fbpx
CSA Táncoskert marhák

Táncoskert – regeneratív- és közösségi mezőgazdaság a Hortobágyon

A Táncoskert egy egyedülálló regeneratív gazdaság Polgár határában, amely immár 9 éve közösségi gazdaságként is működik. Lengyel Zoltán és felesége Subicz Éva több mint 80 családnak szállítanak tojást és hústermékeket. A legeltetett állatok és a szárnyasok friss húsán túl már minőségi hústermékeket is készítenek, virslit, grillkolbászt és hamburger pogácsát is.

Név: Lengyel Zoltán – Táncoskert
Kedvenc évszakod? Nyár eleje.
Miben vagytok jók? A legeltetésben.
Mi a legnagyobb kihívásotok? A munkaerőhiány és annak a következményei.
Mi a tagok abszolút kedvence? A roppanós virsli.
Mi a te abszolút kedvenced? A grillhúsok, a csevap és a hamburger.
Kipróbáltál valami újat idén? A grilldoboz az idei újításunk, szerintem nagyon jól sikerült.
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? Nem annyira szexi válasz, de betonoznék – utakat, járdákat, kerítést a tanyán.

CSA Táncoskert család

Programozóból gazda

Zoli korábban programozóként dolgozott Budapesten, de elege lett a városi létből, és abból is, hogy ha nem utazik haza a szüleihez, nem jut hozzá jó minőségű húshoz. 2013-ban kezdett el gazdálkodni és aránylag gyorsan el is döntötte, hogy az értékesítést közösségi gazdaság formájában szeretné megoldani.

Az itthon is egyedülálló regeneratív gazdaság a Hortobágyon, Polgár határában található, ahol szürkemarhát, mangalicát, rackákat és csirkéket tartanak. A regeneratív gazdálkodás lényege, hogy Zoliék megpróbálják a talaj és a táj funkcióit, mint a biodiverzitás, talajélet, vízháztartás helyreállítani. Ehhez legelő állotokat használnak, a nagy vonuló csordák mintáit utánozva.

A Táncoskert 9 éve működnek közösségi gazdaságként, ahol az indulás óta sok minden változott. Eleinte a tagok hús részekre tudtak előfizetni, ahol heti és kétheti szállítás volt a szárnyasok esetében, a juh és marharészeket pedig 6-7 szállítás alatt kapták meg.

CSA táncoksert malac

Menürendszer és tyúklízing

A rendszer az elmúlt pár évben azonban átalakult és most a tagok választják ki maguknak egy menürendszerből, hogy mit szeretnének, így még inkább a saját igényeikre és fogyasztási szokásaikra szabhatják a hús mennyiségét. Ezt egy speciális online rendszerben kezelik, amit Zoli öccse fejlesztett. Az idei szezonban 80 családnak szállítanak rendszeresen, akik a budapesti átadópontokon veszik át a termékeket.

A tyúklízing a kezdetek óta változatlan formában működik, a tagok egy évre bérelhetnek tojókat, és az adott időszakban általuk tojt tojásokat vehetik át. Zoliék vezetik a hozamot, és a tagok az adott hét tojás hozamának átlagát kapják. Elő lehet fizetni több csirkére is, ekkor értelemszerűen duplázódik, vagy triplázódik a rész. A tapasztalatok alapján egy tyúk lízingje évente nagyságrendileg 150 db tojást jelent.

CSA Táncoskert csirkék

Családi munkamegosztás

A gazdaságot és a jószágokat idén ketten látják el, alkalmazottakat most nem foglalkoztatnak, csak bizonyos feladatokra van segítőjük. Zoli elsősorban a gazdasággal kapcsolatos feladatokat látja el, és munka van bőven, hiszen 400 hektárt kezelnek és a takarmány egy részét is próbálják megtermelni. Évi a tagok menedzsmentjét és a szállításokat intézi, önkéntesükkel Patrikkal, aki a Budapesten segít neki csütörtökönként.

CSA táncoskert marha

Tapasztalatok és tervek

Mikor Zolit arról kérdeztem, mit szeret a legjobban közösségi mezőgazdálkodásban, a többi gazdához hasonlóan ő is a közösséget és az emberi kapcsolatokat említette. Nagyon szeretem, amikor tudunk beszélgetni a tagokkal. Van olyan család, akikkel nem találkozunk személyesen, de ha kérdés van felhívnak, ki vagyok hangosítva, és van, hogy egy órát beszélgetünk. Szeretem, hogy van visszajelzés és ezek nem ilyen instant, pár másodperces kapcsolatok.”

A legnagyobb kihívás a munkaerőhiány a Táncoskertben is, így Zoli szeretne a cégen belüli szakosodást, együttműködni olyan emberekkel, új munkatársakkal, akik a gazdaság egy-egy területére fókuszálnának és azért felelnének, így ők Évivel kevésbé lennének leterhelve és a tudást is átadhatnák az új kollegáknak. Az állásokat épp most kezdik el meghirdetni, amiről a Táncoskert honlapján lehet bővebben olvasni.

CSA Táncoskert rackák

Minőségi hústermékek

Ha csatlakozol tagként a Táncoskert közösségi gazdaságához az alábbi termékekre tudsz előfizetni:

 • vándorólas csirke, tyúk és kakas szezontól függően
 • levestyúk
 • sertés “rész” (a egy fél disznó 12 részletben)
 • bárány/birka “rész” (3 féle szatyor van: gerinc, lapocka, darált comb)
 • marha “rész” (kb. 3 kg csontos sütnivaló és 1 kg pörkölt, 1kg darált hús)

Zoliék első számú küldetése a regeneratív mezőgazdaság, amihez a közösségi gazdaság kiváló modell, hogy megélhetést biztosítson nekik. Viszont a gazdaság területe a kezdetek óta sokat nőtt és ma már lényegesen több állatot tartanak, mint amennyit a közösség „elfogyaszt”. Így néhány éve Webshop-ot is nyitottak a és termékeik a Villámpiacon keresztül is elérhetők

CSA táncoskert hús

Újdonságok – grill-doboz, virsli, húspogácsa
A fenti húscsomagokon túl, ma már sokféle feldolgozott terméket is kínálnak:

 • roppanós virsli – a tagok abszolút kedvence
 • hurka, kolbász, abált szalonna – a klasszikusok
 • grill termékek: 5-6 féle grillkolbász, grill doboz, amiben karaj, tarja és saslik is van
 • felvágott variációk, például turista, olasz, párizsi és zala is készült már

CSA Táncoskert hústermék

Ha szeretnél csatlakozni

Ha szeretnél tagként csatlakozni és összeállítani magadnak a családod fogyasztása alapján az éves rendelés, keresd Zolit telefonon a 06 70 453 7310 vagy a  lengyel.zoltan@tancoskert.hu email címen.

 


 

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás