Leírás
A kristálycukor édesítőerejéhez képest csak 10-60%-os édességgel rendelkezik.
Körülbelül 50% maltitot, és 20% szorbitot tartalmaz. Hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Cukor helyettesítésére használják.
Előállítás
Főleg maltitot és szorbitot, valamint kisebb mennyiségben hidrogénezett oligo- és poliszacharidokat és maltrotritolt tartalmazó keverék. A glükózt, maltózt és glükózláncokat tartalmazó keményítőszármazékok hidrogénezésével állítják elő, hasonlóan mint a maltitszirupot.
Használat
Az csak meghatározott, csökkentett cukortartalmú, vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszerekhez engedélyezett. Többek között ezekben a termékkaegóriákban fordulhat előfordulhat elő:
- Édességek, cukorkák (max. 200-990 g/kg)
- Lekvárok, dzsemek, zselék (max. 500mg/kg)
- Fagyasztott élelmiszerek (max. 200 g/kg)
- Kakaó és csokoládétermékek (max. 200 g/kg)
- Rágógumi (max. 200 g/kg)
- Reggeliző pelyhek (max. 200 g/kg)
Biztonság
A rendelkezésre álló adatok alapján a poligulcit szirup veszélytelennek számít.