E 426 – Szója hemicellulóz
Leírás
A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő - lúgban oldható poliszaharidjai. A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet.
Előállítás
A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel oldják ki a szója hemicellulózt. A kioldáshoz csak etil alkohol használható segédanyagként.
Használat
- Burgonyatermékek (max. 10g/kg)
- Zselés édességek (max. 10g/kg)
- Keleti tészafélék(max. 10g/kg)
- Rízstermékek (max. 10g/kg)
- Szárított, fagyasztott tojás
- Péksütemények (max. 10g/kg)
- Szószok, öntetek (max. 30g/kg)
- Tejitalok (max. 5g/kg)
- Étrendkiegészítők (max. 1,5g/kg)
Biztonság
Mivel az alapanyaga szója, allergiás reakciókat kiválthat, bár a vizsgálatok alacsony allergén hatás állapítottak meg az esetében. Az emésztés során a többi élelmi rosthoz hasonlóan viselkedik; nem emészthető. A szójarosttal foglalkozó kutatások napi 25-35 g fogyasztást biztonságosnak állapítottak meg.
A szója hemicellulóz élelmiszer adalékanyagként történő fogyasztása esetén a napi bevitel vélelmezett mértéke max. 0,05 .