fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

KÖKISZ

| Tudatos Vásárló

2014 végén alakult meg a Közösségi Kisgazdaságok Szövetsége, amelynek célja, hogy elősegítse a közösségi mezőgazdálkodással foglalkozó aktív szereplők együttműködését.

Az informális hálózat alapító dokumentuma az alábbiakat tartalmazza. A csatlakozásról érdeklődni Perényi Zsófiánál lehet a zsofi@tve.hu e-mail címen.

Közösségi Mezőgazdaság Hálózat

A Közösség által támogatott mezőgazdálkodás (továbbiakban: közösségi mezőgazdaság) egy bizalmon, szolidaritáson, kölcsönös elköteleződésen és közvetlen személyes kapcsolaton alapuló rendszer termelő(k) és fogyasztó(k) között. Gazdálkodó(k) által vagy civil alapon kezdeményezett vegyszermentes helyi élelmiszer rendszer, melynek fogyasztó tagjai egy adott termelési időszakra elkötelezik magukat a gazdaság(ok) mellett. Ebben a konstellációban a fogyasztó tagokhoz jutó élelmiszernek nincs ára, a tagok átalány díjat fizetnek, így rendszeres hozzájárulásukkal finanszírozzák a gazdaság hosszútávú fenntarthatóságát és méltányos jövedelmet biztosítanak a gazdaságokban résztvevő dolgozóknak.

A közösségi mezőgazdaság területén aktív magyarországi szereplők úgy döntöttek, hogy informális Hálózatot alakítanak Közösségi Kisgazdaságok Szövetsége (KöKiSZ) néven egymás segítése és a közösségi mezőgazdaság ügyének szolgálata érdekében.

A Hálózat tagjai egyetértenek az alábbiakban.

 1. Elősegítik a helyi léptékű élelmiszer önrendelkezés megteremtését.

 2. Részt vállalnak és segítik helyi közösségek kialakítását és ápolását.

 3. Elkötelezettek a vidéki, a természettel és a társadalommal harmóniát kereső kistermelői életmód fenntartása és fejlesztése mellett.

 4. Betartják az ökológiai gazdálkodás elveit. 

 5. Biztosítják az átláthatóságot a pénzügyi és gazdálkodási kérdésekben a tagjaik számára. 

 6. Vállalják, hogy tagjaik tudta nélkül nem hoznak be a rendszerbe nem saját termelésű élelmiszert, vagy értékesítenek tovább más csatornán saját terméket. Amennyiben máshonnan származó termék beszerzése mellett döntenek, első sorban a Hálózat tagjaitól vagy más ismerős biogazdától származó terményt részesítik előnyben.

 7. Céljuk a szemléletformálás a mozgalom fejlődése érdekében.

 8. Vállalják, hogy az újonnan induló közösségi gazdaságokat segítik tudásuk és tapasztalatuk átadásával.

A Hálózat működésének első konkrét lépéseként egy minden tagja által használható közös levelezőlistát hoz létre Kozossegimezogazdasag@googlegroups.com címmel.

Tahitótfalu, 2019. március

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok