fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Virágosélet – zöldségközösség a szőlőhegyen

Fóris Anna és Ödön Pátkán él 3 gyermekével. 40 családot látnak el zöldséggel, gyümölccsel, gombával, fűszernövényekkel Székesfehérvár vonzáskörzetében. A közösségi mezőgazdálkodás meghozta számukra azt a bizalmi kapcsolatot a vásárlókkal, amire mindig is vágytak: látni a megelégedést az emberek arcán, amikor átveszik a dobozt – megfizethetetlen.

közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A piac nem az ő műfajuk

A fiatal pár a középiskolában ismerkedett meg, majd Anna biokertésznek, Ödön pedig földmérőnek tanult az egyetemen. Anna már az egyetemi évek alatt is foglalkozott gyógynövényekkel és zöldségtermesztéssel, és a termékeit piacon értékesítette, de érezte, ez nem az ő műfaja: „Egyszer emlékszem, salátát vittem a piacra, gyönyörű jégsalátáink voltak, és egyetlenegy darabot nem tudtam eladni. Nagyon mérges voltam, ráadásul biciklivel mentem, több mint 25 km-t tekertem és fél napot álltam ott, teljesen hasztalanul. Már akkor mondtam Ödönnek, hogy én ezt így nem fogom csinálni.

2009-ben végeztek az egyetemen, egy darabig önkénteskedtek hazai gazdaságokban, majd egy német biogazdaságban dolgoztak. Ott találkoztak először a közösségi mezőgazdasággal, ami nagyon megtetszett nekik. 2011-ben vettek egy kis házat Pátkán, és munka mellett elkezdtek zöldségeket termeszteni, amit eleinte ismerőseiknek értékesítettek. A következő 1-2 évben megnőtt az érdeklődés, de mivel egyedi megrendelés alapján szállítottak, ez egyre időigényesebb lett. Ekkor jött az ötlet, hogy a német példa alapján egységdobozokat készítsenek. Anna épp ekkor találkozott egy véletlen folytán a hazai közösségi gazdákkal, és a találkozó megadta a végső lökést az induláshoz.

Ha szeretnél vegyszermentes, hazai zöldséget, gyümölcsöt vagy szabadtartásos állati terméket enni, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz! Így ismert forrásból jó minőségű friss termékekhez juthatsz, támogatod a termelőt és még egy közösség részévé is válsz.

Itt a lista a gazdaságokról, ahol lehet csatlakozni

Álmuk egy önellátó gazdaság kialakítása volt, ahol mindent meg tudnak termelni maguknak, és a felesleget eladják. Erre kerestek egy jól működő értékesítési formát, amit a közösségi mezőgazdaságban találták meg – így jött létre 2014-ben a Virágosélet Zöldségközösség. 13 taggal indultak, ma pedig már 40 családot látnak el, és elmondhatják, hogy zöldségben, tojásban húsban önellátók, és a legtöbb gyümölcsöt is maguk termesztik.

Már a kezdetektől az volt a céljuk, hogy a gazdaság szépen lassan fő foglalkozásukká váljon, és ez is sikerült. Eleinte Anna dolgozott a gazdaságban, Ödön munka mellett segített be, de az idei évtől már ő is teljes idejét a gazdaságnak szenteli.

Rebarbara, sütőtök, rukkola

Három dobozméretük van: baba-, kicsi- és nagydoboz. Ezeket két helyen: a székesfehérvári Magyarok Nagyasszonya Plébánia udvarán vagy a pátkai gazdaságban vehetik át. A tagok többsége székesfehérvári, de van tagjaik Nadapról, Velencéről, Vértesboglárról, Agárdról, Pákozdról és Sukoróról is.

A szezon májustól október végéig tart, a több mint 40 féle zöldség mellett a dobozokba kerül szamóca, kajszibarack, fűszernövény, levendula és az idei ősztől már gomba is. Emellett néha aszalványok vagy késztermékek is gazdagítják a kosarakat. A fenti képen az egyik októberi nagydoboz tartalma látható, amibe póréhagyma, rebarbara, sütőtök, retek, sóska, rukkola, többféle paprika és paradicsom is került.

A gazdaság Pátka külterületén, Vargahegyen található, közel 1 hektáros területen. Ennek közel harmadán gyümölcsöt, egy nagyobb területen zöldséget, illetve takarmánynövényeket termesztenek. A fennmaradó részekre levendulát, szamócát és tuskós gombát is telepítettek, és saját részre állatokat is tartanak. A gazdaság teljesen vegyszermentes, de ökominősítéssel nem rendelkezik – Annáék úgy érzik, a tagok nem is igénylik, megbíznak bennük.

Most jó úgy, ahogy van

Adná magát a kérdés, hogy ha ilyen jól megy, miért ne bővülnének tovább. Ödönék azonban úgy érzik, megtalálták azt a méretet, amit még egyensúlyban tudnak tartani. „Nekünk ez egy olyan életforma, amit mi választottunk, és ügyesen kell szervezni, hogy a gyerekek is boldogak legyenek és mi is. Talán ez a legnagyobb kihívás benne: hogy a családot hogyan tudjuk a gazdasággal összehangolni” – mondja Anna. Ezért aztán jelenleg nem tervezik növelni a tagságot, beálltak a 40 család körüli méretre, amely elegendő bevételt termel számukra, és jut elég idő a gyerekekre is.

Főzés, faültetés – személyes kapcsolat a közösséggel

Anna és Ödön 40 családot lát el, akiknek minden évben szerveznek közösségi alkalmakat. Ezek többnyire önkénteskedéssel és közös főzéssel egybekötött alkalmak, amiket előre meghirdetnek, ha nagyobb munkaigényű feladat előtt állnak. A következő ilyen eseményen például gyümölcsfákat fognak ültetni.

Anna a munkában a legjobban a dobozok összeállítását szereti: „Aaikor látom, hogy mennyire nagyon színes egy doboz és milyen sokféle van benne, akkor elképzelem, hogy vajon melyik tagunk mit főzhet belőle, és vajon ki melyik zöldségnek fog örülni, ki mit fog elcserélni”. A piacozásnál hiányzott neki ez a személyes kapcsolat, ott nem ismerte a vásárlókat, nem tudta ki vásárol tőle. „A megelégedést nagyon szeretem az emberek arcán, amikor átveszik a doboz, annak nagyon tudok örülni. Vagy amikor emailt kapok anyukáktól, hogy ezen nőtt fel a kicsi egész hozzátáplálás alatt, és hogy mennyire örülnek ennek a lehetőségnek” – mondja.

Ha szeretnél csatlakozni

Keresd Annát és Ödönt a viragoseletzoldsegkozosseg@gmail.com email címen. Rendszeresen szerveznek nyílt átadásokat, amikor az érdeklődőkkel személyesen is tudnak velük találkozni. Itt bemutatják Nektek, hogyan működik az átadás, mekkorák és milyenek a dobozok.

A Virágoséletnél jelenleg várólista van, de érdemes felvenni velük a kapcsolatot, mert minden évben felszabadul néhány hely, amire le lehet csapni.

Képek: Virágosélet Zöldségközösség

Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült. A SolidBase projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás