fbpx

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

A föld illata dobozban – 34 családnak szállít zöldséget a TápióDoboz

A földdel való intenzív kapcsolat Vörös Gabit szinte predesztinálta arra, hogy gazdálkodjon. A TápióDoboz fix áras dobozrendszer, amit általában egy fél vagy egy teljes szezonon át rendelhetünk meg tavasztól ősz végéig. Gazdájával a kezdetekről és jövőről beszélgettünk.

„Imádom a föld illatát, imádom nézni a virágzó fákat, a növekvő zöldségeket, a pirosló málnát. Mindig is gazdálkodni akartam. Vidéken nőttem fel, a kert, a gazdálkodás, a lekvárfőzés, befőttkészítés életem szerves volt. Felnőttként is mindig erre vágytam, és arra, hogy a saját, frissen szedett zöldségeim, gyümölcseim más embereknek is örömet okozzanak” – vallja Vörös Gabi, a TápióDoboz dobozrendszer gazdája.

Ezek után nem volt meglepő, hogy az agrárdiplomái átvétele után nem a számítógép elé ült le. Üzlettársával 3 hektár földet vettek Pest megye dél-keleti szélén, Nagykáta és Szentmártonkáta között, ahová gyümölcsöst telepítettek. A gyümölcsfák közeiben szépen lassan megjelentek a zöldségek is, majd a föld lassanként bővült, egészen 7 hektárig.

Mindkét félnek előnyös

A zöldségdobozhoz az inspirációt a szegedi Évkerék Ökotanya adta, Gabi emlékszik, mennyit nézegette anno az ökogazdaság oldalát mielőtt megfogalmazódott benne, hogy ezzel kellene foglalkozni.

A TápióDoboz 2014-ben indult, kezdetben főleg az ismerősök körében lett népszerű, de szépen lassan bővült a kör. „Eredetileg CSA-rendszert szerettem volna megvalósítani, de mivel mi mással is foglalkozunk, nehéz lett volna kivitelezni. Így maradt egy egyszerű, fix áras doboz, amit általában egy fél vagy egy teljes szezonra szoktak megrendelni, tavasztól ősz végéig” – meséli Gabi.

A rendszer minkét félnek előnyös: a hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztosabb megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak heti rendszerességgel.

közösségi mezőgazdálkodás különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes tapasztalatra tekintenek vissza, de ma már számos magyar példát is találni: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.

Mivel környezetkímélő technológiát alkalmaznak, a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak, csökken a környezetterhelésük is a rövid szállítás és a csomagolás mellőzése révén. Ezek a rendszerek egyúttal támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, erősítik a lokális gazdaságot, és segítik a vidéki térség fennmaradását.

Gyümölcsöt is adnak, ami ritkaság

A közösségi gazdálkodási modell alapján működő zöldségdobozok között szinte kuriózumnak számítanak azok, ahol gyümölcsök is kerülnek a heti zöldségadag mellé. A gyümölcsösnek hála Gabiéknál őszibarackot, körtét, szilvát, kajszibarackot, almát, mogyorót és diót is rejtenek a dobozok. Ezeken felül most ősszel kezdik a ribizli, málna, szeder telepítését, csemegeszőlő pedig már most is van a tanyáról.

Merthogy Gabi és a férje kisfiukkal Nagykáta és Jászberény között élnek egy tanyán, körülbelül 8 km-re a gazdaságtól. Mióta elkezdték a zöldségdobozos rendszert, más értékesítési formát nem is használnak, egy-két időszakos éttermi megrendelést kivéve. Ha nem is tud még egy jó átlagos fizetést kitermelni belőle, biztosabb bevételi forrást jelent a piacozásánál.

Zöldség-gyümölcs kétféle méretben

A TápióDoboznak jelenleg 34 tagja van, akik csütörtökönként jutnak hozzá a heti zöldség-gyümölcsadaghoz valamelyik átvevő ponton. Az elosztás nem kis logisztikát kíván a gazdától, hiszen a dobozok többségét kiszállítják Gyömrőn, Mendén és egész Budapesten. Emellett a Nyugati téren van egy átvevőhelyük, de oda a tagok töredéke kéri csak a heti dobozt.

Garayné Kovács Kata szinte a kezdetek óta tag Gabiéknál: „Teljesen véletlenül bukkantam rájuk négy évvel ezelőtt, amikor az egészséges életmóddal kapcsolatos információkat kerestem – amiatt ma is nagyon hálás vagyok. Tetszett, hogy nemcsak a termékeket mutatták be, hanem a belőle elkészíthető ételeket is. A csomag bőséges, változatos, gyümölcsöt, esetleg szörpöt, befőttet, fűszernövényt is tartalmaz. A kedvencem mindig az a zöldség, ami újdonságnak számít nekünk. Ilyen volt például a mángold és a csicsóka.”

Hol, mit, mennyiért?

A dobozok kétféle méretben választhatók. Mindkettőben 8-10 féle zöldség található, de eltérő mennyiségben. A kis dobozért 4000, a nagy dobozért 6000 forintot kérnek. A méretbeli különbséget a vevők igényei szülték, hiszen egy családnak nagyobb adag szükséges, mint egy párnak, vagy annak, aki egyedül vág bele. Jelentkezni levélben vagy a Facebook-oldalon lehet, szerződés nélkül pedig egy hónapig lehet kipróbálni, megfelel-e a várakozásnak. Van olyan, hogy nem, mert a vevő másra gondolt, vagy nem tudja elhasználni a zöldségeket. Nem mindenki szokott hozzá ennyi zöldség feldolgozásához, ez természetes.

A nagy kihívás: brokkoli, articsóka, édeskömény

A terv, hogy a jelenlegi létszámot legalább 50 főre bővítsék, akkor már úgy tudna működni a dobozrendszer, hogy biztos megélhetést biztosít a gazdának.

Ahogy a többi gazdánál is, a TápióDoboz számára is a szezon eleje, a tavasz a kritikus, amikor főleg retek és különböző salátaféléket kapnak a megrendelők.

„Aki ezt az időszakot kibírja, az már általában velünk marad. Késő tavasszal és nyáron aztán eléggé beindul minden, nincs ok a panaszra” – meséli Gabi a tapasztalatokról. A zöldségek között bizony akadnak olyan fajták, amik kifognak a termelőn. Ilyen volt 2018-ban a brokkoli, az articsóka és az édeskömény, de Gabi azt mondja, nem adja fel.

Vegyszermentes, biztonságos

„Termékeink nem minősített biotermékek, de az általunk termesztett zöldségféléket, gyümölcsöket, gyógy- és fűszernövényeket garantáltan nem kezeljük semmiféle növényvédő szerrel, mesterséges tápanyaggal, termésnövelővel, érésgyorsítóval. A termést frissen, a szállítást megelőző, illetve aznap szedjük le” – magyarázza, majd hozzáteszi, komolyan elgondolkozott azon, hogy megszerzi a bio minősítést, hiszen már most is eszerint gazdálkodik. A kérdés mindössze az, hogy a konvencionális virágkertészet mellett, amivel szintén foglalkoznak, hogyan működhet hivatalosan a biogazdaság.

Izgalmas receptek is kerülnek a „dobozba”

A dobozt november közepéig szállítják, télen leállnak és áprilisban indulnak újra. Ekkor osztják szét a vermelt gyökérzöldségeket, és jönnek a saláták, spenót, retek. Az őszi dobozokba gyakran kerül Gabi által eltett lecsó, savanyúság, paradicsom vagy szörp. A közösségépítésre már kevés ideje marad, de azért rendszeresen szerveznek közös főzést, lovaskocsis gazdaságlátogatást, ahol a tagok találkozhatnak, és közelről is megismerhetik a helyet, ahonnan a termények származnak.

Színes paradicsomok, többféle sütőtök, színes céklák, retkek, bíborszínű répák és csíkos, fehér padlizsánok jelentik a különlegességet a tavaszi izgalmas salátákon felül. Mivel nehéz mindig kitalálni, mi készüljön a zöldségekből, Gabi hetente megoszt egy-egy általa kipróbált receptet, amitől garantáltan megjön az ember kedve a főzéshez. Csak rá kell nézni ezekre a képekre, és az ember rögtön a csatlakozáson gondolkodik!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás