fbpx
Mit tud a mosótojás

Mi az a mosótojás és hogyan működik?

Milyen kérdések hangzanak el naponta egy ökoboltban? Mit válasszon egy kezdő háztartászöldítő és milyen haladó és egyben takarékos megoldások várnak a kísérlezető kedvűekre? Fenntartható, zöld, környezetbarát takarítás, tisztítás, spórolás témában a Zöldbolt munkatársával, Tóth-Zerényi Katával összegyűjtöttük a leggyakoribb vásárlói, fogyasztói kérdéseket. Mi az a mosótojás és hogyan működik?

Mit használjak mosópor helyett tóth zerényi kataSorozatunk eddigi részeiben azt a témát jártuk körbe, hogy milyen módszerek és termékek, házi megoldások közül választhatsz, ha le szeretnéd cserélni a hagyományos mosószeredet, és azt is, mit tud a mosótojás. Ha kísérletező kedvű vagy és odafigyelsz a hulladékcsökkentésre, lehet, hogy Te is találkoztál már a mosótojással (Ecoegg) vagy akár a mosólapkával. Ezeknek a formája kicsit eltér a megszokott folyékony flakonos megoldástól, de használatuk igen egyszerű és gazdaságos. A mosólapkával a következő részben foglalkozunk, most a mosótojást mutatjuk be.

71
HASZNÁLTÁL MÁR MOSÓTOJÁST?

Öko-takarítás kisokosHogyan működik a mosótojás?

A mosótojást úgy kell elképzelni, mint egy műanyag húsvéti tojást, ami kis golyócskákat rejt magában. Kétféle tisztítógolyó van benne: a sötét színűek egy ásványi anyagból, a turmalinból készülnek, ezek koptatják, csiszolják a mosószóda alapú préselt fehér golyókat. A fehér golyócskák mosószódát, és ezen kívül felületaktív anyagokat, egyes termékek illatanyagokat is tartalmaznak.

A mosótojást egyszerűen csak a ruhák közé kell dobnod a mosógép dobjába. Használat után fontos, hogy jól szellőző helyen szárítsd meg. Kézi mosáshoz és 60 fokig gépi mosáshoz is alkalmas.

Öblítő (ecet, citromsav, mosóparfüm, illóolaj) használata nem szükséges utána, mert a mosótojás hatóanyaga kimosódik a szálak közül és a ruhákat is puhítja, de természetesen ha szeretnél, használhatsz.

Mennyire hatékonyan mos?

Nemrég mosóporokat, mosókapszulákat, mosógéleket, mosólapokat és egy mosótojást, az Ecoegg-et is teszteltük. Mint tesztünkből kiderült, az Ecoegg a kevésbé szennyezett ruhákhoz tökéletesen működik, a foltokat azonban érdemes előkezelni. (Az alternatív termékek – mosótojás, mosószer csík, mosólapka – között sajnos nem találtunk olyat, amely hiteles ökocímkével, pl. az EU-ecolabel-lel rendelkezne.) A teszt szöveges eredményeit ebben a cikkben olvashatod:

Melyik mosószer a leghatékonyabb és legolcsóbb? Teszteltük

Öko-takarítás kisokosMiből van és mi nincs benne?

A mosótojásban lévő fehér golyócskák teljes összetétele a következő: Sodium C14-16 Olefin Sulfonate (kókuszból előállított felületaktív anyag), Sodium Carbonate (mosószóda), Calcium Carbonate (mészkő), Sodium bicarbonate (szódabikarbóna), Emulsifier (1-Dodecanol: kókuszolajból előállított zsíralkohol, emulzió stabilizáló és sűrítőanyagként használatos segédanyag; szaponin), Sodium metasilicate (nátrium-szilikát: széles körben használt vegyület, élelmiszeripari adalékanyagként is ismert), Sodium citrate (nátrium-citrát: a citromsav nátriummal alkotott sója, élelmiszeripari adalékanyagként is ismert), Cellulose gum (növényi rostból előállított természetes összetevő, melyet elsősorban sűrítőanyagként, illetve emulzió stabilizálóként használnak).

A golyók, amik a hatást biztosítják nem tartalmaznak: kőolajszármazékokat, enzimeket, optikai fehérítőket, foszfátokat, parabéneket, SLS/SLES-t, pálmaolajat vagy mikroműanyagokat.

mosótojás ecoegg

Öko-takarítás kisokosMilyen a csomagolása?

A mosótojás FSC minősített papírdobozba van csomagolva, a golyócskák (újrahasznosítható) polipropilén zacsóban vannak.

Maga a tojás polipropilénből, BPA-mentes puha műanyagból készült. Akár több mint egy évtizedig használható, csak a benne lévő golyócskákat kell utántölteni. (A gyártó 10 éves garanciát vállal magára a tojástokra.)

Öko-takarítás kisokosMeddig elég, mennyibe kerül, mennyire éri meg az árát?

Az Ecoegg alap csomagja 70 mosásra elegendő és 3990 Ft-ba kerül. Az újratöltő csomag 50 mosásra elég és 2190 Ft. A fehér golyócskák – függően a mosás gyakoriságától – durván 7-10 hétre elegendőek. (Ahhoz, hogy kiderüljön, mennyi hétre elég, a 70-et/50-et oszd el a heti átlagos mosásszámmal.)

Jó ha tudjuk:

 • minél magasabb hőfokon és minél hosszabb programmal mosunk, annál gyorsabban fogynak a golyók.
 • ha kifejezetten nagy a mosási mennyiség (7-8 kg fölötti), előfordulhat, hogy 2 mosótojás lesz csak elés a kellő tisztító hatáshoz, figyelmeztet a gyártó.
 • Szárítógépben nem használható.

Öko-takarítás kisokos ikon szódabikarbónaÉrzékeny bőrűeknek, ekcémásoknak vagy babaruhákhoz használható?

A mosótojás kapható illatmentes és illatos változatban is. Kisbabák ruháihoz és extra érzékeny bőr esetén használd az illatmentes változatokat.

Vegán termék?

Igen.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Képek forrása: Zöldbolt, canva.com

ökokör, life, greenandsafeA cikket az Energiaügyi Minisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

506
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


344
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás