fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Családi Nap a Közösségi Mezőgazdálkodásról

| Tudatos Vásárló

Közösségi mezőgazdálkodás családi nap

Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a Tudatos Vásárlók családi napján! Előadásokkal, beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk mindenkit február 18-án!

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a termést egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, hús) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

CSA Pallagvölgyi gazdák

Február végén ünnepeljük a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél idén is egy családi napon népszerűsítjük a közösségi mezőgazdálkodást, bemutatjuk azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak pedig, akik már tagok egy ilyen gazdaságban, lehetőséget teremtünk a találkozásra és a tapasztalatcserére.

MIKOR?

2023 február 18-án, 12:30 és 18:00 óra között.
(Érkezés 12:00-től)

HOL?

CEU (Közép-európai Egyetem) 5. ker. Budapest Nádor u. 15.

Kérjük, ha teheted, gyere tömegközlekedéssel. A helyszín 5-10 perc sétára van a 2 villamostól, a Deák téri metró- és villamosmegállóktól.

CSA TerápiásKert kriszta gazda

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

PROGRAM

A program első része szakmai érdeklődőknek szól, 12:30 – 15:00 között, utána pedig a  szeretettel várjuk a szélesebb közönséget, családokat.

Szakmai program – előadó

Elsősorban gazdáknak, érdeklődő gazdáknak, közösségi gazdaságok segítőinek

 • 12:30-12:40 A szakmai program ismertetése
 • 12:40-13:20 Mit várunk 2023-tól? – A közösségi gazdaságok pénzügyei
  Dr. Havran Dániel – Egyetemi Docens, Pénzügyi Intézet, Corvinus Egyetem
 • 13:20- 14:05 A közösségi gazdaságok aktuális kihívásai – kerekasztal beszélgetés
  Akikkel beszélgetünk: Pető Áron a Biokert Szigetmonostor közösségi gazdája, Dr.Csurgó Bernadett a Társadalomtudományi Kutatóközpont-Szociológiai Intézetének kutatója, és Rostás Márta a Magösvölgy Ökológiai Gazdaság pénzügyi segítő munkatársa.
 • 14:05- 14:35 Beszélgetésk kisebb csoportokban
  1) Mi az ami segítené a közösségi gazdaságok még jobb pénzügyi tervezését?
  2) Mi a három legfontosabb kihívás amivel foglalkoznunk kell 2023-ban?
  3) Mitől más a közösségi gazdaság a többi modellnél? (beszélgetés érdeklődőkkel)
 • 14:35- 14:50 A szakmai programrész zárása

15:00 h-tól a programok két helyszínen futnak majd párhuzamosan:

Aula – közösségi tér

 • 15:00-18:00 Hazai közösségi gazdaságok bemutatkozása
  Akikkel személyesen is találkozhattok: Biokert Szigetmonostor, Birs Közösség, Dunaszigeti ZöldségközösségEzerjó Farm és Vendégház, Kakuk Élőkert, MagosVölgyÖkokeszi Kisdomb, Nádland Farm, Pallagvölgyi Biokert, Szandaszögi Ökokertészet, TerápiáskertTáncoskert,  TápiódobozZöldAlmárium
 • 15:00 – 17:30 Ismerd meg a gazdát! – nyomozós játék felnőtteknek
 • 15:00 – 18:00 Tanácsadás érdeklődő gazdáknak tapasztalt közösségi gazdától
 • 15:00 – 18:00 Magcsere a Magház szervezésében
  Ha szeretnél részt venni a magcserén, töltsd le a tudnivalókat innen 
 • 15:00 -17:00 Vidd magaddal! kreatívkodás felnőtteknek és gyerekeknek
  • Hozz magaddal üres mini befőttes üveget.
   • fűszersó készítés
   • téli teakeverék készítés
 • 15:00 – 17:30 Kreatív gyerekprogramok (Kérjük, vedd figyelembe, hogy gyerekfelügyeletet nem tudunk vállalni.)
  • A Messzelátó Egyesület foglalkozásán kikelő maglabdákat, érméket készíthettek majd papírhulladékból. Ezeket növényi festékkel meg is festhetitek, ajándéknak is kitűnő, és elültetve virágok és fűszernövények kelnek majd ki belőlük.
  • Huzián Zsófi a Meseszín Műhelytől a kisebbeket várja majd. Zsófi segítségével saját hozott pólót, vászonszütyőt is festhetsz, stenclizhetsz. Mi is készülünk stenclizhető vászonzsákkal, amelyek a regisztrációnál megvásárolhatók, ezzel is támogatod a rendezvényünket.
  • Inspirál cirkuszközpont foglalkozásán a zsonglőrködést próbálhatják ki kicsit és nagyok különböző eszközökkel pl. virágbot, diaboló, tányér.
 • 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek

CSA gazda Szilvi

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

Előadó

ÉTKEZÉS

A büfét batyus alapon szervezzük, így arra kérünk, hogy hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd teával és kávéval az eseményre.

TÁMOGATÓ JEGY

Az eseményen való részvétel ingyenes, de mivel nagyon hasznos tudást nyújt a témában, és izgalmas programot az egész családnak, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal, melynek javasolt összege 2.000 Ft, vagy 3.000 Ft vagy 5.000 Ft. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni. A befolyt adományt közösségi mezőgazdálkodás programunk finanszírozására használjuk fel.

családi nap adomány

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keresd Mayer Barbarát a mayerbarbara.tve@gmail.com címen.


ofof NKA logo

visegrad found

A rendezvény az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült az #OurFoodOurFuture projekt keretében. Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásaiból. Az Alap küldetése a fenntartható regionális együttműködés előmozdítása Közép-Európában. Emellett a programok lebonyolítását a Nemzeti Kultúrális Alap is támogatja.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok