fbpx
Mit használjak öblítő helyett

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mit használjak öblítő helyett?

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket, amik csak náluk a boltban elhangzanak. Mi a baj az öblítőkkel és mit használhatsz helyettük? Most erről lesz szó.

Öko-takarítás kisokosMit használjak mosópor helyett tóth zerényi kataMiért használ(t)unk öblítőt?

A mosás utáni öblítés célja a mosószermaradványok eltávolítása, semlegesítése, valamint az illatosítás.

Az öblítővel tehát nem csinálunk mást, mint a mosószerben lévő irritatív anyagokat más irritatív összetevőkkel igyekszünk kiöblíteni a ruháinkból.

Sőt, szintén lehetséges allergizáló illatanyagokat kötünk a textilszálakhoz. Biztos, hogy szükség van erre? Nem. Kiválthatjuk valami mással? Igen!

Ezért ne használj öblítőt

Öko-takarítás kisokos ikon szódabikarbónaMi a baj az öblítőkkel?

Azt már sok helyen olvashattad, hogy az öblítő nem tesz jót sem a bőrnek, sem a környezetnek. A hagyományos öblítők kationos felületaktív anyagokat (pozitív töltésű ionokat) tartalmaznak, amelyek a mosószer anionos (negatív töltésű) felületaktív anyagait hivatottak eltávolítani. Ezek a szintetikus anyagok azonban nem bomlanak le a környezetben, és terhelik az élővizeket. A felületaktív anyagok rárakódnak a textilszálakra, amitől puhábbnak érezzük az anyagot és csökken a sztatikus feltöltődés, azonban bőrirritációt okozhatnak és környezetterhelő hatásuk van.

Az öblítők másik funkciója az illatosítás. Egyre nagyobb a verseny, hogy melyik öblítő illata finomabb, melyik tartósabb. Ehhez különböző fixáló anyagokat vetnek be, amivel a szintetikus illatanyagok tovább tartanak. Minél tovább érződik azonban egy illat, annál nagyobb eséllyel válthat ki allergiát, irritációt. Egyes öblítők csökkentik a textilek nedvszívóképességét, mert bevonják a textilszálakat és gátolják a víz felszívódását.

Mosható pelenkákhoz, törölközőkhöz, sportruházathoz éppen ezért semmiképp ne használj öblítőt!

Hiába keresel EU Ecolabel ökocímkés öblítőt, nem találsz a polcon? Nem véletlen!

Az EU-ban egy korábbi javaslat nyomán felülvizsgálták, hogy adható-e ökocímke egy-egy öblítőnek és végül a javaslatot elutasították, a következő aggályok miatt:

 • Az öblítők nem javítják a mosás folyamatát, mivel nem rendelkeznek tisztító tulajdonságokkal.
 • Az öblítők jelentős környezeti hatással, elfogadhatatlanul magas kritikus hígítási térfogattal (KHT/CDV) rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy mérgezőek a vízi élőlényekre és biológiailag nehezen lebonthatók.
 • Az öblítők negatív környezeti hatása mellett használatuk eredményeként a fogyasztók olyan illatanyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak.

Tudunk élni öblítő nélkül? – a tudatos vásárlók megmondták

Öko-takarítás kisokosMiért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Öko-takarítás kisokosEcet vagy citromsav – gazdaságos megoldás öblítő helyett

A környezetbarát megoldás a mosószer semlegesítésére (már amennyiben ez egyáltalán szükséges) és a vízkőlerakódások feloldására: az ecet vagy a citromsav! Ezek a szerek ártalmatlanok az élővizekre, gazdaságosak és könnyen beszerezhetőek. A mosógépet is vízkőtelenítik, segítik a penész eltüntetését, emellett a ruhák színeit is stabilizálják és élénkítik. A textilszálakra tapadt vízkő fátyolossá teszi a színeket és keménnyé az anyagot, ezt is segítenek eltávolítani.

Arról, hogy az ecet mennyire gazdaságos, itt olvashatsz, arról pedig, hogy a citromsavval mennyit spórolhatunk, itt írtunk.

Ha az illatról nem szeretnél lemondani, az ecethez adagolhatsz illóolajat vagy mosóparfümöt.

Az illóolaj hatása nem fog hosszan érvényesülni, ugyanakkor teljesen természetes anyag. A mosóparfümök illatanyagai általában szintén szintetikusak, viszont kisebb koncentrációban, mint az öblítőkben és a flakonjuk is kisebb, tehát sokkal kevesebb műanyag hulladékot termelsz velük.

“Rájöttem, hogy egyáltalán nincs szükségem arra a sok illatra a ruháimon”

Amikor 2021 őszén belevágtunk az Öko-mosás kihívásba, a házilag készített mosószer után a legtöbben az öblítő nélküli mosást választottátok. Helyére leggyakrabban ecet került (71%), amit – az illatosabb végeredményért – többen mosóparfümmel, vagy illóolajjal együtt használtatok. Az ecettel hadilábon állóknál a citromsav került elő, de olyan is akadt, aki egyszerűen csak üresen hagyta öblítő tartályát. Itt olvashatjátok, milyen volt elhagyni az öblítőt.

Tényleg büdös az ecet? – a tudatos vásárlók megmondták

Öko-takarítás kisokosHogyan használd az ecetet/citromsavat?

Az ecetet 1:1 arányban vízzel higítva már öntheted is az öblítős rekeszbe. 1 liter citromsavas öblítőhöz pedig 5-6 teáskanál citromsavat oldj fel. Illatosításként tegyél 10-15 csepp illóolajat vagy mosóparfümot melléjük. Rengeteg receptet olvashatsz az interneten, ha vállalkozó kedvű vagy kísérletezhetsz hajbalzsamos, glicerines verziókkal is.

Arra figyelj, hogy az ecet ne álljon az öblítős rekeszben töményen hosszú ideig (ne időzítsd előre a gépet hosszú órákra ha ecetet használsz), ez károsíthatja a mosógép gumi alkatrészeit. A vízkőtelenítést és a gép általános tisztítómosását külön végezd: a vízkőtelenítést alacsony hőmérsékleten ecettel/citromsavval, a gép tisztító mosását pedig 60-95 fokon indítsd (itt mosószert adagolj hozzá).

Elhagyható teljesen az öblítőszerek használata?

A válasz igen! A fenti megoldások, az ecet és a citromsav mellett léteznek olyan termékek, amelyek szintén kiválhatják az öblítőt. Sorozatunk előző részeiben a mosótojás és a mosólapka használatát mutattuk be. Mindkettőnél olvashattad, hogy öblítő használata nem szükséges hozzá. Mivel ezek vízben jól oldódnak, a mosás során az öblítés szakaszában akár sima vízzel is teljesen kioldódnak a ruhák szálai közül és még puhítják is a ruhákat.

Ha ezeket a fenti megoldásokat választod, teljesen elhagyhatod az öblítőt.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztréium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

539
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


372
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás