fbpx
szavazás öblítő gyorskör

Tudunk élni öblítő nélkül? – a tudatos vásárlók megmondták

Az öblítő a gondos háziasszony alapkelléke, a rendes lakás, a rendes család illata. Vagy pont nem az, mert émelyítő, büdös, haszontalan? A Facebookon időről időre szavazással kérdezzünk meg Benneteket egy-egy fenntarthatósági dilemmáról. A legutóbbi #gyorskörben arra voltunk kíváncsiak, szerintetek mennyire kell vagy nem kell az öblítő.

A törölköző puha, a gyapjú selymes, a szintetikus anyagok nem tapadnak a testhez, és mindennek, de tényleg mindennek és mindenkinek a családban finom – bár semmi természetes eredethez nem igazán köthető – illata van a lakásban.

Márciusi #gyorskörünkben megkérdeztük Facebook oldalunk követőit, tudnak-e öblítő nélkül élni?

Azt kértük, nyomjatok egy 👍-t, ha simán vagy egy 😁-t, ha kizárt!

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Mi derült ki Rólatok?

Egyértelmű, hogy az öblítő fontos kérdés a Számotokra: #gyorskör-ben talán még soha ennyien nem mondtatok véleményt.

szavazás öblítő gyorskör

Nagyjából 500-an reagáltatok ikonokkal vagy megjegyzésekkel, az eredmény pedig azt mutatja, hogy bár a többség köszöni, jól megvan öblítő nélkül, sokan nyilatkoztatok úgy, hogy ragaszkodtok hozzá.

Ez egybecseng a magyar fogyasztási adatokkal: a Nielsen piackutató legutóbb 2020 elején közölt adatokat a hazai éves fogyasztási szokásokról. Eszerint a háztartási vegyi áruk és testápolási termékek között a mosószer a legnépszerűbb, utána a vécépapír, rögtön harmadikként pedig az öblítő következik. Ez a korábbi években is így volt, és azért döbbentes eredmény, mert míg az első kettő alapvető háztartási cikk, az öblítőre egyáltalán nincs feltétlenül szükségünk.

Minden az illatokról szól

Korábbi, lakásillatosításról szóló szavazásunkban többen írtátok, hogy “minden illatosítótól büdös lesz a lakás”, legyen az légfrissítő vagy wc-illatosító vagy akár öblítő. És pont ez az, ami rámutat arra, mi a totális ellentmondás az öblítővel kapcsolatban. Talán nem is gondolunk bele, de

nevével ellentétben az öblítőt nem öblítésre használjuk,

nem arra, hogy a mosószert kiöblítse a mosásban lévő ruhákból. (Sőt, használatával valójában arról “gondoskodunk”, hogy a mosószer mellett plusz egy másik mesterséges anyag is a ruhában maradjon.) Neve németül (Weichspüler) és angolul (softener) is más funkciójára utal: kb. “puhító”, “lágyító”. Ez a két név már nem annyira félrevezető, hiszen az öblítők tényleg puhítják a mosástól amúgy kissé bekeményedő ruhát.

De még ez a név sem adja vissza azt, amitől az öblítő addikciót okozhat, ez pedig nem más, minthogy illatosítja a ruhát.

A megjegyzéseitek is sokkal inkább az illatosításról, mint az öblítés vagy a puhítás funkcióról szóltak:

A lányaim imádják az öblítők illatát“, “Én használok és nagyon szeretem az illatát!“, “Én tudnék, de a férjem bő 1 év után besokallt az illatmentességtől“.

Ha van gyermek a családban, bizonyára szembesültetek már azzal, hogy a gyerekek képesek öblítőillat alapján beazonosítani ismerőseiket: “Jé, itt olyan illat van, mint Nagyiéknál!“, “Neked olyan szagod van, mint Annának!

Van élet WC-frissítő ketyerék nélkül? – a tudatos vásárlók szavaztak

Veszélyes illatok

Mivel a textilöblítők márkától függetlenül hasonló módon fejtik ki hatásukat, a gyártók az illatanyagokkal igyekeznek saját terméküket másokétól megkülönböztetni – sőt, hogy az eladások növelésének legfőbb tényezője az illat.

A hagyományos (kationos) öblítő a textilszálakat is bevonja egy illatos, selymes anyaggal – ezért illatosak még 2-3 mosás után is az öblítővel kezelt mosás, az illatanyagok napokig megmaradnak, áthatva ruhákat, szekrényeket, fiókokat, lényegében az egész lakást. Sajnos ez az anyag sem a vízi élővilágnak, sem a bőrnek nem tesz jót, ezért

nem kaphatja meg az EU-s ökocímkét, az EU Ecolabelt semmilyen öblítő.

Az öblítőkben lévő illatosító anyagok által okozott egészségi gondok leginkább az asztmában, krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők számára ismertek, de sok egészséges ember közérzetét is rontják: illatosított termékek használatakor nem csak légzőszervi megbetegedések jelentkezhetnek, hanem fejfájás, más ideg-, emésztőrendszeri problémák, bőrirritáció is előfordulhat.

Ezt tudják, ezt teszik az öblítők

Mit használhatunk öblítő helyett?

✓ Gépi mosáshoz, öblítő helyett használjunk ecetet0,5 dl ecetet öntsünk az öblítős rekeszbe. Emellett rövid időn belül megszűnik a mosógép öblítős rekeszének nyálkásodása – ugyanis ezt is az öblítő lerakódása okozza! Az ecet ráadásul remek színfixáló hatással rendelkezik, amit ruhafestésnél, tojásfestésnél is sokan használnak, tehát a színes és sötét ruhákat biztosan nem fakítja. Emellett az ecetes öblítés savassága semlegesíti a mosószer lúgos ph-ját (a bőrünk is inkább enyhén savas), és feloldja az esetleges ruhaszálak között maradt mosószer-maradványokat.

Ha feltétlenül illatosítani szeretnénk a mosott ruhát, használhatunk rövidebb ideig illatozó, természetes illóolajat,

vagy hosszabb ideig ható illatos mosóparfümöt.

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

787
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


547
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás