fbpx

Az E-szám tudásbázisról

Az egyes adalékanyag megnevezések mellett található rövidítések

GMO: az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat ALLERGIA: allergiás, vagy allergia szerű tüneteket okozhat KOCKÁZAT: Egyéb egészségügyi hatás vagy gyanú merülhet föl. BIO: bioélelmiszerekben engedélyezett BABA: csecsemők és kisdedek számára készült élelmiszerekben engedélyezett Adatbázisunk az E-szem Fogyasztóvédelmi Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (a TudatosVásárló.hu fenntartója) és a Verbraucher Initiative (Németország) együttműködésének keretében jött létre 2007-ben, majd 2014 év elején egy átfogó frissítés keretében bővítettük új adalékanyagokkal és töröltük azokat, amelyeket közben levettek az engedélyezett anyagok listájáról.

Igyekszünk az élelmiszeradalékokkal kapcsolatos valamennyi aktuális információ pontos közzétételére, de 2014 óta szisztematikus frissítésre nem került sor, emiatt a benne szereplő információk helyenként felülvizsgálatra szorulnak.

Szerzői jogok

Az adatbázis tartalmával kapcsolatos minden szerzői jog az a Tudatos Vásárlók Egyesületének és az E-szem Fogyasztóvédelmi Alapítvány tulajdona. Az adatbázis sem részben sem egészben nem másolható, sokszorosítható a kiadók előzetes engedélye nélkül. Az adatbázisban található adatok forrásai: • Magyar ÉlelmiszerkönyvEurópai Unió Élelmiszertudományi Bizottságának jelentései • Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának jelentéseiEurópai Élelmiszerbiztonsági Hatóság előírásai A mindenkori engedélyezett adalékanyagok listája megtekinthető az Európai Unió honlapján. Adatbázisunkkal igyekszük ezeket az információkat közérthető formában tálalni. Az adatbázis szerkesztői törekednek az élelmiszeradalékokkal kapcsolatos hivatalosan elismert tudományos álláspontok, információk, törvényi szabályozás tárgyilagos bemutatására. Az ebből levonandó mindenfajta következtetést az olvasóra bízzuk. A legkörültekintőbb munka mellett is előfordulhatnak hibák, - illetve a folyamatosan változó szabályozás nyomán - érvényét vesztett bejegyzések. Köszönjük, ha ezekre fölhívod figyelmünket! Észrevételeket a szerk@tudatosvasarlo.hu címre várunk. Az E-szám adatbázis frissítéséről és a kapcsolódó programokról itt olvashatsz. Az adatbázis frissítése a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.  
Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás