E 462 – Etil-cellulóz
Egyéb elnevezések
Cellulóz-etil-éter
Leírás
A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó etilcellulóz a
cellulóz (E-460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez.
Előállítás
Az etil-cellulózt fa pép, vagy gyapot lúgos kezelésével, éterezetésével állítják elő.
Használat
Az etilcellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, melyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
-
Majonéz, szószok és ketchup
-
Desszert és fagylalt
-
Halkészítmények
-
Sütemény, kekszek, levelestészta
-
Csökkentett energiatartalmú élemiszer
-
Aroma-, és adalékanyagok hordozója
Biztonság
Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású, puffadást is okozhat.
Ezekbe a típusokba tartozik
Figyelem!