
E 960 – Szteviol-glikozidok
Egyéb elnevezések
Sztévia, sztévia-kivonat
Leírás
A Dél-Amerikában honos Stevia rebaudiana Bertoni növény levele különféle erősen édes ízű glikozidot tartalmaz. Eddig több mint 11 féle különböző molekulát határoztak meg. Ezek jellemzően az édes íz mellett eltérő mértékben keserű ízhatást is okoznak.
Előállítás
A gyártási folyamat két fő szakaszból áll: Az első szakaszban a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleiből víz, alkohol segítséggel kivonják és tisztítják az édes ízű szteviol-glikozidokat. A második szakaszban pedig kikristályosítják a szteviol-glikozidokat az oldatból. A kivonatolási folyamat végén a kész adalékanyag legalább 75 %-ban szteviozidot, illetve rebaudiozid A-t kell tartalmazzon .
Használat
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes italok (max. 80mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 350 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 200mg/kg)
- Gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 200 mg/kg)
- Szószok (max120 mg/kg)
- Tejtermékek (max. 100 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes fagyasztott élelmiszerek (max. 200 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok és ízek (max. 200 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes kakaó és csokoládétermékek (max. 270 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és cukorkák (max. 350 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes rágógumi (max. 3500 mg/kg)
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes reggeliző pelyhek (max. 330 mg/kg)
- Étrendkiegészítők (max. 200 – 1.800 mg/kg)
- Asztali édesítőszerek (quantum satis)
Biztonság
Veszélytelennek számít a szervezet lebontja.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
4 mg/kg