vagy annak átadópontját.

stompf klári közösségi gazda recept“Zseniális volt! Mi kezdők-indulók sokat kaptunk az öregebbektől és a fogyasztók részvétele is sokat adott. Voltak olyan kérdéseik, amelyek új megvilágításba helyezték a dolgokat.”

(Stompf Klára gazda)

Így épül fel a képzés

A 4 napos képzéssorozat az alábbiak szerint épül fel:

2023. október 28. (szombat) 10:00-17:00

Gazdaságlátogatás

A közösségi gazdaságok átadásain minden héten akár 10-12 féle zöldség is a vásárlók kosarába kerül, a fajták számát pedig sokszor már meg sem tudjuk számolni. Miért fontos ez a sokféleség? Mit adnak a tájfajták és az elfelejtett/kevéssé ismert növények a közösségeknek? Gazdálkodóként miben más egy közösségnek termelni, hétről hétre? Többek között ezekkel foglalkozunk majd.

Két csodálatos közösségi gazdaságot is meglátogatunk: a sződi Terápiás Kertet és Kóspallagra a Pallagvölgyi Biokertet.

2023. november 24. (péntek) 9.00-17.00

A közösségi mezőgazdálkodás alapjai

Elméleti háttér, gyakorlati példák Európából és Magyarországról, valamint a legfontosabb gyakorlati tudnivalók (szereplők, működési módok, gyakorlati tapasztalatok elsőkézből, hasznos dokumentumok és minták). Meghívott vendégünk Strompf Klára lesz, a Zöld Almárium gazdaságból.

2023. december 8. (péntek) 9.00-17.00

Logisztika és közösségépítés

A decemberi alkalmon olyan kérdésekkel foglalkozunk, mint például hogyan lehet hatékonyan megszervezni egy közösségi gazdaság  logisztikát? Kitérünk a termesztésre is- fajtaválasztás, sorrend és a kevésbé termesztett fajtákban rejlő lehetőségeket is átbeszéljük. Beszélünk arról is, hogy milyen eszközök használhatók közösségépítéshez; mi segíti a hatékony feladatmegosztást; milyen technikákkal lehet a közösség életében előkerülő problémákat megoldani; milyen egy jól működő közösség?

Payr Anna és Czina Ferenc, a Dunaszigeti Zöldségközösség gazdái lesznek segítségünkre ezen az alkalmon.

2024. január 26. (péntek) 9.00-17.00

Hogyan indíts el egy közösségi gazdaságot?

Ki az ideális közösségi gazda és fogyasztó; mik az első lépések induláskor; mik az indulás nehézségei, és hogyan küzdhetők le; mitől lesz sikeres egy induló közösség? Mire kell figyelni a pénzügyi tervezésnél? Mik a közösségi gazdaságok pénzügyi sajátosságai?

Dezsény Zoltán és Rostás Márta a Magosvölgy Ökológiai gazdaság alapítója gazdasági vezetője osztja meg velünk tapasztalatait.

Helyszín

Budapest (A pontos részleteket e-mailben küldjük majd el.)

Regisztráció

Mivel szeretnénk, hogy gazdálkodók és fogyasztók egyaránt lehetőséget kapjanak a részvételre, csak azok jelentkezését tudjuk elfogadni, akik kitöltik az alábbi kérdőívet.

Kérdőív beküldésének határideje: 2023. október 16.

Legkésőbb 2023. október 19-éig mindenkinek visszajelzünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

Mennyibe kerül?

A képzésnek nincs kötelező díja, de mivel jól felépített és komplex tudást nyújt a témában, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal. A javasolt támogatás összege 5.000 Ft/alkalom. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni. A befolyt adományt közösségi mezőgazdálkodás programunk finanszírozására fordítjuk.

Neked való, ha

  • Nyitott vagy arra, hogy a későbbiekben elindíts egy közösségi gazdaságot vagy csatlakozz ahhoz.
  • Elkötelezett vagy az ökológiai mezőgazdálkodás iránt, még ha nem is bio-minősítetten termelnek.
  • Vállalod, hogy saját magad foglalkozol a közösségi gazdaság megszervezésével. A Tudatos Vásárlók Egyesülete segíti a közösségek munkáját, népszerűsíti az induló gazdaságokat, de nem vállalunk szervezői feladatokat.
  • El tudod fogadni a Közösségi Mezőgazdálkodás Hálózatának alapelveit.
  • Vállalod, hogy a képzésen aktívan, a megoldásokra fókuszálva veszel részt, és nem minősíted a többi résztvevő munkáját, tapasztalatait.

A képzésről további információk Mayer Barbaránál a mayerbarbara.tve (kukac)gmail.com címen kérhetőek.


divinfood logo

EU logo

Ez a képzés a DIVINFOOD projekt keretében kerül megrendezésre. A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Programja támogatta a 101000383 számú támogatási megállapodás keretében.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás