fbpx
CSA Napfonat Tamás

„Élvezem, hogy minden elfogy itt helyben”

Barcsik Tamás építészből lett kertész, aki eleinte néhány Balaton-felvidéki étterem tulajdonosával társulva termelt bébi zöldségeket. Ma már kizárólag családoknak szállít, és hatalmas a kereslet közösségi gazdasága, a Barnagi Napfonat Kert színpompás zöldségeire, ami, mint kiderült „kemény valuta” is a környéken.

Név: Barcsik Tamás – Barnagi Napfonat Kert
Kedvenc évszakod? A nyár, mert van paradicsom, amit máskor nem eszek.
Miben vagytok jók? Változatosságban és rugalmasságban.
Miért szereted csinálni? Nagy szabadságot ad, hogy a saját főnököm lehetek, szeretem a tőle elválaszthatatlan kreativitást és van finom paradicsom 🙂 
Mi a legnagyobb kihívásotok?
A növekedés, amit a területméret miatt nem tudunk megugrani.
Mi a tagok kedvence? A répa, a koktélparadicsom és a saláta.
Mi a te abszolút kedvenced? Hát a paradicsom!
Kipróbáltál valami újat idén? Nem most próbáltuk ki először, de most sikerül a gumós zeller!
Ha lenne 5 millió forintod, amit a gazdaságra költhetnél, mit csinálnál? A munkakörülményeket javítanám belőle a gazdaságban.

CSA Napfonat Kert gazdaság

A balkonkertészettől a Balaton-felvidéki fine dining éttermekig

Barcsik Tamás Budapesten élt, és bő 10 évig építészként dolgozott. Lakása erkélyén kezdett el paradicsomot nevelni, ami annyira megtetszett neki, hogy fejébe vette: közösségi kertet fog tervezni. Sajnos ez meghiúsult, de hogy kipróbálja magát és a kertészkedést, az építész szakmát feladva Angliába ment, és gazdaságokban önkénteskedett.

Hazatérve a budaörsi Kíváncsi Kertben dolgozott, ahol éttermeknek termesztettek zöldségeket. Szeretett volna saját kertet, így keveredett a Balaton-felvidékre, ahol éppen felfutóban voltak a fine dining éttermek. Üzlettársaival ezután hozták létre a Barnagi Kertet, amit Tamás vezetett és bébi zöldségeket, ehető virágokat szállítottak közeli éttermeknek.

CSA Napfonat fűszer

A kezdeti lendület után az éttermi rendelések csökkenni kezdtek, így váltottak, és környékbeli családoknak is kezdtek szállítani. Tamás – mint annyi más hazai közösségi gazda – 2015-ben vett részt képzésünkön a közösségi mezőgazdálkodásról, megtetszett neki a modell, amire fokozatosan álltak át.

2019-óta közösségi gazdaságként működtetik a kertet, amit 2022-ben Tamás átvett és immár egyedül viszi, Barnagi Napfonat Kert néven.

A közösségi mezőgazdálkodás a termelő és fogyasztó személyes együttműködése. A gazdálkodással járó kockázatokat, annak felelősségét és a gazdálkodás gyümölcseit is megosztják.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

CSA Napfonat gazdaság

Barnag, Veszprém és Balatonfüred

Tamáséknál májustól decemberig tart a szezon és 80 családot látnak el. A tagok kis és nagy részesedésre tudnak előfizetni, illetve választhatnak 2 hetes kisdobozt is, ekkor csak minden második héten kapnak zöldséget.

Az átadások Veszprémben és Balatonfüreden vannak, de vannak tagok Barnagon is. A 80 tagból 50 veszprémi, a 2022-ben indult balatonfüredi átadási pontra 10-en járnak és 20 család a gazdaságban veszi át a zöldségeket.

A rendszerük kicsit rugalmasabb, mint a többi hazai közösségi gazdaságé. A tagok nem köteleződnek el hivatalosan egész szezonra, egy hónapra előre fizetnek elő, de a többség így is egész szezonban Tamásékkal van.

CSA Napfonat csapat gazda

Színpompa a zöldségeskertben

A Barnagi Napfonat Kert a Veszprém megyei Barnagon található, egy 100 lelkes kis községben. 4500 m2-en folyik a zöldségtermesztés, és a területet Tamás korábbi partnereitől bérli, illetve egy részét kölcsön kapta művelésre barátoktól. Jelenleg hárman, látják el a kerttel és a kiszállítással kapcsolatos feladatokat, párjával, Horváth Csillával és munkatársával, Hanák Milánnal és van néhány barát, aki alkalomszerűen besegít, zöldségért cserébe.

 • Egy szezonban 30-40 féle zöldség és 12 féle fűszernövény terem a kertben.
 • Ez hetente 6-10 féle zöldséget és 2-3 fűszernövényt jelent.
 • Tavasszal inkább a zöld levelesek vannak túlsúlyban, nyáron gazdagabbak a dobozok és többféle zöldség kerül a csomagokba.
 • Az átlagos közösségi gazdaságokhoz képest több a színes zöldségfajta, van patisszonból, cukkiniből, répából és mángoldból is többféle színvariáns.

Beszélgetésünkkor az aktuális heti dobozban épp a következők vannak: cukkini, patisszon, mángold, saláta, koktélparadicsom, kígyóuborka, újfokhagyma, újhagyma, újkrumpli, cékla, paprika vagy padlizsán (választható), és a fűszernövények, petrezselyem és bazsalikom.

CSA Napfonat zöldség

„Élvezem, hogy minden elfogy itt helyben”

A Barnagi Kertnek ez a negyedik szezonja, ebben az értékesítési formában. Amikor ennek kapcsán Tamást arról kérdezzük, hogy mit szeret ebben a modellben, a közösséget emeli ki: „Jó érzés, hogy a helyi közösséget szolgálhatom, hogy a munkámmal hozzájárulok a közösséghez. Itt helyben is van több tagunk, pedig alig nagyobb a község mint 100 fő.” A másik pozitívum Tamás számára a közösségi mezőgazdálkodásban, hogy nem keletkezik fölösleg: „Szeretem, hogy amit megtermelünk, az mind elfogy. Korábban sokszor előfordult, hogy a séfek megrendelték a zöldségeket és mire kivittem volna, már nem volt rá szükségük, és kereshettem gyorsan új vevőt.”

A beszélgetés alatt az is kiderül, hogy a hatalmas az érdeklődés és hosszú a várólista. A helyi közösségben „kemény valuta” a barnagi zöldség: „Bármire be tudom cserélni, voltunk már vitorlázni, bort kóstolni, étteremben, cseréltem munkára, volt, aki zsákot varrt nekünk cukkini szedéshez zöldségért cserébe. Nagy igény van rá, és jó érzés, hogy amit csinálok, annak van értelme és a többiek is így értékelik”meséli nevetve Tamás.

CSA Napfonat ágyások

Tervek

Azért kihívás is akad bőven, egyrészt sokrétűek a feladatok, hiszen a kerti munkákon túl Tamás irányítja a munkatársakat, intézi a beszerzést, szállítást, a fejlesztéseket és az adminisztrációt is.

Tamás szeretné a tagságot 120 fősre növelni, de a jelenlegi kert mérete és adottságai ezt nem teszik lehetővé. Ezért szeretne vásárolni a környéken egy nagyobb területet épületekkel. Ha ezt meg tudná lépni, tudná gépesíteni a kerti folyamatok egy részét, és a szükséges munkaerőt is egyszerűbb lenne bevonnia, mert érdeklődők vannak, akik szívesen dolgoznának vele, de a szállást jelenleg nem tudják megoldani.

Ha szeretnél csatlakozni

A közösségi gazdaságokhoz tavasszal lehet csatlakozni. Addig is, iratkozz fel a várólistára, Tamás elérhetőségeit aktuális listánkon itt találod.


A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás