fbpx

E 968 – Eritrit

Egyéb elnevezések

Eritriol

Leírás

Az eritrit édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak. Édes ízhatása mellet kissé „hűvös” ízérzetet okoz, amivel egyes termékeknek friss érzetet kölcsönöz.

Előállítás

Az eritritet élesztők – például Moniliella pollinis vagy Trichosporonoides megachilensis – segítségével cukrok erjesztésével állítják elő. Genetikailag módosított szervezetek alkalmazása előfordulhat.

Használat

Az eritrit használata mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis), az italok, és a kezeletlen élelmiszerek kivételével általánosan engedélyezett. Többek között a következő termékekben fordulhat elő:
  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes deszert, fagylalt
  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi
  • Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemény és kekszek
  • Szószok
  • Mustár
  • Táplálékkiegészítők
 

Biztonság

Az eritritveszélytelennek számít. 
 
Nagy mennyiségben fogyasztva –főleg gyerekeknél – hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, melyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.
 

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!