fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pálmaolajmentes, fairtrade, bio és vegán termékeket is kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil applikációval

tudatos vásárló mobil applikáció

Több mint 300 termékkel bővült a Tudatos Vásárló mobil alkalmazás funkciója. A Tudatos Vásárlók által fejlesztett mobil applikációval eddig a tisztítószerek összetevőit ellenőrizhettük, májustól viszont már pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékeket is könnyedén kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil alkalmazással.

Magyarország első háztartási vegyszer applikációját, a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást már 10 ezren töltötték le a 2021-es élesedése óta. A fenntartható életmódot támogató applikáció eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a tisztítószerek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. Májustól csaknem 300 élelmiszeripari termékkel bővült az app, így mostantól szűrhetünk pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekre is.

Fairtrade vagy pálmaolajmentes terméket keresel?

A Tudatos Vásárló mobil alkalmazást a Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta létre, ez az első hazai mobil alkalmazás, amellyel célzottan rátalálhatunk a méltányos kereskedelmi (fairtrade) vagy a pálmaolajmentes termékekre. Ezt a funkciót számos felhasználó kérte és várta, ezért készítettük el a termékfrissítést a május 14-i Fair Trade világnapra időzítve. Így már a mobilunk segítségével könnyedén beszerezhetjük nem pusztán a környezetkímélő, de a méltányos kereskedelemből származó termékeket is.

Innen töltheted le a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást:

Google Play        App Store

Fenntartható életmód és etikus fogyasztás

A környezettudatos vásárlóknak fejlesztett applikáció egy olyan modern eszközt ad a vásárló kezébe, amellyel bárki már a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt magának, a családjának és a Földnek. Ellenőrizhetjük vele a termékek összetételét, és készíthetünk vele környezetbarát bevásárlólistát. Segít áttérni a zöld tisztítószerekre, a Fairtrade és pálmaolajmentes termékekre, ezáltal csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségügyi és környezeti hatásait. Rendszeres használatával magunk is tehetünk a kizsákmányoló kereskedelem ellen.

tudatos vasarlo mobil app

Miért keresd a Fairtrade-et és kerüld a pálmaolajat?

A pálmaolajat előszeretettel alkalmazza az élelmiszer- és szépségipar annak olcsósága miatt, gyakorlatilag mindenben megtalálható, aminek előállításához növényi zsír vagy olaj szükséges. A megnövekedett pálmaolajszükséglet miatt egyre nagyobb földterületeket sajátítanak ki az ipari termelés miatt, ezzel veszélyeztetve az adott régió biodiverzitását.

A méltányos kereskedelem alapelve, hogy a résztvevők a bevett világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg, amely valóban fedezi a termelők befektetett munkáját. A vásárlók Fairtrade minősített termékek preferálásával hozzájárulnak az etikus termeléshez, ezzel csökkentve a mezőgazdasági munkások kizsákmányolását és a gyermekmunkát.

A Tudatos Vásárlóknál rendszeresen elemezzük a méltányos kereskedelem piacát (Fairtrade) hazánkban. A 2020-as évre vonatkozó jelentésből megállapítható, hogy világszerte nő a fogyasztói igény a fenntartható élelmiszerek iránt, ezen belül pedig megugrott a Fairtrade minősítésű termékek és összetevők piaci forgalma. Több mint 37 000 különböző Fairtrade minősített termék érhető el a világ 131 országában. A legkeresettebb, méltányos kereskedelemből származó javak a következők: kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, méz, virágok, gyapjú és arany.

A Fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban csaknem elérte a 9,8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Mindazonáltal soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi termékek forgalma Magyarországon: 2020-ban a hazai Fairtrade piac összértéke meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ez a 2014-ben mért forgalom százszorosa (!). A növekedés részben annak köszönhető, hogy egyre több kereskedő törekszik Fairtrade termékkör kialakítására, igazodva a fogyasztói igényekhez. Másrészt igen népszerűek lettek a könnyen hozzáférhető, drogériákban és hipermarketekben beszerezhető, sajátmárkás Fair Trade termékek.

Innen töltheted le a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást:

Google Play        App Store


ökokör háztartászöldítés ofof

Ez a cikk és az applikáció élelmiszer adatbázisa az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical – OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok