E 392 – Rozmaring kivonat
Leírás
A rozmaring növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásásval, és azok tisztításásval előállított termék.
A rozmaringkivonatok több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket, egyéb szerves oldószerrel kivonható anyagot is tartalmazhatnak.
A növényi kivonatban jelen levő Karnozinsav hatékonyan gátolja a zsírok avasodását, a sütőzsírok poláros komponens képződését, és a különféle termékek oxigén hatására bekövetkező színváltozását
Előállítás
Az antioxidáns rozmaringlevél-kivonat a Rosmarinus officinalis leveleiből készül élelmiszerekhez engedélyezett oldószerekkel történő extrakcióval. A kivonatokat ezt követően szagtalaníthatják és színteleníthetik.
Használat
- Zsírok, és olajok (max. 50 mg/kg)
- Burgonyakészítménye (max. 200 mg/kg)
- Snack termékek (max. 50 mg/kg)
- Levesek, szószol (max. 50 mg/kg)
- Mogyorókrém (max 200 mg/kg)
Biztonság
Bár a rozmaringkivonatokra nincsen elegendő adat, hogy az hatóság ( EFSA) számszerű megengedhető napi bevitelt állapítson meg, de a vizsgálatok szerint biztonsági tartomány elég nagy.
A javasolt felhasználásból és a felhasználási szintekből származó étrendi bevitel a biztonságosság szempontjából nem aggályos.