fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Korábban sokszor írtunk már arról, milyen méltatlan körülmények között dolgoznak a trópusi gyümölcs-ültetvények munkásai szerte a világon. Most megmutatjuk, milyen az élet ott, ahol a Fairtrade szabályai védik őket. Képes beszámoló Ghánából.

Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Tudjuk, hogy egy átlagos banánültetvényen sokszor embertelenek a viszonyok. Van, ahol a főként női dolgozóknak nem jár még a mininmálbér sem, hogy az időseknek nem jut nyugdíj, a terhes nőket kirúgják. Részletesen beszámoltunk róla, ahogy szédülést, vetélést, rákot okoz a túlzott vegyszerezés ecuadori banánföldeken, amint arról is, hogy a legtöbb európában fogyasztott banán olyan helyről származik, ahol nemhogy orvosi ellátás, de még ivóvíz se jut a munkásoknak.

Hogy mindezzel a borzalommal szemben lássunk jó példát is, 2016 szeptemberében James Robinson neves angol fotográfus a Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair, MFF) kampány keretében a Banana Link, az IUF Africa és a Ghánai Mezőgazdasági Dolgozók Általános Szakszervezete (GAWU) meghívására Ghánába utazott. Robinson a helyszínen dokumentálta, milyen a helyzet ott, ahol a termék fairtrade minősítése védi a dolgozókat. Milyen az élet Ghána száz százalékban fairtrade szabályok szerint működő, részben organikus ültetvényein.

A 2003-ban alapított Golden Exotics Limited (GEL) a legnagyobb banán- és ananásztermesztő Ghánában. A GEL volt az első Afrikában, aki 100%-ban fairtrade előírások szerint termel. A szakszervezetek szabadon működhetnek, toborozhatnak tagokat és tárgyalhatnak a vezetőséggel a dolgozók érdekei szerint. A munkások nagy része úgy érzi, a bére elég arra, hogy fedezze az alapvető háztartási kiadásaikat.

A GEL ültetvényein 10 ezer tonna ananászt és 50 ezer tonna banánt szüretelnek évente. A cég azon dolgozik, hogy terméke ne csak fairtrade, hanem organikus is legyen.

Az ültetvényen a cég által működtetett orvosi rendelő látja el a munkásokat. Ez arra is lehetőséget ad, hogy az itt dolgozó orvos azonosítsa a munkával összefüggő megbetegedéseket, és ha szükséges, más munkakörre javasolja a beteget. Saját gyógyszertáruk és laboratóriumuk is van, ami azért is fontos lehet, mert a HIV elterjedt fertőzés Ghánában.

A Volta River Estate Limited (VREL) 5 farmot – ebből 3 organikusat – működtet a Volta-folyó mentén. 1996-ban a VREL volt az első cég Afrikában, amelyik fairtrade minősítést szerzett. A VREL minden farmján törekszik arra, hogy kevés vegyszert használjon, ami munkaerő-igényessé teszi a termelést. 500 állandó alkalmazottat foglalkoztat egy olyan régióban, ahol hatalmas probléma a munkanélküliség. A dolgozóknak 25%-os részesedésük van a vállalatban.

A Fairtrade felárnak köszönhetően a VREL számos fejlesztést hajtott végre, amelyek javítják a helyiek életminőségét. Iskolát, kórházat, nyilvános vécéket épített, számítógépes oktatóközpontot létesített, kiépítette az ivóvízellátást. Ösztöndíjakkal segíti a fiatalokat, és egészségbiztosítást fizet a dolgozóknak és azok családjainak.

 A VREL mindezen felül az elmúlt években körülbelül 20-30%-kal az országos minimálbér fölötti bért fizet, és női dolgozóinak 3 hónap fizetetett anyasági szabadságot biztosít.

A fenti képen a ghánai mezőgazdasági szakszervezet munkatársa tart képzést a helyi kis szakszervezet vezetőinek és tagjainak. Az elmúlt három év során a Banana Link programja keretében számos ilyen képzésre került sor Ghánában és Kamerunban. A cél, hogy a munkások olyan tárgyalási, érvelési technikákat, ismereteket sajátítsanak el, amelyekkel magasabb bért, jobb munkafeltételeket harcolhatnak ki maguknak.

“Nincs az a sürgős munka, ami ne hagyna időt arra, hogy biztonságban végezzük el” – olvasható a fenti táblán. Lenne helye Magyarországon is.

 

Minden vásárlás számít!

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a Fairtrade, azaz a méltányos kereskedelemből származó terméket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére. Honlapunkon rendszeresen beszámolunk az ilyen lehetőségekről.

 

Képek: Make Fruit Fair/James Robinson Photography

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.   

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára