Találat a #kávé címkére
Tesztek
Cikkek rendezése
FOGYASZTÓ
Kávéfőzőket teszteltünk, melyik készíti a legjobb eszpresszót?
Beko, Bosch, DeLonghi, Krups, Philips, Tchibo, automata, manuális, kapszulás. Melyik miben jó, mennyit fogyaszt, milyen tejhabot csinál?
DIVAT, ETIKUS KERESKEDELEM, KONYHA-KERT
OMV Viva Café, Ikea, Tchibo, Starbucks és Café Frei. Etikus kávézóláncokat teszteltünk
Tudatos, zöld, multikulturális hangulatot közvetítenek, de vajon van-e az érzés mögött valódi etikusság és fenntarthatóság? OMV Viva Café, Ikea, Tchibo, Starbucks és Café Frei – nagyobb kávézóláncok kínálatát teszteltük.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, FÖLD, KONYHA-KERT
Kevesebb kávé és csokoládé lesz Európában a klímaváltozás miatt
A kávé és kakaó termőterületeit egyre sűrűbben sújtják aszályok, de a pálmaolaj és az EU-ban takarmányként használt szójabab is veszélyben van. Ráadásul a helyzet még a vázoltnál is rosszabb lehet.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Fenntartható forrásból származó kakaót és kávét ígér termékeiben a Nestlé
A Nestlé 2050-re nettó zéró kibocsátást vállalt, ennek elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását. A vállalás részeként már 2025-től a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni – írják közelményükben.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Kapszulás, automata, manuális – kávéfőzőket teszteltünk
Van, akinek művészet, másnak létszükséglet. Van, aki fehéren szereti és van, aki feketén. Az életünk része a kávézás, az utóbbi időben pedig leginkább az otthoni kávézás, ezért az idei karácsony egyik slágerterméke lehet a kávéfőző. 148 kapszulás, automata és manuális verziót teszteltünk, vizsgáltuk az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, […]
ETIKUS KERESKEDELEM, FÖLD
Ha emberibb világot akarsz: fairtrade kávé
A Földön naponta megközelítőleg 1,6 milliárd elfogyasztott csésze kávét fogyasztunk, ami több mint 125 millió ember megélhetését biztosítja. A Fairtrade International etikus, fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában az a 25 millió kistermelő áll, akik a kávé 70-80%-át állítják elő a világon. Hogy a gazdák még több fairtrade kávét tudjanak termeszteni és eladni, ahhoz ránk, felelős fogyasztókra is […]
ETIKUS KERESKEDELEM
Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?
Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra, szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert […]
ETIKUS KERESKEDELEM
Mi a méltányos kereskedelem, a fairtrade?
Amióta világ a világ, a kereskedelem fogalmához az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. Szerencsére ez ma már nincs mindig így, létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: a folyamat a termeléstől a fogyasztásig méltányos.
FOGYASZTÓ, KONYHA-KERT
Oldószer-maradványt és hamis információt is talált a Nébih kapszulás kávékban
24 népszerű kapszulás kávé „eszpresszó” típusát vizsgálta meg legújabb tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Találtak részben arabicának mondott 100%-ban robusta kávét, és olyan koffeinmentes kávét is, amely a “mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül kofffeinmentesített” információ ellenére etil-acetát oldószerrel lett kezelve.
ETIKUS KERESKEDELEM, KONYHA-KERT
Teszt: kávézók, gyorséttermek
A TVE kávézóláncokat és olyan gyorséttermeket tesztelt, ahol kávét is vásárolhatunk. Azt vizsgáltuk, kaphatunk-e Fairtrade, UTZ vagy bio terméket, laktózmentes tejet, és hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre.