fbpx
CSA TerápiásKert kriszta gazda

“Enni adunk, ez az egyik legfontosabb dolog, akárki akármit mond”

A pest megyei Sződön 2022-ben indult el a Terápiás Kert, a közösségi gazdaság 39 váci és gödi családot lát el zöldségekkel. A tagok a szokásos paprika-paradicsom-tök mellett egészen különleges terményekkel is találkozhatnak a kosarakban, például az egérdinnye, a banán uborka vagy az okra.

Név: Szilágyi Kriszta – Terápiás Kert
Kedvenc évszakod? Amikor 25 °C alatt van a hőmérséklet 🙂
Miért szereted csinálni? Mert tudom, hogy ez jó nekem, jót teszek vele a természetnek és annak is jó, aki megeszi.
Miben vagytok jók? Paradicsomban 🙂
A tagok mit szeretnek a legjobban? A sokféle paradicsomot.
Mi a te kedvenced idén? A lila batáta.
Kipróbáltál valami újat idén? Igen, az örmény uborkát. Nagyon tetszik, mert bőtermő, 60 centis uborkák vannak rajta, roppanósok és sokáig frissek.
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? Felújítanám a nyári konyhát pöpecre és kialakítanék egy fedett közösségi kiülős teret.

A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése, amiben egy éven át a gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

A különleges zöldségek gazdasága

A sződi Terápiás Kert 3.000 m2-en terül el, ahol körülbelül 50 féle zöldséget termesztenek, de ha a fajtavariációkat is nézzük, ez a szám eléri a 150-et is. Ottjártunkkor a 200 m2-es fóliában elsősorban paradicsomok voltak – az idei szezonban 41 féle paradicsomot kóstolhattak végig a közösségi gazdaság tagjai az egész apró koktélparadicsomoktól a hatalmas, két tenyérnyi befőző paradicsomokig. Egy paradicsom menyországban találtuk magunkat a fólia alatt.

Az aktuális kosárba többféle padlizsán, cukkini, paprikák, paradicsomok, póréhagyma, sarjhagyma, sárgarépa, bazsalikom, petrezselyemzöld és zellerszár került. A Terápiás Kertben egy kosárméret van és a tagok heti vagy kétheti kosárra fizethetnek elő.

CSA Terápiás Kert zöldségkosár

Szilágyi Kriszta számos különleges és tájfajta zöldséget is termeszt itt, sokkal kísérletezik: lehet-e például közösségi gazdasági felhasználásra szaporítani, fenntartani őket, elég jó-e a terméshozamuk. Van a kertben laboda, tájfajta spenót, egérdinnye, fehér padlizsán, örmény uborka, okra és emeletes hagyma is.

„Előnynek érzem, hogy ezeket vissza lehet hozni a köztudatba, lehet róla tanítani az embereket. Az sem hátrány, hogy a saját magfogás miatt függetlenedek attól, hogy magot kelljen rendelnem.”

CSA TerápiásKert paradicsom

Hogyan lett terápiás a kert?

Krisztára terápiásan hatott a kertészkedés, a multis környezetben kiégve kezdett bele. Ez az ő terápiája volt, de több év távlatában már látja, hogy más embereké is lehet. “A kétkezi munka, hogy a kezünkkel valamit létre hozunk, terápiásan hat ránk” – mondja. Ezt felismerve tervei között szerepel, hogy majd lehetőséget biztosítson megváltozott munkaképességű vagy kiégett embereknek rehabilitálódni.

Tavaly alapították a Terápiás Kertet a Pest-megyei Sződön férjével, Horváth Attilával, a kert 2022 tavaszán közösségi gazdaságként kezdte meg működését. Kriszta ökológusként végzett, majd először a gyógyszeriparban dolgozott, később a Pannon Magbanknál volt projekt koordinátor, ekkor indult el útja a növényvilág felé. Amíg a gyermekével otthon volt gyesen, elvégzett egy biogazda tanfolyamot, és ahogy mesélte, akkor „bekattant valami”. Azóta termeszt zöldségeket és aktív tagja a Magház Egyesületnek is.

CSA TerápiásKert kriszta gazda

2022 volt az első év,amikor már nem csak maguknak termeltek. A próbaévben a terményeket Facebook oldalukon keresztül hirdették meg. A közösségi gazdasággal, mint működési formával Kriszta egy biogazda tanfolyam során találkozott először. Később jobban beleásta magát a témába, majd tavaly ősszel elvégezte a Tudatos Vásárlók Légy a részese! alapképzését a közösségi mezőgazdálkodásról, ami segített nekik a döntésben, és belevágtak.

„Azt érzetem, hogy kis léptékben ez egy sokkal biztosabb dolog, mint a piacozás. Anyagi biztonságot ad, és tetszik, hogy nincs veszteség. Szerintem az is fontos, hogyha az ember beleteszi a munkáját, akkor ne kelljen kidobni a terményt.”

CSA TerápiásKert Kriszta gazda 2

Amikor, így az első szezon derekán arról kérdezzük, mit szeret benne leginkább, Kriszta a természet közelségéről beszél:

„Szeretem a pillanatot, amikor megélhetem a kapcsolatot a természettel, például amikor elrepül a gólya a kert fölött. Élvezem, hogy nőnek a növények, hogy tanulok róluk, hogy lenyűgöznek.”

„Emellett jó érzés, hogy valamit létrehozunk a saját kezünk munkájával a semmiből. Gondoskodunk a kis parányokról, akik a kertünkben élnek és közben az emberekről is, akik a tagjaink. Adunk, egy darabot magunkból. Enni adunk, és ez az egyik legfontosabb dolog, akárki akármit is mond.”

CSA TerápiásKert Kriszta egérdinnye kézben

Kriszta és Attila ebben az évben 39 váci és gödi családnak szállít heti és kétheti rendszerességgel zöldségeket, többségük a váci Waldorf Iskola közösségéből csatlakozott. A szezon április elejétől november végéig tart.

A kertben Kriszta és Attila teljes állásban dolgozik, ezenkívül 2-3 tag jár ki alkalomszerűen segíteni. Kriszta a kertészeti feladatokat és a tagsággal kapcsolatos teendőkre fókuszál, míg Attila intézi a nehezebb fizikai munkákat, mint a kaszálás vagy az öntözőrendszer működtetése és karbantartása. Viszonylag kicsi a tagság, a kert se túl nagy, de így is érzik két ember erejét meghaladja ez a munkamennyiség, így jövőre szeretnének egy félállású segítőt bevonni.

CSA TerápiásKert Kriszta paradicsom kézben

Csatlakoznál?

A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni. Ha csatlakoznál vagy szeretnél többet megtudni, vedd fel Krisztával a kapcsolatot. Elérhetőségét aktuális listánkon itt találod.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás