Egyéb elnevezések
Eritriol
Leírás
Az eritrit édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak. Édes ízhatása mellet kissé „hűvös” ízérzetet okoz, amivel egyes termékeknek friss érzetet kölcsönöz.
Előállítás
Az eritritet élesztők – például Moniliella pollinis vagy Trichosporonoides megachilensis – segítségével cukrok erjesztésével állítják elő. Genetikailag módosított szervezetek alkalmazása előfordulhat.
Használat
Az eritrit használata mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis), az italok, és a kezeletlen élelmiszerek kivételével általánosan engedélyezett. Többek között a következő termékekben fordulhat elő:
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes deszert, fagylalt
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi
- Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemény és kekszek
- Szószok
- Mustár
- Táplálékkiegészítők
Biztonság
Az eritritveszélytelennek számít.
Nagy mennyiségben fogyasztva –főleg gyerekeknél – hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, melyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.