fbpx
CSA Biokert áron gazda

„Hosszútávfutó” közösségi gazdaság a Szentendrei-szigeten

Pető Áron és csapata 120 környékbeli családot lát el minősített biozöldséggel, ez az idei a 13. szezonjuk. Szereti, hogy közösségi gazdasága, a Biokert Szigetmonostor tagjai megbecsülik az általuk termesztett élelmiszert és munkájukat, cserébe ők mindent meg is tesznek, hogy a tagok mosolyogva és teli kosárral távozzanak az átadásokról.

Név: Pető Áron – Biokert Szigetmonostor
Kedvenc évszakod? Mindegyiket másért szeretem 🙂
Miben vagytok jók? Szerintem nagyon kitartóak vagyunk, amolyan „hosszútávfutó” típusú gazdaság.
Mi a legnagyobb kihívásotok?
Idén a tervezhetetlenség, amit az infláció, az üzemagyag és az energiaárak emelkedése okoz.
Mi a tagok abszolút kedvence? Minden, ami édes, a paradicsom, a dinnye és a kukorica.
Mi a te abszolút kedvenced? A sütőtök.
Kipróbáltál valami újat idén? Igen, egy erdélyi puliszkának való kukorica fajtát.
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? Épp egy speciális gyomlálógép kifejlesztésén dolgozom, arra költeném.

A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése. A gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

Pető Áron az egyik legrégebbi motoros a közösségi gazdák között, az általa vezetett Biokert Szigetmonostornak 2022 már a 13-dik szezonja. Egy, a hazánkba látogató és a francia gazdától és vásárlóitól hallott először a modellről, és ahogy mondja, azért kezdett bele, mert ez az értékesítési forma kiiktatta a piacozásban rejlő bizonytalanságokat.

CSA Biokert csapat

Megbecsülés és kiszámíthatóság

Így egy bő évtized távlatában is úgy érzi, jó döntést hozott, hogy belevágott a közösségi gazdálkodásba. Ami a modell mellett szól Áron szerint, az a kiszámíthatóság és az, hogy

az emberek sokkal jobban megbecsülik ezt a fajta élelmiszert és minket dolgozókat is. Maga az élelmiszer fogyasztóhoz jutása is jóval kevesebb pazarlással jár, ami ilyen prémium minőségű biozöldségek esetében nekem fontos szempont.„

CSA biosziget zöldség bio buszos

Még egy gyakorlott gazdának is vannak kihívásai

A közösségi gazdaságokban is vannak kihívások. Sok gazda küzd a munkaerőhiánnyal, vagy azzal, hogy nehéz fenntartaniuk az egyensúlyt a munka és a család között. Mikor Áront arról kérdezzük, ők személyesen milyen kihívásokkal küzdenek, egyrészt az évi 37-38 szállítást említi, ami sokszor megterhelő. Másrészt azt is bevallja, hogy van bennük egyfajta megfelelési kényszer is a közösség felé.

„Minden héten teljesítenünk kell, mert tudom, hogy a családok nagy része bármekkora mennyiséget el tud fogyasztani és fel tud dolgozni, és nagyon örülnek, ha sok zöldség van és finom. Ez generál bennünk egyfajta megfelelési kényszert.”

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

CSA Biokert Áron Renáta

A 2022-es év új kihívást is hozott, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet (az infláció és az üzemanyagárak növekedése, a forint gyengülése) erősen megnehezítette az éves költségvetés elkészítését, ami alapján Áronék is meghatározzák a tagdíjat egy szezonra előre. Kénytelenek voltak árat emelni, és még így sem érzi biztosnak, hogy minden költséget fedezni tudnak majd a szezon végéig. De szerinte ez a modell még mindig kiszámíthatóbb és nagyobb stabilitást jelent a többinél, és az is erőt ad neki, hogy a tagokkal akár ezeket a nehézségeket is meg tudják beszélni.

És tagokból van bőven, hiszen a Biokert Szigetmonostor idén 120 családot lát el, akik feles vagy egész zöldségdobozra fizettek elő. Köztük többen már 7-8 éve tagok. Az átadópontok Dunakeszin, Szentendrén és Gödön vannak, a többség ott veszi át a heti részesedést, de egy budapesti átadópontot működtetnek Óbudán is.

CSA Biokert cukkini zöldség bio

Zöldség, liszt és étolaj

A Biokert Szigetmonostor minősített biogazdaság 6 hektár összterülettel, aminek fele zöldségkertészet, a másik 3 hektáron pedig szántóföldi növényeket termesztenek. A megtermelt búzát, alakort, napraforgót és kukoricát a közösség feldolgoztatja, így a kosarakba kerül liszt és olaj is, ami egyedülálló a hazai közösségi gazdaságokban.

Áronék több mint 50 féle zöldséget termesztenek, és átlagban 8-10 féle jut a heti kosarakba. A tagok nagy kedvence a paradicsom, amiből idén 12 féle terem. Ezt követi a csemegekukorica és a görögdinnye. A Biokertben áprilisban indul az éves szezon, karácsonyig hetente vannak átadások, utána pedig havonta 1-2 alkalommal, ami az időjárástól és a betárolt zöldségek mennyiségétől is függ.

A múlt heti kosárban a következők kerültek: sárgadinnye, görögdinnye, cukkini, padlizsán, tök, patiszon, paradicsom, paprika, sárgarépa, uborka, kapor és bazsalikom.

CSA Biokert zöldség közösségi gazdaság bio

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tagok a paradicsomot és a dinnyét várják nagyon, de népszerűek a salátafélék és a csemegekukorica is. A batátát a tagok kérésére kezdték el termeszteni néhány éve, azóta az is visszatérő eleme a dobozoknak.

Bejáratott rendszer

A 120 családot 4-5 munkatárs látja el. Áron vezeti a gazdaságot és a kerti csapatot, míg párja Renáta viszi az adminisztrációt, a pénzügyeket, a hírlevél kiküldést, és ő szervezi a családi napokat is. Mivel több mint 10 éve dolgoznak, a rendszer jól működik. Csabi személyében, aki már több mint 8 éve a csapat oszlopos tagja, meg van oldva Áron helyettesítése is a nyári szezonban, ha elmegy egy hétre nyaralni.

CSA Biokert dinnye bio

Áron tapasztalt biogazda, 2004-óta gazdálkodik, 2020-ban őt választották Magyarországon az Év Biogazdájának. Jelenleg a Biokultúra Egyesület Középmagyarországi Régiójának egyik Alelnöke. Együttműködik kertészeti egyetemekkel, rendszeresen fogad gyakornokokat és az induló közösségi gazdáknak is gyakran segít. Mikor arról kérdezzük, milyen tanácsot adna indulni készülő közösségi gazdáknak, a következőket mondja:

„Először mindenféleképpen gazdálkodj! Ha teljesen kezdő vagy, akkor ne közösségi gazdaként kezd. Menj piacra, vagy szállíts be egy bevásárló közösségnek, és ha már látod, mit tudsz megtermelni, mik az erősségeid és gyengeségeid, mondjuk 2 év múlva, akkor toborozz csak tagokat.”

Szeretnél csatlakozni?

Ha szeretnél csatlakozni, ne habozz, keresd Áront, elérhetőségeit aktuális listánkon itt találod!


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás