fbpx
Közösségi mezőgazdálkodás családi nap

| Tudatos Vásárló

Családi Nap a Közösségi Mezőgazdálkodásról

Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a Tudatos Vásárlók családi napján! Előadásokkal, beszélgetésekkel, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk mindenkit február 18-án!

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a termést egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, hús) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

CSA Pallagvölgyi gazdák

Február végén ünnepeljük a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél idén is egy családi napon népszerűsítjük a közösségi mezőgazdálkodást, bemutatjuk azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak pedig, akik már tagok egy ilyen gazdaságban, lehetőséget teremtünk a találkozásra és a tapasztalatcserére.

MIKOR?

2023 február 18-án, 12:30 és 18:00 óra között.
(Érkezés 12:00-től)

HOL?

CEU (Közép-európai Egyetem) 5. ker. Budapest Nádor u. 15.

Kérjük, ha teheted, gyere tömegközlekedéssel. A helyszín 5-10 perc sétára van a 2 villamostól, a Deák téri metró- és villamosmegállóktól.

CSA TerápiásKert kriszta gazda

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

PROGRAM

A program első része szakmai érdeklődőknek szól, 12:30 – 15:00 között, utána pedig a  szeretettel várjuk a szélesebb közönséget, családokat.

Szakmai program – előadó

Elsősorban gazdáknak, érdeklődő gazdáknak, közösségi gazdaságok segítőinek

 • 12:30-12:40 A szakmai program ismertetése
 • 12:40-13:20 Mit várunk 2023-tól? – A közösségi gazdaságok pénzügyei
  Dr. Havran Dániel – Egyetemi Docens, Pénzügyi Intézet, Corvinus Egyetem
 • 13:20- 14:05 A közösségi gazdaságok aktuális kihívásai – kerekasztal beszélgetés
  Akikkel beszélgetünk: Pető Áron a Biokert Szigetmonostor közösségi gazdája, Dr.Csurgó Bernadett a Társadalomtudományi Kutatóközpont-Szociológiai Intézetének kutatója, és Rostás Márta a Magösvölgy Ökológiai Gazdaság pénzügyi segítő munkatársa.
 • 14:05- 14:35 Beszélgetésk kisebb csoportokban
  1) Mi az ami segítené a közösségi gazdaságok még jobb pénzügyi tervezését?
  2) Mi a három legfontosabb kihívás amivel foglalkoznunk kell 2023-ban?
  3) Mitől más a közösségi gazdaság a többi modellnél? (beszélgetés érdeklődőkkel)
 • 14:35- 14:50 A szakmai programrész zárása

15:00 h-tól a programok két helyszínen futnak majd párhuzamosan:

Aula – közösségi tér

 • 15:00-18:00 Hazai közösségi gazdaságok bemutatkozása
  Akikkel személyesen is találkozhattok: Biokert Szigetmonostor, Birs Közösség, Dunaszigeti ZöldségközösségEzerjó Farm és Vendégház, Kakuk Élőkert, MagosVölgyÖkokeszi Kisdomb, Nádland Farm, Pallagvölgyi Biokert, Szandaszögi Ökokertészet, TerápiáskertTáncoskert,  TápiódobozZöldAlmárium
 • 15:00 – 17:30 Ismerd meg a gazdát! – nyomozós játék felnőtteknek
 • 15:00 – 18:00 Tanácsadás érdeklődő gazdáknak tapasztalt közösségi gazdától
 • 15:00 – 18:00 Magcsere a Magház szervezésében
  Ha szeretnél részt venni a magcserén, töltsd le a tudnivalókat innen 
 • 15:00 -17:00 Vidd magaddal! kreatívkodás felnőtteknek és gyerekeknek
  • Hozz magaddal üres mini befőttes üveget.
   • fűszersó készítés
   • téli teakeverék készítés
 • 15:00 – 17:30 Kreatív gyerekprogramok (Kérjük, vedd figyelembe, hogy gyerekfelügyeletet nem tudunk vállalni.)
  • A Messzelátó Egyesület foglalkozásán kikelő maglabdákat, érméket készíthettek majd papírhulladékból. Ezeket növényi festékkel meg is festhetitek, ajándéknak is kitűnő, és elültetve virágok és fűszernövények kelnek majd ki belőlük.
  • Huzián Zsófi a Meseszín Műhelytől a kisebbeket várja majd. Zsófi segítségével saját hozott pólót, vászonszütyőt is festhetsz, stenclizhetsz. Mi is készülünk stenclizhető vászonzsákkal, amelyek a regisztrációnál megvásárolhatók, ezzel is támogatod a rendezvényünket.
  • Inspirál cirkuszközpont foglalkozásán a zsonglőrködést próbálhatják ki kicsit és nagyok különböző eszközökkel pl. virágbot, diaboló, tányér.
 • 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek

CSA gazda Szilvi

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

Előadó

ÉTKEZÉS

A büfét batyus alapon szervezzük, így arra kérünk, hogy hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd teával és kávéval az eseményre.

TÁMOGATÓ JEGY

Az eseményen való részvétel ingyenes, de mivel nagyon hasznos tudást nyújt a témában, és izgalmas programot az egész családnak, arra kérünk, ha megteheted, támogasd munkánkat adománnyal, melynek javasolt összege 2.000 Ft, vagy 3.000 Ft vagy 5.000 Ft. Ezt a helyszínen tudjátok majd befizetni. A befolyt adományt közösségi mezőgazdálkodás programunk finanszírozására használjuk fel.

családi nap adomány

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keresd Mayer Barbarát a mayerbarbara.tve@gmail.com címen.


ofof NKA logo

visegrad found

A rendezvény az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült az #OurFoodOurFuture projekt keretében. Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásaiból. Az Alap küldetése a fenntartható regionális együttműködés előmozdítása Közép-Európában. Emellett a programok lebonyolítását a Nemzeti Kultúrális Alap is támogatja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás