fbpx

A Tudatos Vásárló mobil alkalmazás letöltése

Tudatos Vásárló mobil alkalmazás – töltsd le és zöldülj lépésről lépésre egy zöldebb otthonért!

A Tudatos Vásárló mobil alkalmazással a háztartásvezetés káros környezeti és egészségi hatásait csökkentheted.

Innen töltheted le a Tudatos Vásárló alkalmazást:

Google Play        App Store

VEGYSZEREK

Mi mindent csinálhatsz?

 • Az alkalmazással a háztartási tisztítószerek vonalkódját leolvasva, vagy a termékek között böngészve könnyedén tájékozódhatsz a háztartási tisztítószerek környezetre és egészségedre gyakorolt hatásáról.
 • Csatlakozhatsz kihívásokhoz.
 • Listát készíthetsz a kedvenc termékeidről.

Az alkalmazásban szereplő minden terméket szakértők által kidolgozott egységes módszer alapján értékeltünk, majd három kategóriába soroltuk őket. Az értékeléshez szükséges adatokat a termékekről nyilvánosan hozzáférhető forrásokból gyűjtöttük.

Mit jelent a három kategória a Tudatos Vásárló mobil alkalmazásban?

Jó választás!

Jó választás  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Ezeket válaszd, ha minimalizálni akarod a környezeti és egészségi kockázatokat. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek.

Válts zöldebbre!Óvatosan! Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé enyhe, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ritkán, de előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

    Válts! Az itt szereplő termékekkel érdemes körültekintően bánni, elgondolkodni a szükségességükön vagy a cserélhetőségükön. Az összetevőik általában jóval komolyabb környezeti vagy egészségi hatásúak mint a zöld termékeké. Kockázatosak és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet a terméken.

Min múlik egy termék környezeti és egészségi hatása?

A Tudatos Vásárló alkalmazásban szereplő értékelés alapja a tisztítószer összetevőinek tulajdonságai:

 • az ipari szereplők által bejelentett egészségi és környezeti hatások; ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
 • ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett.

További termékcímkén szereplő információkat is figyelembe vettünk, melyek:

 • a veszélyességi jelzések (piros négyzetben szereplő ábra);
 • a jogszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzések, ökocímkék. Ha a terméknek jogszabályszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzése van, jobb besorolási pontot kap, mint az ugyanolyan vagy hasonló összetevőjű más termék Ennek oka, hogy a hiteles ökocímke az összetevők mellett más terméktulajdonságok környezeti előnyeit is elismeri.

Az összetevőket és a veszélyességi jelzéseket a termékek biztonsági adatlapja alapján azonosítjuk.

Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul környezetbarát jelzéssel ellátott termékek jobb értékelést kapnak.

Az adott termékcsoportban elérhető legjobb értékelésű termék mindig zöld színű besorolást kap, míg a leggyengébb mindig pirosat. A többi termék besorolásának alapja, hogy a termékcsoport legjobb termékéhez képest milyen eredményt ért el az értékelésen. Ha egy új termék besorolási pontszáma jobb, mint az addigi legjobb terméké, megváltozhatnak a kategóriák határai, és változhat a határhoz közeli termékek besorolása.

 

Az app értékelési rendszerének részletes leírását innen töltheted le.

 

Innen töltheted le a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást:

Google Play        App Store

tudatos vasarlo mobil app

ÉLELMISZEREK

A Tudatos Vásárló applikáció élelmiszerek része segít, hogy megtaláld azokat az élelmiszereket, amelyek: 

 • Nem tartalmaznak pálmaolajat vagy más, olajpálmából készült összetevőt. 
 • Összetevőik méltányos kereskedelemből származnak. 
 • Vegán minősítéssel rendelkeznek.
 • Minősített biotermékek. 

 Mit jelentenek a termék adatlapon található jelzések?

  Pálmaolajmentes termék 

A termék nem tartalmaz pálmaolajat vagy más, olajpálmából készült összetevőt, melyek előállítása veszélyezteti az élővilágot. Az ilyen jellel jelölt termékekben nincs például pálmaolaj, pálmazsír, pálma dió, pálmamagbél, pálmamagbélolaj, pálma magolaj, pálmasztearin, pálmaolein, aszkorbilpalmitát, palm kernel.


Tudatos Vásárló mobil alkalmazásMéltányos kereskedelemből származó, fairtrade termék 

Csak azokon a termékeken lehet fairtrade jel, amelynek összetevői bizonyos mértékben méltányos kereskedelemből származnak. A feltételek ellenőrzését független tanúsító szervezetek ellenőrzik a Fairtrade International szempontjai szerint.  

A méltányos kereskedelemből származó alapanyagokért méltányos, garantált felvásárlási árat fizetnek a felvásárlók, hosszú távú partnerség keretében. Garantáltak a fenntartható termesztési körülmények, a génmódosítás mentesség. Az ültetvényeken szabad a munkások önszerveződése, a demokratikus és átlátható döntéshozatal, tilos a diszkrimináció, a munkások kizsákmányolása, a kényszermunka és gyerekmunka. A fairtrade prémium ár közösségi kezdeményezéseket támogat. 


Tudatos Vásárló mobil alkalmazásVegán termék 

A brit Vegan Society vagy a svájci V-Label szempontjai szerint, független szereplők által minősített termék a gyártótól függetlenül. A termék összetevői nem tartalmaznak állati eredetű részeket, létrehozásuk során nem használtak élő állatokat vagy állati eredetű termékeket. Génmódosítás mentes összetevőket tartalmaz. Ezek az elvárások nem feltétlenül vonatkoznak a csomagolásra.


Tudatos Vásárló mobil alkalmazásBiotermék  

Az Európai Unió vagy a tagállamok által meghatározott szabályok szerint legalább 95%-ban bio összetevőket tartalmaz a termék, és a fennmaradó 5%-ra további szigorú feltételeket kell betartani. A bio élelmiszerek előállítása kevésbé terheli a talajt, a vizeket, a természeti környezetet, szem előtt tartja a természet megújulási képességét, hosszabb távon is fenntartható. A jelzés csak azokon a termékeken használható, amelyeket egy felhatalmazott ellenőrző szervezet bioként tanúsított.


Etikus termékek, népszerű etikus élelmiszerek  

Etikus élelmiszer-nek tekintjük azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak pálmaolajat, és emellett még legalább egy jó tulajdonsággal rendelkeznek: pálmaolaj mentességük mellett még vagy méltányos kereskedelemből (fairtrade) származnak az alapanyagaik vagy bio vagy vegán minősítésűek. A Népszerű etikus termékek-et sokan jelölték kedvencnek az applikációban.  

A termékek pálmaolaj tartalma 

A termékek adatlapján az összetevők részben piros színnel kiemeltük azokat az összetevőket, amelyek olajpálmából készültek, és amelyek előállítása veszélyezteti az élővilágot.

Innen töltheted le a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást:

Google Play        App Store

Mi a teendő, ha egy terméket nem találsz meg az adatbázisunkban?

Fotózd be, és küldd el nekünk!  app@tve.hu


Az app elkészültét a  Green&Safe LIFE-styles projekt keretében az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622

 

ökokör háztartászöldítés ofofAz applikáció élelmiszer adatbázisa az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a #GoEAThical – OurFood.OurFuture projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

  Iratkozz fel híreinkre!

  Tippek, tesztek, programok

  Megszakítás