fbpx
fairtrade kávé mérés

Az infláció ellenére többet vesznek a magyar fogyasztók ebből a méltányos termékből

Ha az inflációs hatást is figyelembe vesszük, a Fairtrade termékek forgalma stagnált 2021 és 2022 között, ami az általános takarékoskodás ellenére figyelemre méltó eredmény. Sőt van, amiből többet is veszünk. A Fairtrade, azaz a méltányos kereskedelem piacát évek óta a Tudatos Vásárlók Egyesülete méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2022-es évre vonatkozó mérések. 

 • A Fairtrade védjegy a világ legszélesebb körben ismert etikus minősítő védjegye, termékeivel ma már drogériákban, élelmiszerkereskedelmi láncokban, de még vasúti büfékocsiban is találkozhatunk.  
 • 2021-ban a Fairtrade felár, más néven Fairtrade prémium összértéke 190 millió euró volt.
 • Világszerte több mint 1,9 millió termelő és munkás, 70 országban 1930 termelői szervezet része a Fairtrade-hálózatának.
 • Az első hazai mérés, 2014 óta folyamatosan nő itthon a fairtrade minősítésű termékek forgalma. 2020-as év kiugró adatai után némi visszaesés tapasztalható ugyan, de az általános tendencia bíztató.
 • 2022-ben a csokoládék esetében a részesedés csökkenését tapasztaltuk, a kávé és tea esetében növekedést, a kakaó stagnált.

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

Azzal, hogy méltányos kereskedelmi, Fairtrade minősített terméket választunk, fogyasztóként hozzájárulunk az etikus termeléshez, teszünk a gyerekmunka és a mezőgazdasági munkások kizsákmányolása ellen. 

A Fairtrade termékek forgalma kávé, tea, kakaó és csokoládé kategóriákban legalább 5,5 milliárd forint volt 2022-ben. A mérésben nem szerepelnek friss gyümölcsök, például a több helyen kapható fairtrade banán, illetve például cukor, rizs kakaókrémek és a vendéglátóhelyek értékesítése. Így a teljes forgalom a mért forgalomnál valószínűleg jelentősebb.

A méltányos kereskedelmi termékek a kávé, tea, kakaó és csokoládé kategóriák összforgalmának 2,2 százalékát tették ki, ami nagyjából megegyezik az előző évi adattal.

Ha az inflációs hatást is figyelembe vesszük, a termékek forgalma stagnált 2021 és 2022 között, ami az általános takarékoskodás ellenére figyelemre méltó eredmény. 

Globális ugrás 

A Fairtrade International szervezet legfrissebb jelentése alapján a legnépszerűbb Fairtrade termékek kereskedelme 2021-ben világviszonylatban megközelítette az 1,4 milliárd  tonnát, ami 21 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Világszerte nő a fogyasztói igény a fenntartható élelmiszerek iránt, ezen belül pedig megugrott a Fairtrade minősítésű termékek és összetevők piaci forgalma.

Több mint 37 000 különböző Fairtrade minősített termék érhető el világszerte 143 országban, beleértve Magyarországot.

A legnépszerűbb termékek a kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, cukor, méz, virágok, pamut, de egyre gyakrabban feltűnik az arany is alapanyag vagy ékszer formájában.

Pálmaolajmentes, fairtrade, bio és vegán termékeket is kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil applikációval

Magyarországon az infláció betett a Faitrade növekedésének 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 éve méri a magyar Fairtrade piac nagyságát, amiről 2014 óta állnak rendelkezésre adatok. Az első adattal lefedett évben a méltányos kereskedelem piaca marginális, 68 millió forint volt, ám innen dinamikus növekedésnek indult. Két év alatt, 2016-ig közel hétszeresére nőtt a piac, majd 2016 és 2017 között ismét meghétszereződött a forgalom 3,6 milliárd forintra, majd a méltányos kereskedelmi termékek forgalma 2020-ban már meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ami abszolút rekord év volt.

fairtrade piac 2022

A kiugró 2020-as év után mérséklődött a kereslet a Fairtrade élelmiszerek iránt: 5 illetve 5,5 milliárd forintra csökkentve ennek a szegmensnek az összértékét, de az általános tendencia bíztató.

A csökkenés mögött egyértelműen a csokoládé piac trendjei állnak,

amely ugyan 2021-ben produkált egy 6 százalékos volumennövekedést, de 2022-ben már 2 százalékos visszaesést mutat. Ezen belül a Faitrade csokoládék iránti kereslet közel felére esett vissza 2021-ben, míg tavaly ismét hozni tudott egy 5 százalékos növekedést. Az okok között minden bizonnyal nagy szerepet kap a 10+ százalékos infláció, ami az olyan tömegtermékek esetében, mint a csokoládé, erősebben érezteti hatását. 

A kávé 2022-ben az előző évhez képest 18 százalékos, illetve 22 százalékos növekedés mutatkozott a Fairtrade címkés eladásokban volumenben és értékben is. A kakaó esetében visszafogottabb a trend, 5,8 százalék, illetve 4,9 százalék volt az emelkedés. A tea piacon értékben szintén folyamatos a növekedés, viszont mennyiségben – valószínűleg a jelentős áremelések miatt – 2022-ben már 42 (!) százalékos csökkenést látunk.

fairtrade ültetvény

Hogyan mértük? 

A piaci adatok mérését a NielsenIQ Hungary végezte a Tudatos Vásárlók Egyesülete számára a 2019-2022 időszakra. Az adatokat a piackutató cég a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi láncok adatait elemezve mérte. A korábbi évekre vonatkozó adatok tartalmaznak becsléseket a fairtrade kávét forgalmazó ÖMV kávézók forgalmára vonatkozóan. A 2019-2022-es adatok ezeket nem tartalmazzák, így a valós Fairtrade piac valamivel nagyobb lehet az itteni számoknál. 

Biztonságosabb munkakörülmények a magasabb árért cserébe

 A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait.  

A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket.  

A magasabb árért cserébe a termelőnek meg kell felelnie a következő munkakörülményekkel kapcsolatos elvárásoknak:

 • egészséges és biztonságos munkakörnyezet,
 • védőruházat, a vegyszereknek való kitettség csökkentése,
 • fizikai fenyítés tilalma,
 • a gyerekmunka tilalma,
 • a diszkrimináció tilalma,
 • a kényszerítés és zaklatás tilalma,
 • a szakszervezetek működésének elősegítése (csak olyan országból érkezhet a fairtrade minősített a termék, ahol eleve adott az egyesülési szabadság),  az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások),
 • maximum 48 órás munkahét,
 • jogszerű foglalkoztatás.   

Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, amely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek: Tudatos Vásárlók Egyesülete

ökokör háztartászöldítés ofofEz a cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical -OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás