E-számok

 

Cikkek

A guar gumi és a kozmetikumok

A nyár riadalmat kiváltó eseménye volt a dioxinnal szennyezett guar gumi botrány – élelmiszerek tucatjait vizsgálták azóta meg. De mi a helyzet a kozmetikumokkal?

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Amit az E-számokról tudnod kell

Minden E-szám káros az egészségre, nem minden adalékanyagnak van E-száma, a bio termékekben nincs adalékanyag. Csak néhány az E-számokkal kapcsolatos tévhitek közül ... és a tények. 

Az élelmiszerekben lévő vegyszerektől félünk leginkább

Az Eurobarométer új felmérése szerint az európaiakat jobban aggasztja az élelmiszerek vegyi szennyezettsége, mint a bakteriális szennyezés vagy az egészségügyi és táplálkozástani kérdések.

Betegséget okoznak az élelmiszeradalékok?

Az adalékanyagokat nemritkán teszik felelőssé egyes betegségek kialakulásáért. Rák, hiperaktivitás, kínai étterem szindróma – mi áll ezek mögött?

Brit tanulmány egyes élelmiszer-színezékek és a hiperaktivitás kapcsolatáról

A Southampton Egyetem kutatói most megjelent tanulmányban arról számolnak be, hogy bizonyos mesterséges élelmiszerszínezékek és a tartósítószernek minősülő nátrium-benzoát együttes fogyasztása összefüggésbe hozható az egyre gyakoribb gyermekkori hiperaktivitás , illetve hiperkinetikus zavar kialakulásával.

Cola Light

A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél: idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

E-szám Kereső mobilon

A Tudatos Vásárlók Egyesülete élelmiszer-vásárlást segítő mobilalkalmazást tesz közzé, amely az élelmiszeradalékok, más néven E-számok közötti tájékozódást segíti. Az okostelefon applikáció Android és IOS rendszerű okostelefonokon is használható, a tartalom magyar és francia nyelven is elérhető.

 

Élelmiszer-adalékanyagok és újraértékelésük az EU-ban

Az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó Uniós jogszabályok azon az elven alapulnak, hogy csak azon adalékanyagok használatát engedélyezik, amelyek átmentek egy teljes körű biztonsági értékelésen.

Géntechnológia és élelmiszeradalékok

Az adalékanyagok előállítása során szerepet kap a géntechnika is. Egyes esetekben az alapanyag genetikailag módosított növény, de az is előfordul, hogy genetikailag módosított mikroorganizmusokkal termeltetnek egyes élelmiszeradalékokat.

Gyümölcs- és zöldségaromák a táplálkozásban

Az emberiség ősidők óta törekszik arra, hogy ételeit ízesebbé, fogyaszthatóbbá tegye: kezdetben ezt az ételek sütésével, füstölésével, sózásával, valamint édesítésével oldották meg. A sütésnél és a füstölésnél olyan aromaanyagok keletkeznek, melyeket az élelmiszeripar ma is használ.

Hízlal a light?

Egyre több light itallal és élelmiszerrel találkozunk a boltok polcain. De vajon mit fed a „light” szó, és mi a hatása az ilyen termékek fogyasztásának?

Jelek, címkék, védjegyek – elkészült a Tudatos Vásárló címkeadatbázis

Az elmúlt évtizedekben nőtt azok száma, akik fogyasztói döntéseiket fokozott környezeti, társadalmi és etikai tudatossággal hozzák meg. A fenntartható fogyasztás, a tudatosságon alapuló vásárlást a megfelelő információk hiányában sokszor nehéz meghozni. Ehhez nyújt segítséget a Tudatos Vásárló címkeadatbázisa.

 

Jófej hely: Pékműhely

Aki ide belép, szemtanúja lehet a kenyér születésének (is) a dagasztástól, a kelesztésen át a készre sütésig. És ha nem sietős a dolga, egy kávéra is leülhet a sarokban  elhelyezett asztalkához. Mi is itt kérdeztük Vajda Józsefet a kis pékség történetéről.

Kételyeink a húsiparral szemben

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst, szeparátorhús és radioaktív besugárzás – a modern élelmiszeripar diszkrét segítői és gazdaságilag jól átgondolt módszerei. Bár hivatalosan mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott módszerek biztonságosak, számos vizsgálat ad okot a kételkedésre.

Kinder tejszelet dietetikus szemmel

A Kinder tejszelet esetében a tej és a méz a varázsszavak, de vajon tényleg könnyű és egészséges ahogy a reklámok állítják? Dietetikus segítségével néztük meg közelebbről.

Megjelent E-szám adatbázisunk

Megjelent típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisunk. Az egyes szócikkek részletes leírással szolgálnak az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról, valamint alkalmazásuk jogi hátteréről.

Mesterséges ételszínezékek használatának megszüntetését sürgeti a Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSA) hat mesterséges élelmiszer színezőanyag vonatkozásában kérte az illetékes brit minisztert, szólítsák fel az ital- és élelmiszergyártókat, valamint forgalmazókat, hogy 2009 után önkéntesen mondjanak le ezek felhasználásáról.

Mi az élelmiszer-adalékanyag?

319 anyag az élelmiszergyártás szolgálatában, miért pont annyian, és mért pont ők…

Mindent az E-számokról!

Újra naprakész típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisunk. Az egyes szócikkek részletes leírással szolgálnak az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében