fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Ízes biozöldségek a szigetközi mesevilágból. Ismerjétek meg Czina Ferit és feleségét, Payr Annát, akik közel 50 családot látnak el zöldségekkel Mosonmagyaróváron és környékén közösségi gazdaságukból!

A Dunaszigeti zöldségközösség Dunasziget Nagysziget részén található, csendes környezetben, távol a község központi részétől. Olyan, mint egy kis szigetközi mesevilág: szépen felújított százéves vályogház bújik meg a fák ölelésében, a telek végében a holtággal, madárcsicsergéssel, ahol a gyerekek, Bori és Misi egész nap kint játszhatnak a szabadban.

Téged is várnak a közösségi gazdaságok, itt az aktuális lista, hol kihez tudsz csatlakozni!

A rendszer, amit Anna és Feri mára felépítettek komplexebb és természetszerűbb, mint egy szokványos biogazdaság. Fontos szerep jut a kertészeten kívüli területeknek: ezek az élőhelyek mind szükségesek ahhoz, hogy a gazdaság jól és természetesen tudjon működni, egyensúlyban legyen. Az összetett élőhely-rendszernek és a gondos tervezésnek köszönhetően alig van szükség növényvédelmi beavatkozásra – olyan környezetet alakítottak ki, ahol a növények egészségesen fejlődhetnek. Megteremtették a körforgást a gazdaságon belül, saját legelőn nevelkedő birkáik szolgáltatják a trágyát, és saját komposztot készítenek.

A kosárban átlagban 10 féle zöldség van, a múlt héten ezek voltak benne:
• krumpli vagy sütőtök (választható volt),
• brokkoli, karalábé, hónapos retek, vajrépa, cékla, paradicsom, kápiapaprika, fehérpaprika, zöldbab
• választhatóan padlizsán/cukkini vagy patiszon,
• póréhagyma, fokhagyma, 2 féle sárgarépa, petrezselyem gyökér, 1 csokor petrezselyem.

Így indultak

Feri és Anna a kertészeti egyetemen találkoztak, ahol Feri kertészmérnöknek, Anna tájépítésznek tanult. Az egyetem befejezése után Dunaszigeten telepedtek le, mindketten érdeklődtek a biogazdálkodás iránt, szerettek volna vegyszerek és műtrágyák nélkül gazdálkodni.

2011-ben vásároltak saját telket, és a következő évben belevágtak a biogazdálkodásba. Az elején csak saját családjuk részére termeltek, ám már az első év végére látták, hogy minőségben és mennyiségben is bírják, így másoknak is tudnak majd termelni. Anna ekkor már kacérkodott a közösségi mezőgazdálkodás gondolatával, Feri még szkeptikus volt. Egy véletlen folytán 2012 őszén aztán részt vett a TVE egy svájci tanulmányútján, ahol több működő közösségi gazdaságot is megismert és látta, hogy ez a modell ideális lehet számukra is.

2013 tavaszán indult  útjára a Dunaszigeti Zöldségközösség. Kicsiben kezdték, eleinte 5 egész zöldségkosárral 8-9 családot láttak el, és Feri még félállásban a szülei gazdaságában is dolgozott. 2014-ben a tagságot 15 nagy kosárra növelték és Feri már teljes állásban a közösségnek termelt. 2015-ben dupláztak, és elérték a 30 nagykosárnyi zöldséget, amit azóta is tartanak. Ekkor felvették Évit, aki a kertben segít a termesztéssel kapcsolatos feladatokban, Anna pedig elsősorban a gazdaság és a közösség ügyeit intézi.

Mikor? Mennyit? Hol?

• Idén 30 nagykosárnyi zöldséggel 48 családot látnak el.

• A kosarakba 45-50 féle zöldség kerül, ami egy szezonban eléri a 150 fajtát is. A friss zöldségek mellett a tagok fűszernövényeket, télen csírát, szárított chili paprikát és száraz babot is kapnak.

• A szezon májusban kezdődik és következő áprilisig tart.

• A heti átadások az időjárástól függően körülbelül november végéig tartanak, majd átállnak kétheti átadásokra, amíg következő tavasszal újra hetente tudnak friss zöldséget betakarítani.

• Fő átadási pontjuk Mosonmagyaróváron van, 15 km-re a gazdaságtól, a másik átadási pont maga a gazdaság.

• A szezon májusban indul. Ha csatlakoznál, keresd Annát az info@dzk.hu email címen, a +36 70 335 6889 telefonszámon vagy a Dunaszigeti Zöldségközösség Facebook oldalán!

A gazdaság összterülete 2 hektár, amelyből 6000 m2-es a kertészeti rész, amit egy korábbi gyógynövényes rét feltörésével alakítottak ki. A rétből meghagytak részeket, hogy gazdagítsák a természetes területek számát. Ezekből nincs is hiány, hiszen a holtágnál fekvő keményfás galériaerdő és a kertészet körüli kaszálók és legelők is a gazdasághoz tartoznak.

Közeli és aktív közösség

Anna és Feri már a kezdetektől tudatosan helyi családokra építette a közösségét, és fontos számukra a személyes kapcsolat a tagokkal. Ha valaki érdeklődik a tagságról, meghívják a gazdaságba, bemutatják neki, mesélnek a rendszerről, megismerkednek – csak ezt követően lehet csatlakozni. Ahogy Feri megfogalmazta: a tagoknak termelnek, szinte a tányérig kísérik a zöldségeket, ezért is fontos, hogy ismerjék a tagokat. A fő átadási pontjuk Mosonmagyaróváron van, 15 km-re a gazdaságtól, a másik átadási pont pedig maga a gazdaság. A kis távolság megkönnyíti a tagok bevonását és lehetőséget teremt a rendszeres találkozókra. Három gazdaságlátogatást szerveznek évente, amihez hozzájönnek még a téli időszakban a közös értékelő és tervező találkozók, nyáron fajtakóstolók, és arra is volt példa, hogy télen sétát szerveztek a befagyott holtágon.

Képek: Dunaszigeti Zöldségközösség, Simoncsik Judit, Mayer Barbara

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelű pályázat támogatásával valósult meg.  A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok