fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi az a mosólapka és hogyan működik?

mit tud a mosólapka

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket. Mit tud, valóban környezetbarát megoldás a mosólapka?

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kataSorozatunk első cikkében azt a témát jártuk körbe, hogy milyen módszerek és termékek közül választhatsz, ha le szeretnéd cserélni a hagyományos mosószeredet. Ha kísérletező kedvű vagy és odafigyelsz a hulladékcsökkentésre, lehet, hogy Te is találkoztál már a mosótojással (Ecoegg) és a mosólapkával. Ezeknek a formája kicsit eltér a megszokott folyékony flakonos megoldástól, de használatuk igen egyszerű és gazdaságos.

7
HASZNÁLTÁL MÁR MOSÓLAPKÁT?

Öko-takarítás kisokosHogyan működik a mosólapka?

A mosólapka egy igazán innovatív megoldás a mosókapszulák helyettesítésére. Kis hajlékony lapocskákat képzelj el, ezeket kézzel is eltépheted és a ruhák szennyezettségének megfeleően adagolhatod. Teljesen feloldódnak akár a hideg vízben is, oldódás után úgy működnek, mint bármelyik mosószer. Kézi mosáshoz is alkalmasak. Öblítő használata ehhez sem szükséges, hiszen teljes mértékben kimosódik a ruhák szálai közül.

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

Öko-takarítás kisokosMiből van és mi nincs benne?

A mosólapka 97%-ban kókusz alapú mosóaktív anyagból áll. Tartalmaz SLS-t, ami mikro-méretű, így biztosítva a koncentrált tisztító hatást. Mivel teljes mértékben kimosódik a szálak közül, a bőrirritációtól nem kell tartani. Emellett glicerint, citromsavat és illatanyagot is tartalmaz (csak az illatos változat). A lapocskák egyben tartásáért a PVA (polivinil-alkohol) felel. Ez egy szintetikus anyag, ami biológiailag teljesen lebomló, és nem mikroműanyag. Vízmentes, így tartósítószer (pl. parabén)  nem szükséges bele., emellett pálmaolaj-, és foszfátmentes.

mosólapka

Öko-takarítás kisokosMilyen a csomagolása?

A mosólapka csomagolása csak egy papír doboz.

Öko-takarítás kisokosMennyibe kerül, mennyire éri meg az árát?

A mosólapka egy dobozában 70 db lap van 3309 Ft-ért. Egy átlagos szennyezettségű adag ruhához 2 lapkát kell a mosógépbe tenned, tehát 1 doboz kb. 35 mosáshoz elég.

Öko-takarítás kisokos ikon szódabikarbónaÉrzékeny bőrűeknek, ekcémásoknak vagy babaruhákhoz használható?

Igen. A mosólapka kapható illatmentes és illatos változatban is. Kisbabák ruháihoz és extra érzékeny bőr esetén használd az illatmentes változatokat.

Vegán termék?

Igen.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

A Tudatos Vásárlók ajánlása

  1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
  2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
  3. A csomagolási hulladék problémájára rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

135

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek forrása: Zöldbolt, canva.com

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok