fbpx

A Tudatos Vásárló Alkalmazás letöltése

Lépésről lépésre egy zöldebb otthonért!

A Tudatos Vásárló mobilalkalmazással a háztartásvezetés káros környezeti és egészségi hatásait csökkentheted.

Innen töltheted le az alkalmazást:

Google Play        App Store

Mi mindent csinálhatsz az app-pal?

• a háztartási tisztítószerek vonalkódját leolvasva, vagy a termékek között böngészve könnyedén tájékozódhatsz a háztartási tisztítószerek környezetre és egészségedre gyakorolt hatásáról.
• csatlakozhatsz kihívásokhoz,
• listát készíthetsz a kedvenc termékeidről,
• Az applikációban szereplő minden terméket szakértők által kidolgozott egységes módszer alapján értékeltünk, majd három kategóriába soroltuk őket. Az értékeléshez szükséges adatokat a termékekről nyilvánosan hozzáférhető forrásokból gyűjtöttük.

 

Min múlik egy termék környezeti és egészségi hatása?

Az értékelés során számítanak a tisztítószer összetevőinek jellemzői:

• az ipari szereplők által bejelentett egészségi és környezeti hatások; ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
• ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett.
További termékcímkén szereplő információkat is figyelembe vettünk, melyek:
• a veszélyességi jelzések (piros négyzetben szereplő ábra);
• a jogszabály szerint értékelt, harmadik fél által minősített környezetbarát jelzések, ökocímkék.

Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul környezetbarát jelzéssel ellátott termékek jobb értékelést kapnak.

Az adott termékcsoportban elérhető legjobb értékelésű termék mindig zöld színű besorolást kap, míg a leggyengébb mindig pirosat. A többi termék besorolásának alapja, hogy a termékcsoport legjobb termékéhez képest milyen eredményt ért el az értékelésen.

 

Mit jelent a három kategória?

Jó választás!

Jó választás!  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Ezeket válaszd, ha minimalizálni akarod a környezeti és egészségi kockázatokat. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek.

Válts zöldebbre!Válts zöldebbre!  Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé környezetkímélő, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak, és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

Használd körültekintően! A piros besorolású termékekkel érdemes körültekintően bánni, esetleg elgondolkodni a szükségességükön vagy a helyettesítés lehetőségein. Használatuk általában komolyabb környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, nagy valószínűséggel kifejezetten kockázatosak, és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ritkán szerepel ebben a kategóriában minősített környezetbarát termék.”

 

Mi a teendő, ha egy terméket nem találsz meg az adatbázisunkban?

Fotózd be, és küldd el nekünk!  app@tve.hu

Az app elkészültét a  Green&Safe LIFE-styles projekt keretében az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622