fbpx
Bio Pipacs közöségi gazdaság

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

40 család kap tőlük friss zöldséget Szeged környékén – bemutatjuk a Bio Pipacs közösségi gazdaságát

A gazdaságokban télen sem áll meg az élet, de talán kisebb a sürgés-forgás. Ezért kerestük meg most a pusztaszeri Bio Pipacs közösségi gazdaságot. Az Arnold-család a fél hektáros területen termett biozöldségekkel több mint 40 családot lát el a környéken és Szegeden.

Nem titok, hogy gazdálkodóként van nehézség és feladat is bőven. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt egyre nehezebb termelni, és egyre nagyobb felelősséggel jár, hogy mindig legyen termény. De hatalmas hajtóerő, hogy a környezetet védve termelnek, és az is, hogy nincsenek egyedül: több mint 40 család segíti őket. “A közösségnek hála biztonságban érezzük magunkat anyagilag és piacilag is.” Így látja 2021 elején helyzetüket a Bio Pipacs Tanyát és a köréjük épült közösséget vezető Arnoldné Óré Zsuzsanna és férje, a német származású Arnold Jörg.

Fantasztikus dolog, hogy tudom, kinek az asztalára kerül a zöldségünk.

A Bio Pipacs közösségi gazdaság fogyasztói csapata jelenleg 44 családból áll, többségük szegedi, de vannak pusztaszeri, kisteleki és makói, hódmezővásárhelyi tagok is. Évente általában két közösségi eseményt rendeznek a tanyán, amikor a családok gyermekeikkel meglátogatják őket és együtt töltik a napot.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs
Batátaszedés Fotó © Bio Pipacs/Tudatos Vásárlók Egyesülete

Zsuzsa örömmel beszél a közösség erejéről: „Nagyon szeretem a közvetlen kapcsolatot a tagokkal. Amikor olyan visszajelzést kapuk, hogy ‘Hát ez a tök, megsütöttük és le kellett ülnöm, mert megtámadott az a fantasztikus íz!’ – nos, az egy csodálatos érzés!”

Piacozásból közösségépítés

Zsuzsa és Jörg útja gazdaként ismerős lehet azoknak, akik követik a Tudatos Vásárlón közösségi gazdaságokat bemutató sorozatunkat. Ők is, mint annyi társuk, a hagyományos utat járva kezdték. 2003-ban vásárolták meg tanyájukat és a turizmusból szerettek volna megélni, ami mellett önellátó gazdálkodást folytattak. Aztán gyorsan világossá vált számukra, hogy a turizmus nem hoz elég gyorsan stabil bevételt, így az önellátáson túl elkezdtek eladásra is termelni.

A szegedi biopiac és a környékbeli kisebb piacok kézenfekvő eladási pontnak tűntek, itt próbálták értékesíteni a megtermelt zöldségeiket, de hamar felismerték, hogy nem ez az ő útjuk. „Leginkább azzal küzdöttünk, hogy a piacra elvitt áru egy része a nyakunkon maradt. Azt éreztük, nem azért termeltük, hogy a végeredmény az állatok előtt landoljon. A biopiacnak méretéből adódóan kicsi volt a felvásárló képessége, a hagyományos kis piacokon pedig az árainkat nem tudtuk érvényesíteni” – mesél a kezdeti nehézségekről Zsuzsa.

Online oktatás és spárgaszezon

A váltásban az egyik első hazai ilyen gazdaság, az Évkerék Ökotanya inspirálta és segítette őket, a Tudatos Vásárlók Egyesülete pedig a közösségi gazdaságok indítását segítő képzéssel adta meg nekik a kezdő muníciót. Végül 2013-ban indították el saját közösségi gazdaságukat Bio Pipacs Zöldségközösség néven.

Zsuzsa és Jörg a mai napig ketten működtetik a gazdaságot, csak nyáron van alkalmi segítségük. Ha nagyon sok a munka, két nagyobb gyermekük is besegít. Így volt ez a tavaszi spárgaszezon idején is, amikor iskolás fiuk az online oktatás mellett reggelente segített a spárga betakarításában. A helyhiány és a homokos talajviszonyok miatt néhány zöldségnek nincs megfelelő hely a tanyán. Ezeket, például a káposztaféléket vagy az őszi és téli répát közeli társtermelők termelnek meg a Bio Pipacs Tanyának.

A közösségi mezőgazdálkodás stabilitást hozott

Ami Zsuzsáékat leginkább megfogta a közösségi mezőgazdálkodásban, az a stabilitás. „Amit megtermelünk és belerakunk a ládába, az oda is kerül, ahova szánjuk. Nincs az a bizonytalanság, mint a piacnál, ahol nem tudod, hogy amit odaviszel, abból mit fognak megvenni. Emellett nagy biztonságot ad az anyagi része is, hogy hónapról hónapra lehet kalkulálni.”

A szezon a Bio Pipacs közösségben az idén május elejétől karácsonyig tart, 33 héten keresztül heti szállítással.

A fő átadási pontjuk Szegeden a Mátyás templom udvarán van, emellett szállítanak két másik átvételi pontra Pusztaszerre, és Kistelekre is.

Ha belépünk a Bio Pipacs Tanya közösségébe, választhatunk, hogy kis vagy nagy zöldségládára fizetünk előA kis láda 1-2 fős, míg a nagy láda 3-4 fős családok ellátására alkalmas.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs
Fotó© Bio Pipacs/Tudatos Vásárlók Egyesülete

Zsuzsáék az első 1-2 évben 7 nagy ládányi zöldséget termeltek, amivel 10 családot láttak el. Ahogy az évek alatt folyamatosan fejlődtek, növelték a megtermelt zöldségek mennyiségét, és ezzel a tagok számát is. Ma már 44 családot látnak el, és egy fél hektáros területen termelnek a közösségnek.

Évi 40-50 féle zöldség az asztalon

A ládákba hetente 8-10 féle zöldség kerül, ez éves szinten 40-50 féle zöldséget jelent. Van pár aránylag állandó elem, mint a sárgarépa, zeller, burgonya, hagyma és ezeket egészítik ki a szezonális zöldségek és a fűszernövények. Egyedülálló módon Zsuzsáéknál spárga is került az áprilisi dobozokba.

Az alábbi képen egy őszi, október végi nagy zöldségláda látható, amiben a következők kerültek: cékla, burgonya, vöröshagyma, retek, zeller, sárgarépa, 2 féle paprika, édesburgonya, hokkaidó tök és saláta.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs
Októberi nagy láda Fotó© Bio Pipacs/Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ökotanya az erdő ölelésében

Zsuzsáék 10 hektáros tanyája Pusztaszer határában található, amelyen vannak legelők és erdős részek is. Maga a zöldségeskert fél hektáros, amit két kisebb, 120 m2-es fólia sátor egészít ki.  Ahogy Zsuzsa meséli:

„megpróbálunk minél természetesebben, természet közelibben termelni. Nálunk a vetésforgó nagyon fontos eleme a gazdálkodásunknak, csak 3 évente kerül ugyanarra a területre a zöldségeskertünk. Ez is úgy van osztva, hogy a fele burgonya a másik fele zöldség, és az is megfordul. Így például a burgonya 6 évente kerül ugyanarra a területre vissza, ez egy fantasztikus dolog, mert

van ideje regenerálódni a talajéletnek, amit a zöldségek ízén is érezni lehet.”

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs
Fotó © Bio Pipacs/Tudatos Vásárlók Egyesülete

Zsuzsa és Jörg állatokat is tart: van lovuk, szamaruk, két mangalicájuk és húsz birkájuk, ők biztosítják a tápanyag utánpótlást, a trágyázást a gazdaságban. Emellett saját részre szárnyasokat is tartanak. A tanyán a lakóépülete mellett egy régi, 60m2-es parasztház is áll, ez a vendégházuk: 4-5 fő befogadására alkalmas, főzési és étkezési lehetőséggel a külön álló nyári konyhában.

közösségi mezőgazdaság Bio Pipacs
Fotó © Bio Pipacs/Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ha szeretnél csatlakozni

Ha szeretnél csatlakozni, keresd Zsuzsát a pipacs.tanya(kukac)hotmail.com email címen. A szezon május elején indul majd, de már most jelezheted, ha csatlakoznál!


ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás