fbpx

E 392 – Rozmaring kivonat

Leírás

A rozmaring növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásásval, és azok tisztításásval előállított termék. 

A rozmaringkivonatok több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket, egyéb szerves oldószerrel kivonható anyagot is tartalmazhatnak. 

A növényi kivonatban jelen levő Karnozinsav hatékonyan gátolja a zsírok avasodását, a sütőzsírok poláros komponens képződését, és a különféle termékek oxigén hatására bekövetkező színváltozását

 

Előállítás

Az antioxidáns rozmaringlevél-kivonat a Rosmarinus officinalis leveleiből készül élelmiszerekhez engedélyezett oldószerekkel történő extrakcióval. A kivonatokat ezt követően szagtalaníthatják és színteleníthetik.

Használat

Változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett. Többek között az alábbi élelmiszerekben fordulhat elő:
 
  • Zsírok, és olajok (max. 50 mg/kg)
  • Burgonyakészítménye (max. 200 mg/kg)
  • Snack termékek (max. 50 mg/kg)
  • Levesek, szószol (max. 50 mg/kg)
  • Mogyorókrém (max 200 mg/kg)
 

Biztonság

Bár a rozmaringkivonatokra nincsen elegendő adat, hogy az hatóság ( EFSA) számszerű megengedhető napi bevitelt állapítson meg, de a vizsgálatok szerint  biztonsági tartomány elég nagy.

A javasolt felhasználásból és a felhasználási szintekből származó étrendi bevitel a biztonságosság szempontjából nem aggályos.

 

Ezekbe a típusokba tartozik

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok