fbpx
mit tud a mosólapka

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mi az a mosólapka és hogyan működik?

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket. Mit tud, valóban környezetbarát megoldás a mosólapka?

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kataSorozatunk első cikkében azt a témát jártuk körbe, hogy milyen módszerek és termékek közül választhatsz, ha le szeretnéd cserélni a hagyományos mosószeredet. Ha kísérletező kedvű vagy és odafigyelsz a hulladékcsökkentésre, lehet, hogy Te is találkoztál már a mosótojással (Ecoegg) és a mosólapkával. Ezeknek a formája kicsit eltér a megszokott folyékony flakonos megoldástól, de használatuk igen egyszerű és gazdaságos.

8
HASZNÁLTÁL MÁR MOSÓLAPKÁT?

Öko-takarítás kisokosHogyan működik a mosólapka?

A mosólapka egy igazán innovatív megoldás a mosókapszulák helyettesítésére. Kis hajlékony lapocskákat képzelj el, ezeket kézzel is eltépheted és a ruhák szennyezettségének megfeleően adagolhatod. Teljesen feloldódnak akár a hideg vízben is, oldódás után úgy működnek, mint bármelyik mosószer. Kézi mosáshoz is alkalmasak. Öblítő használata ehhez sem szükséges, hiszen teljes mértékben kimosódik a ruhák szálai közül.

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

Öko-takarítás kisokosMiből van és mi nincs benne?

A mosólapka 97%-ban kókusz alapú mosóaktív anyagból áll. Tartalmaz SLS-t, ami mikro-méretű, így biztosítva a koncentrált tisztító hatást. Mivel teljes mértékben kimosódik a szálak közül, a bőrirritációtól nem kell tartani. Emellett glicerint, citromsavat és illatanyagot is tartalmaz (csak az illatos változat). A lapocskák egyben tartásáért a PVA (polivinil-alkohol) felel. Ez egy szintetikus anyag, ami biológiailag teljesen lebomló, és nem mikroműanyag. Vízmentes, így tartósítószer (pl. parabén)  nem szükséges bele., emellett pálmaolaj-, és foszfátmentes.

mosólapka

Öko-takarítás kisokosMilyen a csomagolása?

A mosólapka csomagolása csak egy papír doboz.

Öko-takarítás kisokosMennyibe kerül, mennyire éri meg az árát?

A mosólapka egy dobozában 70 db lap van 3309 Ft-ért. Egy átlagos szennyezettségű adag ruhához 2 lapkát kell a mosógépbe tenned, tehát 1 doboz kb. 35 mosáshoz elég.

Öko-takarítás kisokos ikon szódabikarbónaÉrzékeny bőrűeknek, ekcémásoknak vagy babaruhákhoz használható?

Igen. A mosólapka kapható illatmentes és illatos változatban is. Kisbabák ruháihoz és extra érzékeny bőr esetén használd az illatmentes változatokat.

Vegán termék?

Igen.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

A Tudatos Vásárlók ajánlása

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

237

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek forrása: Zöldbolt, canva.com

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás